Omat Rahat Katsaus: 2022 ennustukset kahvinporoista ja korteista
Vuoden vaihteessa on tapana katsella sekä taaksepäin että eteenpäin.
Vuosi 2021 sisälsi paljon mullistuksia ja ongelmia ja kärsimyksiä, mm:
- Capitolin valtaus
- Coronaviruksen toistuvat aallot ja siitä seuranneet rajoitustoimet ja muu kärsimys
- Hongkongin yhä huononeva kansalaisoikeustilanne
- Etenkin puolijohteita koskeva pula
- Logistiikkaongelmia
Kaikesta huolimatta sijoitusvuosi muodostui poikkeuksellisen hyväksi. FTSE world indeksi nousi yli 25%. Tuttuun tapaan USA toimi pörssiveturina 27% nousulla, jota lisäksi tukevoitti euroissa sijoittajan silmissä taalan lähes 7% vahvistuminen. Euroalue (Eurostoxx50) oli hyvänä kakkosena 21% nousulla. Hännänhuippuna oli Honkong (Hangseng) joka laski 14%, Japanin jäädessä väliin +10% tuloksella.
Inflaatio myös otti vauhtia. Ensin nousua pidettiin tilapäisenä piikkinä, mutta nyt konsensus ainakin Yhdysvaltojen osalta on, että inflaatio on tullut jäädäkseen, ja korjausliikkeitä tarvitaan
Myös oma salkku menestyi loistavasti 35% nousulla – paras vuosi koskaan – vaikka Hongkongin paino on melko korkea.
Puolet 2021 noususta tuli kolmesta osakkeesta: The Hour Glass, China Waters Affairs ja ASM international. Hour glass on saanut hyvää osakseen koska Kiinalaiset ovat nyt tulleet varovaisemmiksi asuntosijoittamisen kanssa. Osa on sen sijaan ostanut kalliita sveitsiläisiä kelloja sijoituksina. ASM on hyötynyt puolijohdebuumista johtavana litografiakoneiden valmistajana. China Waters affairsin tulos on myös noussut merkittävästi (23%) edelliseen vuoteen verrattuna. Lisää buustia saattaa antaa suunnitelma listata erikseen juomavesiliiketoiminto, jonka arvioidaan nostavan arvostusta.
Entä tulevaisuus? Ennustaminen on vaikeaa, mutta rohkeasti kahvinporot ja tarot-kortit pöydälle kristallipallon viereen -tässä muutama arvaus:
- Inflaatio jää päälle, joten keskuspankin FED etunenässä lopettelevat tukiostoja ja nostavat jo varovaisesti peruskorkoa
- Molemmat toimenpiteet tietävät huonoa velkakirjoille, joiden vuosikymmeniä jatkunut nousu on taittunut
- Samoin kasvuosakkeet saavat takkiinsa suhteessa arvo-osakkeisiin, koska korkeampi korkokanta alentaa tulevien voittojen suhteellista arvoa
- Yhdysvaltojen ja Kiinan teknologiayhtiöt eriytyvät entistä enemmän, varsinkin puolijohdeteollisuuden osalta. Molemmat suurvallat haluavat suuremman osan valmistus- ja suunnitteluketjusta omalle maaperälleen. Tämä ei käy käden käänteessä. Investointibuumi puolijohdeteollisuudessa jatkuu vielä vuosia
- Hongkongin pörssi nousee muita enemmän pahimpien säännöstelyshokkien unohtuessa ja kiinalaisten tekno-IPO vedossa
- Konservatiivit voittavat USA:n välivaaleissa sekä edustajanhuoneen että senaatin enemmistön, ja kaikki päätöksenteko jumiutuu jälleen
- EU lataa pöytään tukevat teknojättien sääntelydirektiivit, joka on osaltaan omiaan jarruttamaan niiden kasvua. Vapaata riistaa ovat oikeastaan enää Yhdysvaltojen kansalaiset, koska siellä ei saada mitään merkittävää sääntelyä aikaan (ks. yllä)
- Putin ja Xi kalistelevat sapeleita pieksevät suitaan mutta sekä Ukraina että Taiwan säästyvät ainakin toistaiseksi.
Nämä ennustukset tietäisivät, että tämäkin vuosi voi olla kohtalainen pörssivuosi, mutta tuskin 2021 veroinen, lähinnä sen takia että rahaa on edelleen liikkeellä paljon eikä parempia vaihtoehtoja oikein ole.
Ja sitten vuoden hullunrohkea ennustus: Tänä vuonna nähdään ydinvoiman uusi alku ensimmäisten minivoimaloiden muodossa. CO2-päästöttömyys ja uusiutuvan energian varastoinnin hankaluus luo hyvät edellytykset uudelle alulle. Energian hinnan nousu tai jopa sähköpuute muokkaa vähitellen ihmisten mielipiteitä.
Ja kaikesta huolimatta – menestyksekästä uuttaa vuotta kaikille.
Photo by Manik Roy on Unsplash
Arvonmuutokset: Vuosi 2021 +35.4%, alusta (27-05-2010) +195%
Yritin löytää tapaa sijoittaa mainitsemiisi pieniä modulaarisia ydinreaktoreita valmistaviin yrityksiin ( https://en.wikipedia.org/wiki/Small_modular_reactor ).
Monet yritykset tekevät näköjään tällä alalla tuotekehitystä. Yleensä tätä kehitystä tehdään jonkin suuremman teknologiakonsernin (GE, Hitachi, Toshiba, EDF, Mitchubishi, Rosatom…) tytäryhtiössä. Yksittäisen sijoittajan kannalta hankalia. Sijoituksen kohdentaminen modulaarisiin ydinreaktoreihin osoittautui haastavaksi.
Teknologia vaikutti olevan vasta konsepti ja/tai design vaiheessa. Yrittäviä hakkeita on paljon enkä pystynyt hahmottamaan mistä olisi tulollaan kaupallisesti menestyksekäs.
Joo.. tuo on ollut aina ”konsepti” Jo teekkariaikana 1980-luvull muistan Asea Atomin esittäneen vierailulla tätä.
Kiinalaiset taitavat tässä olla etujoukossa – helppo viedä eteenpäin kun kansalaisten mielipiteitä ei juuri kyselllä. Ainakin CNNC:llä ja China Huaneng groupilla näitä ilmeisesti on jo käytössä tai rakenteilla. Mutta olet oikeassa, ei kovin helppo kohde sijoittajan kannalta.
Toinen tapa sijoittaa ydintulevaisuuteen olisi tietenkin uraanin louhijat. Uraanin hinta on ollut kauan alhaalla, koska uusia voimaloita ei ole rakennettu.
Useat johtavat Uraaninlouhijat ovatkit tappiolla tänään. Mutta Uraanin hinta on nousussa, joten näkymät kirkastunevat?
-Cameco (CCJ)
-Uranium Energy corporation (UEC)