Euroalueen teollisuuden kasvu päihittää muut teollisuusmaat

Ohessa kansantaloudellisten lukujen aikasarjat maailman suurimmista talousmahdeista (Euroalue, USA, Kiina, Japani). 

Teollisuustuotannon kasvu (kirkkaan punainen käyrä, vasen asteikko) on osakesijoittajan kannalta merkittävin. Käänteet merkitsevät monasti muutosta myös osakemarkkinoille. Teollisuuden kasvu on voimakasta ja Euroalueella erityisen vahvaa (10% luokkaa).

Euroalueen talous (vaihtotase ja kauppatase oikealla asteikolla)   Lähteet: Economist , ecb ,eurostat )

Maailmantalouden epätasapaino-ongelmat eivät ole kokonaan ratkenneet. USA:n vaihtotase (violetti katkoviiva, oikea asteikko) on edelleen heikko ja myös teollisuustuotannon kasvu on ollut vielä vaatimattomampaa kuin Euroopassa. Tämän perusteella voisi olettaa, että dollarin arvo tulee vielä heikkenemään niin että kilpailukyky paranee.

Kiinan luvuissa voi olla paikallisesta epätäsmällisestä tilastoinnista johtuvia virheitä. Maan kauppatase (sininen katkoviiva, oikea asteikko) on kasvaneen paikallisen kulutuksen takia tasapainottunut sitten vuoden 2009 alun ja monet kiinalaiset voivat tänä päivänä tuntea olevansa yhtä rikkaita kuin me eurooppalaiset. 

Inflaatio on noussut viiden prosentin luokkaan (keltainen käyrä, vasen asteikko) ja keskuspankki on yrittänyt korjata tilannetta nostamalla korkotasoa (sininen käyrä). Kiinan keskuspankki on kuitenkin epäonnistunut tehtävässään – korkotaso on edelleen pienempi kuin inflaatio ja reaalikorko on negatiivinen. Käntiin päässeen inflaation taltuttamiseksi tarvitaan lisää koronnostoja.

 

Japanin teollisuustuotannossa on nähty voimakas kasvupyrähdys, joka nyt kuitenkin on hieman laantumassa. Bruttokansantuote (oranssi käyrä, vasen asteikko) kasvaa taas ja maan taloudessa näkyykin pitkästä aikaa positiivisen oloista kehitystä.

Venäjä on Italian kokoinen talous eikä kuulu varsinaisiin talousmahteihin. Mutta maa on meille suomalaisille rakas ja siksi se on sisällytetty tähän vertailuun. Venäjän korkotaso ja inflaatio on saatu aisoihin (7..8% talolle) sitten 1990 luvun loppupuolen, jolloin inlaatio laukkasi parhaimmillaan yli 100% vauhtia. Keskuspankki on siis ainakin osittain onnistunut toimissan.

Venäjän talous kasvaa maltillisesti vuoden 2009 aikana tapahtuneen romahduksen jälkeen ja kansantalouden tasolla maan asiat näyttävät olevan hyvässä hoidossa. Energian maailmanmarkkinahintojen pönkittämät vaihtotase ja kauppatase ovat positiivisia.

Related Posts