Microsoftilla kaksipiippuista

Sijoittaminen

Tekoäly on kiihdyttänyt sijoittajien intohimoja, yhtenä keskeisenä kohteena kisan teknologisessa kärjessä rullaava MicrosoftRaporttiin kohdistui tavallista suurempi mielenkiinto jo osakkeen roiman nousun takia.

Hyvät luvut yhtiö latoi pöytään, mutta osakkeen korkean hinnan suhteen parempaakin kaivattiin. Tekoälybuumi ei vielä oleellisesti ruoki avainlukuja.

Osaria voi ja kannattaakin syynätä kaksilla laseilla. Vertailukaudesta vuoden takaa kehitys oli hyvää, osittain oikeinkin.

Liikevaihto ja -voitto +15% ovat tuhteja kasvuyhtiön lukuja ja sinänsä klassista Microsoftia. Kertaluonteisten erien takia nettotulos nousi vain +10%, vahvaa valuutta sekin – ainakin periaatteessa.

Koko vuosi vahvaa plussaa

Yksiköistä hurjimmat luvut latasi Xbox +61%, mutta niin pitikin, koska yhtiö maksoi peliyhtiö Activision Blizzardista 70 miljardia. Ihan hetkessä ei tuollaista hintaa ole katettu, ajan kanssa varmaankin.

Jo vuosia sitten ostettu työelämän sosiaalinen media LinkedIn kasvaa aina vain mukavasti, nyt +10%. Sijoittajat yleensä nakkelevat niskojaan yritysostoille kustannusten takia, mutta hyvät yhtiöt hallitsevat pääosin senkin puolen.

Sen takia en yleensä ota kummempaa kantaa ostoksiin ja fuusioihin. Talojen sisällä ne mietitään varmasti tarkasti, turha ulkopuolisten mestaroida.

Microsoftin tilivuosi päättyi tähän kvartaaliin vakuuttavin numeroin: liikevaihto +16%, liikevoitto +24%, nettotulos +22%. Osakekohtainen tulos 11,80 otti kunnon loikan yhden vaisun suhdannevuoden (9,68) jälkeen.

Microsoftilla on todella leveät ja vahvat hartiat

Teknologia on syklinen ala. Se unohtuu herkästi sijoittajilta. Sen parempi toki, koska laihoina aikoina osakkeet tungetaan alennuslaariin, aivan kuten Microsoft pari vuotta sitten.

Ei pelkkää ruusuilla tanssia

Pariin viimeiseen kvartaaliin nähden luvut asettuvat vähemmän mairittelevaan valoon. Viime vuoden lopusta liikevaihto on kasvanut vain kolme prosenttia, liikevoitto ja osakekohtainen tulos noin prosentin per kvartaali.

Aika vaisua sijoittajien hypen valossa. Teköälyinvestointien hedelmät eivät ole vielä likikään kypsiä.

Suvannot ja pienet heitot kuuluvat toki kaikkien yritysten talouteen, myös Microsoftin. Jopa ajoittaiset notkahdukset, sen kohdalla yleensä kyllä hyvin loivat.

Viime kvartaalit ovat suvantoa

Tässähän ei ole mitään probleemaa pitkäaikaiselle sijoittajalle – paitsi osakkeen hinta. Tämän hetken tuloskunto noin 12 taalaa osakkeelle on turhan matala, kun osake maksaa toistaiseksi matalasta korjausliikkeestä huolimatta päälle 400 taalaa.

P/E:ksi tulee noin 35. Asiallinen kovan kasvun keskellä, tymäkkkä jos kasvu hiukan taapertaa. Ja se on tilanne viime kvartaaleissa.

Osakkeen tilanne kimurantti

MSFT on ollut hankala kohde jo pidempään. Se sai rutkasti osta-suosituksia laskumarkkinan jyllätessä, myös sen aivan pohjassa – josta osake ehti nousta yli +100%.

Tuloskunto ei ole kehittynyt likikään tuossa mitassa. Se kuvaa, kuinka halpa osake oli suhdanteen pohjassa – ja taas hintava ostohuuman yltyessä.

Aikoihin ei ole osta-suositusta irronnut, kun hinta ja tekninen analyysi eivät suosineet. Pantattua tuli liiankin kauan, koska osake ei notkahdellut juuri lainkaan.

Microsoftia on helppo luukuttaa alennusmyynneissä ja taas pakko vieroksua sijoittajien lämmettyä. Molempia tulee vastaan ajoittain.

Tulos kasvaa hyvin, muttei ilman syklistä aaltoilua

Nyt tilanne on sikäli kimurantti, että pidempikestoisen notkahduksen mahdollisuus ei ole vähäinen niin raporttien kuin teknisen analyysin puolesta.

Jos kurssi vielä kiskaisee testaamaan edellistä huippua tai sen tuntumaankin saattaa lunastusta haikailevien paikka olla siinä.

Jos varsinaisen laskumarkkina lähti liikkeelle se jatkunee aaltoillen selvästikin 400 taalan alle. Mitään hätäähän tällä sijoittajan laadultaan unelmayhtiöllä ei ole ja tuskin tuleekaan näkyvässä tulevaisuudessa.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta

Related Posts

Yhteiskunta

Yksityinen sektori on hylkäämässä työntekijöiden ja työnantajien kollektiivisen vastakkainasettelun

Yksityisen sektorin työntekijät eivät koe järjestäytymistä järkevänä ja Suomessa työmarkkinajärjestöihin kuuluminen vähenee kaiken aikaa selviää Anders Kjellbergin artikkelista ”Changes in union density in the Nordic

Sijoittaminen

Koneoppimiseen perustuvaa osakevalintaa testattiin Q1 2025 aikana

Piksu toimituksen koneoppimiseen perustuva kokeilusalkku (kuva) voitti alkuvunna vertailuindeksinsä (OMX Nordic 40) noin seitsemällä prosentilla, mutta jäi silti melkein kolme prosenttia tappiolle.

Salkkuun valitaan kvartaaleittain koneoppimisen

Yhteiskunta

Noin 40% kotitalouksista omistaa keskimäärin 6000€ varallisuutta/kotitalous

Tilastokeskuksen mukaan mediaanikotitaloudella oli 96 000 euroa nettovarallisuutta. Nettovarallisuuden reaaliarvo laski 21 prosenttia edellisestä, kolmen vuoden takaisesta tilastopäivityksestä ja kansa on nyt köyhimmillään 20 vuoteen.