Omat Rahat: Miksi Myydä

Sijoittaminen

Artikkeli FT:ssä (vaatii tilauksen) sai minut ajattelemaan omaa käytöstäni markkinoilla, ja miten se mahdollisesti vuosien saatossa on muuttunut.

Artikkelin mukaan on yleinen ongelma, että sijoittajat treidaavat liikaa. Osakkeita myydään pääasiassa kahdesta syystä:

  • Kurssit ovat nousseet. Pelkäät että menetät voittosi ja haluat ”lukita ne sisään”
  • Kurssit ovat laskeneet. Pelkäät että lasku jatkuu ja haluat lopettaa rahan menetykset.

Tutkimuksista tiedetäänkin, että menetetty raha tuntuu kaksin- tai kolminkertaisesti arvokkaammalta kuin voitettu rahasumma.  Kummatkaan syyt eivät oikeastaan ole järkeviä perusteluja osakkeen myynnille.

Perusteltu syy myynnille on, jos kurssi ylittää näkemyksesi osakkeen arvosta.

Joskus tarvitaan lisää käteistä elämän muihin hankintoihin, uusi auto tai asunto. Muuten pitää myös ajatella mihin rahat myynnin jälkeen sijoitetaan. Mikä takaa että ”sisään lukitut voitot” eivät uudessa sijoituksessa häviä kuin tuhka tuuleen?

Itse olen tullut aikojen saatossa yhä laiskemmaksi myyjäksi. Pelkään että olen mennyt tässä jopa liiallisuuksiin. Ehkä tässä vaanii toinen psykologinen vaara? Onkohan niin että pelkään tunnustaa, että ostopäätös aikoinaan oli virhe?

Miksi sitten olen myynyt? Tuo aiemman hyväksytyn ”arvostustaso”-syyn lisäksi? Yksi syy on jos osakkeen osuus koko salkun arvosta on kivunnut huomattavasti yli asettamani 5% rajan.  Olen miettinyt onko tämäkään järkevä syy. Liiallinen keskittyminen yhteen osakkeeseen vahvistaa volatiliteettiä. Osan siirtäminen toisiin salkkuosakkeisiin (oletettavasti myös hyviä sijoituksia) poistaa ongelman. Mutta useinhan juuri nämä parhaat ”voittajat” ovat jatkaneet nousuaan.

Ehkä Ruåttalainen tietää parhaiten: ”Inte sälja, bara köpa”

7 thoughts on “Omat Rahat: Miksi Myydä

  1. Omat rahat, miksi myydä?
    Laiskuus on hyvä syy olla myymättä, aiemmin hyväksi havaittujen yritysten osakkeita. Osakkeet ovat aina markkinoiden armoilla, mutta hyvän yrityksen osakkeita ei kannattaisi myydä!
    Sama tauti minullakin, että liikaa annan arvoa osakkeiden hintojen tippumiselle ja seuraan osakesalkkuni arvon tippumista varsinkin nyt, kun kurssit tippuu yleisesti ja korot on nousussa?
    Myyminen on hetkellistä huumaa ja jää aina lyhyen tähtäimen peliksi, kun pitäisi vaan olla rauhallinen ja luottaa hyviin yrityksiin, jotka kasvavat kannattavasti ja ovat pörssin parhaasta päästä!
    Pitää palauttaa mieliin Erkki Sinkon malli, jossa lähinnä ostetaan ja hajautetaan. Koskaan ei myydä, sillä konkursseja tapahtuu pörssifirmoille tosin harvaan, ei ehkä edes joka vuosi yhtäkään.
    Mottoni onkin, etten yleensä myy ja jos kuitenkin siihen päädyn, VÄHJENNÄN vain pieniä siivuja eli viidenneksen tai neljänneksen kerralla. Olenhan ostanut aina useassa vaiheessa ja vanhoista eristä saa yleensä parhaat voitot.
    Myyminen on lauman perässä resuamista, parempi on pitää pää ”kylmänä” ja villasukat jalassa!!

  2. Myyn jos kurssi laskee 15-20% ostohinnastani. Vaikka firma olisi hyvä. Viimeksi olen tehnyt näin firman TROW kanssa. Firma on edullinen, kaikin puolin hyvä, mutta kärsii isojen teknojen laskusta, koska on yksi niiden suurimmista omistajista. Toisaalta harmittaa myydä hyvä firma, mutta saahan siitä tappioita verotukseen. Ja ostaa voi takaisin. Myynti- ja ostokulut ovat USA-osakkeille Degirossa olemattoman pienet.

    Hankalampi tilanne on myydä voitollisia. Tämän teen vain jos firman tilanne on olennaisesti muuttunut huonompaan suuntaan. Raskas myyntivoittovero hillitsee myyntihaluja.

    Jouduin nyt myymään vähän Applea koska se oli paisúnut liian suureksi Nordnetin salkussa. Liian suuri tarkoitti tässä tapauksessa sitä että sijoituslainan korko nousi 0,99%.sta 2,45%:iin koska Applen osuus oli yli 20%.

    Myyn pois myös MAINin koska Degiro pidättää 30% osingoista (Nordnet pidättää oikein 15%). Alan ostaa sitä heti takaisin kun osinkoasia on korjattu tai sitten ostan sitä Nordnetiin jos tulee vaikka taas kampanja että USA-osakkeita saa ostaa ilman välityspalkkioita. Näitä on aika ajoin.

  3. Revenio voitolla 3850 %. Onko syytä myydä, kun tappiolliset on jo hyödynnetty. Päätin olla myymättä. Myin muita aika paljon 10 kk sitten ja siitäkin on verot vielä maksamatta.

  4. Reveniossa samankaltainen tilanne. Myin vuosi sitten osan pois kun tuli 10 vuoden omistusaika täyteen 40% hankintameno-olettamalla. Nykyiset ostettu vasta 2014, saatan yrittää pitää niitä siihen asti. Vierailu joulukuussa Reveniossa oli positiiivinen kokemus, tämänkin perusteella aion pitää.

  5. Minulla on Lars:n kanssa ihan sama ongelma. Olen asettanut itselleni rajan 7,5%. Vähennän jossakin vaiheessa osaketta jos sen arvo nousee yli tuon rajan. Tämä ei ole tuottojen kannalta järkevää, ihan niin kuin Lars tuossa totesi. Tämä on pannut minutkin mietteliääksi.

    Lars:n mainitsema vaikeus tunnustaa omia virheitä on tullut minullekin kalliiksi. Minulla menee hyvän tovi ennen kuin pystyn hyväksymään että olen tehnyt virheen. Ja isojen virheiden tunnustaminen on vielä pieniäkin vaikeampaa. Ja tappiot sen mukaisesti vieläkin isompia.

    Pörssi on viime päivinä laskenut. Olenko tehnyt ison virheen kun uskon että pörssi nousee alkuvuoden aikana? En tiedä. En ole ainakaan vielä tunnustanut virhettäni.

  6. eQ:n osake on hyvä esimerkki, että miksi ylipainossa oleva osake on ajoittain järkevä valinta. Muistan kun vuosia vuosia sitten tuttava kauhisteli, että myy nyt osa pois salkustasi kun markkina-arvo on 2-kertaistunut. En myynyt ja nyt tuottolaskuri näyttää suunnilleen +1000%. Voittajaosakkeen painon pudottaminen salkussa voi tulla kalliiksi.

    1. eQ on ollut loistava sijoitus ja yhtiö on myös nostanut tulostaan 30 kvartaalia peräkkäin. Ostin lisää kun hinta putosi viikko sitten. On noussut vajaassa viidessä vuodessa suurimpien sijoitusteni joukkoon ja osinkoa ei ole pudotettu kymmeneen vuoteen. Jos jatkaa samaa tahtia niin tuskin menee myyntiin.

      Vielä lisätietona että jos ostit eQ:ta 10 vuotta sitten ja sijoitit saamasi osingot edelleen firmaan niin tuotto kymmenessä vuodessa on ollut 2742% ja vuosituottona 32,2% korkoa-korolle periaatteella (CAGR).

Comments are closed.

Related Posts