Applen huikea tulos
Apple julkisti viime viikolla neljänen kalenterikvartaalin 2010 tuloksensa, joka on lajissaan niin huikea, että se mykisti suomalaisen talousjournalismin. 26 MUSD liikevaihto ja 6 MUSD liikevoitto yli 80% vuosikasvuineen puhuvat selvää kieltä siitä, mikä yritys on johtava digitaalisen elämäntavan markkinoilla. Raportoiduilla luvuillaan Apple ohitti Nokian suuruudessa ja ennen kaikkea kannattavuudessaan, jossa Apple on arviolta seitsemän kertaa kappalemääräistä markkinajohtajaa Nokiaa parempi! (Täsmentyy tämän viikon torstaina, kun Nokia julkistaa tuloksensa)
Apple on Nokian suhteen erittäin hyvä verrokkiyritys, koska molemmat yritykset ovat horisontalisoineet arvoketjunsa käyttämänsä teknologian suhteen ja ovat täten vahvasti riippuvaisia muista toimijoista esim. laitteiden näyttöjen suhteen. Tältä osin esim. Samsung on omavarainen. Ero Applen ja Nokian välillä on tuotantokoneisto, minkä suhteen Nokia on pyrkinyt omavaraisuuteen, kun taas Applen tuotanto on täysin massatuotantoon erikoistuneiden kansainvälisten yritysten varassa.
Apple on onnistunut erinomaisesti strategiassaan, jonka päämäärä on tarjota asiakkaalle ylivertainen käyttäjäkokemus. Tämän strategian hyvä toteutus ilmenee Applen tuoteportfoliossa, tuotteiden käytettävyydessä ja saatavien lisä- ja tukituotteiden tarjonnan organisoimisessa. Tuoteportfolio sisältää asiakkaan tarvemielessä selkeät kategoriat; henkilökohtaiset tietokoneet (Mac), mukana kulkevat kommunikointi- ja hallintavälineet (iPhone, iPad) sekä viihdelaitteet (iPod). Kussakin kategoriassa löytyy muutama selkeästi tuotteistettu malli, joista asiakkaan on helppo valita tarpeeseensa ja kukkaroonsa sopiva. Tuotteet toimivat luotettavasti ja ovat niin nautinnollisia käyttää, että joskus yllättää itsensä "näpelöimästä" laitetta ihan vaan sen jouhevan toimivuuden takia. Selkeä ja toimintavarma nettipohjainen Apple Store tarjoaa huikean määrän laadukkaita lisä- ja tukituotteita, joita tarjoavat eri alojen huippuyritykset.
Se on siinä! Selkeä, kattava, käyttäjäystävällinen ja houkutteleva. Aidosta lisäarvosta asiakkaat ovat valmiita maksamaan vähintään 30% preemion, mikä näkyy yrityksen tuloksessa. Se, että keskittyy yritystoiminnassaan ensisijaisesti hintapreemion hakemiseen, on kannattavampaa kuin viimeisen päälle viritetyt kustannusleikkaukset (30% korkeampi hinta tuo viivan alle enemmän kuin 30% alemmat kustannukset). Ensin mainittu onnistuu vain arvostamalla asiakkaitaan, jälkimmäinen tuntemalla teknologian perin pohjin.
entä sitten
Olen samaa mieltä Applen erinomaisesta tuloksesta ja 'hintakuorinta tekniikan' onnistumisesta. Silti en oikein saanut kiinni tämän blogikirjoituksen tarkoituksesta. Oliko se suunnattu niille jotka eivät vielä tienneet Applen tekevän kovaa tulosta, tai jotka eivät tiedä Applella olevan joukko yhteensopivia tuotteita? En tuosta oikein uutta näkökulmaa löytänyt, lähinnä kovaa Applen hehkutusta vain, sorry. Ehkä kirjoitus on esimerkki siitä kuinka uskollisia faneja Apple on onnistunut luomaan. On kuitenkin ihmisiä jotka eivät innostu Applen tuotteista yhtä paljon, esimerkiksi itse testasin juuri viime viikolla kaikki uusimmat älypuhelimet, mutta en siltikään ostanut iPhone nelosta, vaan yhden sen kilpailijoista.
Lisäarvostrategian hehkutusta, case Apple
Ei taida ylipäänsä olla mitään uutta auringon alla, mutta haluan artikkelillani alleviivata lisäarvostrategian toimivuutta tällä hetkellä niin vahvasti muodissa olevan kustannussäästöstrategian vaihtoehtona. Kustannussäästöstrategian aikaansaamasta asiakastyytymättömyydestähän saimme tänään tilastollista analyysiä kotimaamme osalta.
Terveisin,
Risto