EU:ssa kaavaillaan naiskiintiöitä yritysten hallituksiin
Yritysten hallituksiin on EU:ssa kaavailtu naiskiintiöitä. Näillä halutaan varmistaa naisten ja miesten tasapuolinen mukanaoloa yritysten korkeimmassa johdossa. EU:ssa naiskiintiöiden pakollisuutta on viimeksi tammikuussa ajanut komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja hän haluaa että EU päättää naiskiintiöistä jo tämän vuoden aikana.
Erilaisten ihmisryhmien (naisten, miesten, eläkeläisten, mustien, ruotsinkielisten,…) kiintiöt yritysten hallitustehtävissä sisältävät ongelmia. Ne jäykistävät rakennetta. Pätevät ja tarmokkaat jäävät monasti ilman eteneminsmahdollisuutta.
Hallituspaikkoja koskevat naiskiintiöt (ja ehkä muitakin ihmisryhmiä koskevat kiintiöt) sopisivat ehkä suomalaiseen kollektiiviseen omistuspohjaan. Pörssiyrityksemme ovat pääsääntöisesti työmarkkinajärjestöjen hallussa olevien työeläkeyhtiöiden tai valtion omistajaohjauksessa. Nämä suurimmat omistajat miehittävät monia nimitysvaliokuntia ja nimitysvaliokunnat päätyvät valitsemaan kokonaisuuden kannalta sopivia edustajia hallituksiin. Kiintiöt sopisivat periaatteessa Suomen kaltaisiin maihin missä yritysten korkein johto valitaan korporatiivisten kollektiivien ohjaamana.
Naiskiintiöistä aiheutuisi mahdollisia perustuslaillisia ja ihmisoikeuksiin liittyviä ongelmia:
- Meillä on vielä muutamia pörssiyhtiöitä, joissa on omistaja-arvoa (voittoa) ajavaa kasvollista omistajuutta. Naiskiintiöt asettaisivat omistusoikeudelle ehtoja jotka rikkoisivat omistajansuojaa. Hallitus on nimittäin ensisijaisesti omistajan asialla ja omistajalla tulisi olla mahdollisuus hallita omaisuuttaan niin kuin parhaaksi näkee ja olla tarpeen tullen itse hallituksessa ja nimittää sinne ketä haluaa.
- Naiskiintiöt ovat esimerkki ilmiöstä, jossa kiintiöitä ja esteitä asetetaan rodulliseen tai kansanryhmään liittyvillä perusteilla. Tämän tapaiset kiintiöt nostavat esille sukupuolten välisiä, etnisiä tai muita rodullisia eroja niihinkin tehtäviin missä sukupuolella tai etnisellä taustalla ei olisi muuten merkitystä.
Minä toivon ettei sukupuoleen, ihonväriin tai etniseen taustaan liittyviä kiintiöitä tai muita esteitä asetettaisi. Kiintiö kun on aina myös rajoite ja este. Tarpeetonta, liiketoimintaan liittymätöntä, kankeutta on muutenkin liikaa.
Lisää tietoa:
EU on panemassa lusikkansa joka soppaan, myös tähän.
Osakeyhtiölaki on käsittääkseni kansallinen eikä ylikansallinen laki myös meillä, joten EU:n määräysvallalle pitäisi olla erityisen vahvat perusteet?
Mitä hyötyjä yrityksille olisi naiskiintiöistä tai mitä haittoja tällainen määräys toisi tullessaan?
Saattaa olla toki mahdollista, että omistajien suostumuksella esimerkiksi isot suomalaiset valtionyhtiöt voisivat VAPAAEHTOISESTI alkaa soveltaa naiskiintiöitä?
Mutta yleisempi osakeyhtiölain muuttaminen ja EU-määräyksiin alistaminen tuntuu hätäiseltä idealta vielä nyt ilman tarkempia perusteluita ja omistajien vallan ohittamista??
Olisi hävettävää olla kiintiönainen.