Euroopan talous suhdannehuipulla

Saksan IFO tutkimuslaitos mittaa keski-Euroopan taloustilanneetta ja esittää tulokset havainnollisen suhdannekellon avulla. Olemme nyt korkeasuhdanteessa (Boom), jolloin odotukset ja talous kasvavat voimakkaasti, jonka jälkeen yleensä tilanne suuntaa kohti oikean alanurkan käännettä alaspäin (Downswing), jolloin odotukset tulevaisuudesta ovat heikot, mutta talous vielä kasvaa vanhalla painolla. 

IFO instituutin suhdannekellon tilanne (Lähde: IFO)

Osakesijoittajan kannalta tilanne on jännittävä. Osakkeiden arvot alkavat yleensä laskea kello puoli kolmen tietämillä ja nyt kello on IFO:n mukaan puoli kaksi. Hyviin osakesijoituksiin on siis IFO:n mukaan vielä aikaa.

Saksan tilanne on viime aikoina kuvannut länsimaiden asemaa laajemminkin, mutta Kiinan ja Intian kellot kulkevat etuajassa. Inflaatio on näissä kauko-idän tiikereissä jo laukannut ja pörssiosakkeisiin sijoittava on saanut tuta salkussaan suhdannekäänteen harmit. IFO instituutin kello on hyvä mittari Eurooppaan, mutta kauko-itään sijoittava tarvitsee tuekseen muitakin mittareita.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On