Isännöintiä

Asunnot ja metsä

Olen ollut as.oy:n hallituksen pj enkä mokomaa tehtävää suosittelee kenellekään. Paljon työtä ja vastuuta, vähän palkkaa ja haukut päälle.

Ko. tehtävä on sellainen, että olisi as.oy:n etu maksaa ko. tehtävästä EDES tuhannen euron vuosipalkkaa, mikä lienee harvinaista, satanen taitaa olla tavallisempi summa.

Isännöinti pitäisi kilpailuttaa muutaman vuoden välein, se olisi ainoa tapa pitää isännöitsijä edes jotenkin kurissa. Kilpailuttaminen taasen on hallituksen homma ja näillä palkkioilla se jää hoitamatta. Eduksi myös olisi, että hallituksessa olisi vain minimi kolme jäsentä, isännöitsijä voi vallan hyvin olla yksi jäsen, ei se sinänsä hänen asemaansa muuta.

On hyvä muistaa, että ala jäi juuri kiinni (lienee riitautettu) kartellista, joten siinä mielessä is:n järjestön myöntö ”olisi parannettavaa” on hyvin huonoa huumoria.

Isännöitsijöitten liian läheiset välit urakoitsijoihin ovat vaikea kysymys. Maa on pieni ja työvoimapula rakennusalalla merkittävä. Kysymys luotettavasta urakoitsijasta on aivan validi, sillä konkurssipesän kanssa ei kannata oikeudessa riidellä.

Mutta kun kerran kiinteistöliittokin on olemassa tässä etujärjestöjen luvatussa maassa, se voisi tehdä selvempiä sääntöjä ja käytäntöjä. Ajatus isännöitsijäliiton säännöistä on aivan sama kuin Sinuhen palvelijan Kaptahin lupaus varastaa vain sen verran kuin kaikki muutkin.

Sitten konkretiaa:

-Kun lähiöitä on rakennettu, as.oy:t ovat perustaneet omia alueellisia huoltoyrityksiä, joihin ollaan sidoksissa. Googlatkaapa ”Härkämäen huolto oikeudenkäynti”.

– Googlatkaapa ”isännöitsijä kavallus”. Ugistakin löytyy laaja tapaus. Kovasti hassunkurista, että as.oy:t maksavat jopa tilintarkastuksista ilman mitään tulosta.

Ilman googlea:

-Is. hukkasi osakasrekisterin, se on se olennaisin paperi, osakekirjan saa helposti kuoletettua.

-12kk:n aikana is. oli 6 kk:ta poissa työstä kuukauden, kahden putkissa.

-Is:t ilman meiliä ja kotisivuja. Ei semmoisia ollut, kun is. alalle tuli -60-luvun alussa ja ”hyvin tässä on tähänkin asti pärjätty”. Esimerkki on melko tuore.

-Tässä maassa lastentarhanopettajia koulutetaan yo:ssa. Siihen nähden on outoa, että kymmeniä arvoltaan kymmenen millin k-taloja isännöivät lähennä merkonomit tai muuten reippaat pojat.

 

Kuvassa 3 is:ää juttelee, että ikävä kun JV maksaa vastikkeet ajallaan, niin v-mäinen mies olisi kiva häätää. Totta puhuvat, kaksikin olen erottanut ilman irtisanomisaikaa.

3 thoughts on “Isännöintiä

  1. Esimerkki kilpailutuksen ongelmista https://www.rakennuslehti.fi/2018/01/katajanokan-uuden-kerrostalon-rakennuttamisvirheet-ihmetyttavat-asiantuntijaa-luentoesimerkki-siita-miten-kilpailutuksia-ei-kannata-hoitaa/

    Alkuperäisessä blogimerkinnässä korostettiin referenssien tärkeyttä.

    Ja oikeastaan mieleen tuli vielä yhtiökokous, jota yritettiin pitää toisella paikkakunnalla, jotta ”hankalia” osakkaita ei olisi paikalla. Hankkeesta luovuttiin, kun huomautin teon olevan lain https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2009/20091599#O3L6P17 vastainen, mitä is. kovin hämmästeli

    1. jvon

      korona varmaan helpottanut ja pitänyt loitolla turhat kyselijät ja kovistelijat, ne hankalat osakkaat.

      Kuinkas muuten sattuikaan: just ennen tätä juttusi lukemista, kuuntelin puhelua, joka toisesta huoneesta lähti isännöitsijälle ja missä valiteltiin muuan kerrostalon saunavessan siivottomuudesta ja bide(sen p.puhelimen)suihkun toimimattomuudesta.

      Ystävällisempää isännöitsijää on turha hakea. Kuulemma järjestyy asia heti ensi viikon alussa.

      Hyvää viikonloppua kaikille fiksulaisille piksuslaisille!

  2. Näin hiljattain esimerkin siitä että taloyhtiössä helposti syytellään väärää tahoa – hallitusta. Taloyhtiön toimitusjohtaja eli isännöitsijä olisi tuossa näkemässäni tapauksessa ollut oikeampi kohde.

    Isännöitsijää on vaikeampi yhtiökokouksessa syyttää, kun isännöitsijä on viisaasti piilossa hallituksen tekemien päätösten taustalla.

    Päätöksen joutui tuossa tapauksessa yhtiökokouksessa perustelemaan päätöksen tehnyt hallitus. Tosiasiassa hallitus tuskin tunsi talotekniikkaa. Se ymmärrys oli isännöitsijällä, joka päätöksen oli ilmiselvästi valmistellut. Remonttipäätös osoittautui jälkeenpäin vääräksi ja remontti jouduttiin perumaan.

Comments are closed.

Related Posts