Kurssikäyrästä voi joskus päätellä tulevaa kehitystä
Tekninen analyysi pyrkii kurssikäyrästä ennustamaan osakkeiden tulevaa kehitystä. Tekninen analyysi toimii esimerkiksi maailmanlaajuisille osakeindeksille.
Alla olevassa kuviossa on S&P500 indeksi (sininen käyrä) sekä 50 viikon liukuva keskiarvo (violetti käyrä) ja 13 viikon liukuva keskiarvo (punainen käyrä). Osakkeissa ollaan ylipainossa silloin kun kurssikäyrä on jomman kumman likuvan keskiarvonsa yläpuolella ja alipainossa aina kun kurssikäyrä on molempien liukuvien keskiarvojen alapuolella. Tällä strategialla olisit vuoden 2000 jälkeen voittanut indeksin ja salkun kehitys olisi ollut vakaata.
Monet sanovat että tekninen analyysi ei toimi. Ei pidä paikkansa. Yllä oleva esimerkki osoittaa että on tilanteita joihin se soveltuu. Tämä yllä oleva esimerkki kannattaa kuitenkin painaa mieleensä. Ei nimittäin ole kovin montaa tuottavaa tapaa hyödyntää liukuvia keskiarvoja, tai edes teknistä analyysiä ylipäätään – tämä on yksi tuottavista.
Yllä oleva kuva on tuotettu Yahoo finance palvelun avulla. Se on eräs palvelu, jonka avulla voi tutkia eri mittaisia likukuvia keskiarvoja ja niiden soveltuvuutta. Sieltä löydät itsellesi myös muita teknisen analyysin työkaluja. Vastaavia palveluja on monia ja niiden joukosta löydät itsellesi mieleisesi.
Yllä oleva kuva visualisoi varsin pitkiä, vuosien mittaisia trendejä. Monet käyttävät kurssikäyrän teknistä analyysiä lyhyempiaikaisten, muutamien päivien tai viikkojen mittaisten trendien havaitsemiseen. Tämä on vaikea taiteen laji ja vaatii paljon osaamista ja perehtyneisyyttä eikä siltikään välttämättä onnistu.
Ole varovainen jos aiot sukeltaa kurssikäyrästä ennustamisen jännittävään maailmaan. Siellä on tarjolla vauhtia, vaarallisia käänteitä ja yllätyksiä. Moni on epäonnistunut. Sijoitustuottosi saattavat olla hyviä myös silloin, jos uhraat huomiostasi yritysten näkymiin, tuottoihin, johdon pätevyyteen ja liiketoiminnan näkymiin.
Graafin lähde: Yahoo finance
Kuvan lähde: pixabay / Peggy Marco
Kommentit