Takkuava Tesla yhä kallis

Sijoittaminen

Vauhtiin pääsevän raporttikauden viikon odotetuin pala oli epäilemättä Tesla, jota analysoin kolmisen viikkoa sitten  odotuksena osakekurssin  pudotus. MOT, se suli jo noin -20%.

Arvio nojasi etupäässä tekniseen analyysiin, mutta myös osakkeen kalleuteen ja yhtiön kipakkaan törmäykseen autoteollisuuden realiteettien kanssa. Tuore raportti ei asetelmaa muuttanut, päinvastoin syvensi.

Vertailukaudesta liikevaihto nousi vain kolme prosenttia, romahdus Teslan aiemman kyydin raameissa. Automyynti parani vain prosentin, joten kasvu syntyi energian varastoinnista ja palveluista.

Ne vetivät kyllä ihan komeasti +10% ja +27%, mutta konsernin liikevaihdosta ne kattavat vain reilut 15%. Osuus turpoaa tätä menoa ansiokkaasti, silti Tesla pysyy pääosin autotehtaana vielä vuosia.

Edellisestä kvartaalista kokonaismyynti parani vajaan +10%, mutta siitä ei voi vielä trendiä rakentaa. Viimeisen vuoden se on polkenut jokseenkin paikallaan.

Kate rämpii yhä

Kannattavuus, jonka Tesla sai hilattua ostobuumin huipulla mallikkaaksi autoteollisuuden raameissa, parani Q3:sta hitusen laskien kuitenkin vertailukaudesta oleellisesti. Kustannusten nousu +27% vuoden takaa on tyly tälli.

Etenkin, kun kannattavuuden piti parin vuoden takaisten projektioiden mukaan vain liidellä kohti avaruutta. Liikevoittomarginaali 8,2% ei paljon parantunut edellisestä vaisusta kvartaalista, jossa se oli 7,6 %.

Teslan matalalento jatkuu

Ne vetivät kyllä ihan komeasti +10% ja +27%, mutta konsernin liikevaihdosta ne kattavat vain reilut 15%. Osuus turpoaa tätä menoa ansiokkaasti, silti Tesla pysyy pääosin autotehtaana vielä vuosia.

Tuolloin katetta rasitti tuotannon keskeytys tehtaiden päivittämiseksi. Nyt ei vastaava riesa sitä painanut.

Kannattavuutta on heikentänyt kustannusten kasvun ohella alennusmyynti, jolla Tesla puolusti markkinaosuuttaan. Osittain temppu varmasti tehosi, mutta liikevaihtokehitys takkuaa silti.

Tänä vuonna alennuksiin tuskin on enää varaa. Tai sitten kannattavuus murenee epäterveellisen alas.

Muskissa jo ripaus nöyryyttä

Vastoin tapojaan yhtiö ohjeisti kuluvan vuoden varsin nihkeäksi. Myynnin kasvu jää sen mukaan merkittävästi parhaista vuosista.

Ei ole kauan siitä, kun Elon Musk puhkui kasvun pohisevan +50% vuodessa pitkälle tulevaisuuteen. Pidin väitettä epärealistisena.

Sitä se oli. Sen myötä Muskin kommentteihin on tullut hänelle uutta nöyryyttä. Jalat pysyvät paremmin maan kamaralla.

Yhä suuret tavoitteet, jo vähemmän uhoa. Kuva: JD Lasica, Wikicommons

Luvattua edullista massamarkkinamallia Tesla ei ole saanut ulos. Kiinalaiset, varsinkin BYD, ovat siihen rakoon iskeneet jo tehokkaasti.

Musk arvosteli raportin yhteydessä ajatusta Teslasta autoyhtiönä, se pitäisi nähdä tekoäly- ja robotiikkayhtiönä. Näin ajan myötä voi käydä, ja epäilemättä Musk siihen pyrkii.

Mutta tällaiset muodonmuutokset eivät ole nopeita. Ja niiden tuloksellisuus pysyy arvoituksena kunnes toisin todistetaan.

AI-kisassa tungosta

Kulunut vuosi osoitti itseäni pätkääkään yllättämättä Teslan olevan tavallinen yhtiö, joka kohtaa vaikeita haasteita.

Itse ajavan auton laajamittainen käyttöön otto ei vaikuta etenevän. Monet vakavat onnettomuudet viittaavat sen pysyvän kaukana.

Tesla osallistuu tekoälykisaan, mutta siellä riittää tunkua. Tuottoisaa bisnestä ei polkaista sormia napsauttaen.

Alphabet lähti pilvipalvelukisaan aika myöhään Amazonin ja Microsoftin perässä. Yksikön liikevaihto on kehittynyt hyvin, mutta voiton tekeminen yhä veitsen terällä – huolimatta yhtiön valtavasta IT-kokemuksesta.

Energian varastoinnissa Tesla on vahva ja näkymät varmasti myönteiset. Segmentti tuo kuitenkin vasta 6% liikevaihdosta, ja se tuskin koskaan yltää korkean katteen bisnekseksi.

P/E yhä 60

Nämä ovat sinänsä tavanomaisia haasteita. Asetelma ei tee Teslasta huonoa yhtiötä, varsinkin kun suhdanteen elpyminen sataa sen laariin varmasti huomattavasti.

Tesla tekee pattereita kotikäyttöä myöten. Kuva: Kenneth Lund, Wikicommons

Tesla hinnoitellaan aina vain kuin kovakasvuinen softayhtiö. Mitä se ei ainakaan vähään aikaan vielä ole.

Vaikkapa Alphabet hinnoitellaan tulospohjaisesti puolet edullisemmaksi. Ja se nauttii nyt noususuhdanteesta, on Teslaa oleellisesti kannattavampi – ja häärää sekin monissa lupaavissa joskin taatusti epävarmoissa tulevaisuuden projekteissa.

Summa summarum: sijoittajien kovin ruusuiset visiot pitävät Teslan edelleen aivan liian hintavana. Vuoden takaisessa pohjassa vähän päälle satasessa alkaisi jo houkuttaa.

Ruoppaako sinne asti, saa nähdä, mutta luultavasti yhä halventuu reippaastikin. Syystä.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta

Related Posts