70-luvun öljykriisi yhä kaukana

Sijoittaminen
Öljykriisin ahdinkoon on yhä matkaa

Toivotan teille mielenkiintoisia aikoja, kuuluu ikivanha sutkaus, kun jollekin halutaan vaikeuksia ivallisesti muotoiltuna. Moista herkkua on riittänyt vuosikymmenen alusta asti.

Taapertamisestaan huolimatta Venäjä jatkaa Ukrainan tuhoamista. Ja se kiihdyttää inflaatiota, jota Yhdysvaltojen keskuspankki iskee nyt lujaa joskin melko odotetusti.

Fed nosti ohjauskorkoa 0,25% viitaten viiteen kuuteen samanmittaiseen korotukseen tämän vuoden aikana. Ei sekään toki vielä vie ohjauskorkoa edes kahteen, joka olisi yhä historiallisesti hyvin matala taso.

Ongelma on, että talouden näkymät väistämättä johonkin mittaan heikentyvät sodan takia. Raaka-aineiden ja ruuan hinta rasittavat kuluttajia varsinkin siellä, missä venäläinen energia ja ruoka ovat tärkeä osa huoltoa.

Öljykriisin ahdinkoon matkaa

Yhdysvalloissa ne eivät sitä ole, mutta maailmanmarkkinoiden kautta vaikutukset tuntuvat jossain määrin joka puolella. Rahapolitiikka ei auta koronan ja sodan tuomiin pullonkauloihin kuten normaaliin suhdannekiertoon.

Uhkana on stagflaatio: rahahanojen kiristymisen heikentämä kasvu, joka ei kuitenkaan pysäytä inflaatiota. Näin kävi 1970-luvulla öljykriisin iskiessä.

Tilanteissa on yhtäläisyytensä, mutta onneksi erojakin. Ja jälkimmäiset mielestäni selvästi suuremmat.

Öljykriisin takana olleiden arabimaiden osuus maailman energiahuollossa oli aivan toinen kuin Venäjän nyt. Ja kansantaloudet varsinkin teollisuusmaissa olivat paljon energiaintensiivisempiä.

Ongelmat tuolloin toisesta sfääristä

Tuotanto tarvitsi suhteessaan reilusti enemmän energiaa kuin nyt. Öljyn hintaloikkakin oli tuolloin aivan toista luokkaa, vaikkei nykyistäkään pomppua voi vähätellä.

Mutta kun 50 vuoden takaisissa hinta- ja tuotanto-oloissa öljyn hinta pamahti sataan dollariin ja ylikin, oli vaikutus astronominen nykyiseen verrattuna. Ja se kesti seitsemän vuotta.

Toki öljyn hinta voi yhä nousta. Mutta tähän tarjontakriisiin löytyy välineitä nyt aivan toisessa mitassa.

Tuotantoa voivat lisätä arabimaat ja Yhdysvallat. Samoin Venezuela ja Iran, jos poliittinen ratkaisu boikottiin löytyy.

70-luvun öljykriisissä energian hinta räjähti suhteellisesti toiseen ulottuvuuteen

Osa ratkaisua on kiihdyttää jo muutenkin meneillään olevaa vihreää siirtymää. Se vie aikansa, muttei liki vuosikymmentä kuten öljykriisi.

Yhdysvallat paremmassa asemassa

Rahapolitiikan normalisoitumisessa ei ole mitään epätavallista tai pelottavaa, mutta sen syyssä eli voimakkaassa inflaatiossa kyllä. Ja etenkin sen taustassa, tuotantohäiriöissä.

Normaali inflaatio seuraa talouden ylikuumentumisesta, johon keskuspankki voi vaikuttaa rahahanoja kiristämällä. Koronan ja nyt vielä sodan jumittama tarjonta on toinen luku.

Stagflaatio eli heikon kasvun ja kovan inflaation käärmekeitto kummittelee. Uhka ei kuitenkaan Amerikassa ole niin suuri kuin venäläisestä energiasta riippuvaisessa Euroopassa.

Sijoittajan kannattaakin etsiä Atlantin takaa kohteita, jos haluaa pelata varman päälle. Sieltä löytyy kasoittain yhtiöitä, joiden tilanne tuskin kummoisesti heikkenee.

Investoinnit ja työttömyys mallissaan

Inflaatio pois lukien Amerikan talous on iskussa. Työttömyys on pudonnut neljään prosenttiin ja investoinnit vetävät.

Investoinnit siivittävät nyt Yhdysvaltojen taloutta

Jälkimmäinen on talouden kehityksen avain, koska investoinnit kohentavat tuottavuutta eli kustannustehokkuutta. Se luo kasvua ja helpottaa ainakin ajan mittaan inflaatiota.

Energiakriisiinkin investoinnit ovat paras lääke. Vievät toki aikansa ennen kuin vaikuttavat, mutta hyöty on sitten pysyvä. Siihen talouskasvu yleensäkin perustuu.

Työttömyys putosi Yhdysvalloissa jo pohjalukemiin

Markkinoilla monenlaisia tuulia

Mutta korkeampien korkojen kanssa on elettävä nyt epämääräinen aika. Koronan taltuttaminen ainakin helpottaisi tilannetta oleellisesti.

Joka tapauksessa näissäkään oloissa ei osakesijoittajan kannata luopua laatunsa osoittaneiden osakkeiden omistamisesta. Se on aina paras tapa pärjätä.

Jenkkiyhtiöistä löytyy niitä vaikka kuinka leveään salkkuun. Monet osakkeet eivät ole hetkahtaneetkaan viime kuukausina myllerryksistä huolimatta.

Päinvastoin omakin salkku on kokenut kovia nousuja. Abb Vie, Hershey, United Health Group, Tractor Supply, Caterpillar, Omnicom

Hyvin todennäköisesti näemme ennen kesää useita vastaavia ralleja. Paniikin höystämät vaihtoehtostrategiat ovat tarpeettomia.

Hyvä osakesalkku kestää vaikeatkin ajat. Eivätkä ne ikuisesti koskaan kestä.

Vaikka pakotteet Venäjälle pysyvät vuosia, kuten pitääkin. Se rusentuu. Mutta maailmantalous sopeutuu siihen. Kuten aina ennenkin.

Slava Ukraini!

Artikkeli perustuu sijoittajasivusto Pörssihaukan materiaaliin. Sillä on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.

2 thoughts on “70-luvun öljykriisi yhä kaukana

  1. Minun salkkuni on jossain määrin kansainvälisestä hajautuksesta huolimatta heilunut melko paljon. Raaka-aineita lähellä olevat yhtiöt (SSAB, Boliden, Lundin energy) ovat olleet iloisia yllätyksiä. En omista aseteollisuutta, mutta noita asevalmistajia pitäisi varmaan harkita.

  2. Minunkin parhaat kurssinousijani löytyvät tänä vuonna USA:sta. Jo mainittu AbbVie, aina luotettava Berkshire Hathaway ja REIT ACRE. On sinne yksi suomalainenkin eksynyt, nimittäin kaikkien analyytikoiden aina hyljeksimä Orion.

    Huonoimmin kehittyneet eivät yllätä: Nokian Tyres, Fortum ja Ponsse ja Harvia.

Comments are closed.

Related Posts