Markkinatrendien itseään ruokkiva vaikutus

Asunnot ja metsä Sijoittaminen Talous

Aivan ensimmäiseksi on tietysti todettava, että korkojen painaminen nollaan takavuosina oli katastrofaalinen virhe. Rahalla on aina oltava hintansa ja kun hintaa ei ollut, kiinnostus kohdistui täysin älyttömiin kohteisiin, esim. ns. meemiosakkeisiin ja kryptovaluuttoihin. Rikolliset voivat tarvita bitcoininsa, mutta jopa Elon Musk ymmärsi, ettei Tesloja voi myydä ”valuutalla”, jonka arvo heittelee miten sattuu. Ja hulluinta kaikessa oli se, että oikeastaan lauman mukana kannatti ainakin jossain mitassa kulkea. Korkojen painaminen nollaan loi illuusion helposta rikastumisesta ja kiireen ostaa ennen kuin hullun korkea hinta olisi ollut vieläkin korkeampi.

Nyt olemme tilanteessa, jossa suurin viisaus lienee todeta monen suomalaisen vakaan firman osakkeen olevan paljon aikaisempaa halvemman. Mutta juuri tämä alennusmyynti on synnyttänyt toisenlaisen trendin: halpa osake voi huomenna olla vielä hiukan halvempi. Samalla korkosijoitukset tuntuvat nyt monen mielestä houkuttelevilta, vaikka koko ajanhan tuossa mainitut pankit ovat talletuskorkoa maksaneet. Ja juuri nyt puhutaan riskistä, vaikka suurin osa ilmasta on taatusti ainakin Suomessa puhallettu osakkeiden hinnoista pois.

Syksyn tullessa tulen lisäämään osakepainoa. Ihan viimeisiä senttejä en aio tinkiä, sillä jossain pohjakin häämöttää.

Yhden varoituksen annan. Inflaation taittumisesta eräät ovat höpisseet korkojen noususta alkaen. Jos – siis JOS korkojen nousu loppuu, niitten laskua saa odottaa kauan. JOS korot 1.1. 2024 olisivat alemmat (erittäin epävarma oletus), lainaaja hyötyy siitä useimmiten vasta vuoden päästä, siis 1.1. 2025 (jos laina on sidottu 12 kk euriboriin). Ja seuraavan 16 kuukauden aikana moni asuntosijoittaja on kaulaansa myöten kusessa, sillä pakkomyynneissä on pakkomyyntien hinnat.

2 thoughts on “Markkinatrendien itseään ruokkiva vaikutus

  1. Sinua on aina hauska lukea:
    ”Ja seuraavan 16 kuukauden aikana moni asuntosijoittaja on kaulaansa myöten kusessa, sillä pakkomyynneissä on pakkomyyntien hinnat.!”

    Mahtaa olla aika liemessä myös Kojamo ja Ovaro. Voitot syntyivät takavuosina omaisuuden arvon (asunnot ja kiinteistöt) kasvusta. Miten nyt ?

    Eikä ole helppoa asuntorakentajilla (YIT, SRV). Projekteja aloitettiin ennätysmäärin vielä puolitoista vuotta sitten. Nyt nuo asunnot pitäisi myydä. Hui, ui ??

    1. En luota ”ulkopuolisiin” arvioihin, mihin as:n arvo perustuu. Pienestä maasta ei löydy jäävitöntä asiantuntijaa. Ei löytynyt USA:stakaan huomaamaan mortgage-backed securityjen ongelmia. Ja Kojamon 37.000 asuntoa pitäisi tarkastaa sisältä asunnosta, ei paperista. Jos esim. 20% as:sta kaipaa 10.000 euron remonttia, kyllä se tuntuu.

Comments are closed.

Related Posts

Yhteiskunta

Vappupuhe

Mannerheimin ns. muistelmissa kirjoitetaan 4.6. 1942 kohdalla SAK:n tervehdyksestä: ”… se oli minulle kallisarvoinen tunnustus työstä, jota monen vuoden aikana olin suorittanut sovun ja luottamuksen