Fundsmith

Sijoittaminen

Kuuntelin yhtiökokousta, jossa Terry Smith ja kollegansa esittelivät varsin hyvin sijoitusstrategioitaan ja maailmantilannetta.

Voin allekirjoittaa heidän keskeisen sijoitusfilosofiansa joka on artikkelikuvassa.

Erityisen mielenkiintoisia olivat kasvavaan inflaatioon liittyen vertailut sellaisten yhtiöiden välillä, joilla on korkea tai alhainen bruttomarginaali. Jos bruttomarginaali on korkea, ei inflaation vaikutus tulokseen ole kovin suuri koska muuttuvat kustannukset (Cost of Goods Sold) ovat pienet. Esimerkkiyrityksinä L’Oréal ja Campbell.

L’Oréalin tunnen melko hyvin koska olin siellä 6 vuotta töissä vakituisena ja sen jälkeen vielä 13 vuotta konsulttipohjalta. Bruttokate on todellakin luokkaa 70-80%. Toisaalta mainonta-, markkinointi-, PR-kustannukset ovat hyvin korkeat. Mutta näihin ei inflaatio vaikuta niin voimakkaasti.

Koko esitys löytyy seuraavasta linkistä

https://www.youtube.com/watch?v=Ha2zG4sVTeo&ab_channel=Fundsmith

 

2 thoughts on “Fundsmith

  1. Olen periaatteessa samaa mieltä kuvassa olevasta filosofiasta, mutta kun pommit alkaa putoilla laajemmin niin kaikki hyvät yritykset eivät enää pärjää. Tämä tilanne on harvinainen, joten noin 90%:sti voi olla samaa mieltä pitkällä aikavälillä. Nyt olemme tilanteessa, jossa tuo 10%:n osuus on olennainen osa sijoittajan päätöksentekoprosessia etenkin niiden yritysten osalta, joilla on merkittävä osa liiketoiminnasta Venäjässä ja Ukrainassa tai etenkin ensimmäisen rajanaapurina. Jos se ei sitä ole niin sijoittaja ei ymmärrä mihin laittaa rahojaan. En tarkoita sitä, että täytyisi myydä kaikki tai lopettaa ostopäätösten teko vaan ymmärtää poliittisten riskien olevan nyt korkeimmillaan. On myös syytä ymmärtää kuinka mahdollinen pitkäkestoinen normaalia korkeampi inflaatio tuhoaa kassavirtojen nykyarvoa niin yritysten kuin niistä saatujen osinkojen osalta.

  2. Artikkelikuvan sijoitustyyliä sovellan itsekin hyvin pitkälti. Nyt Venäjän hyökkäyssota on kyllä saanut minutkin varovaiseksi. Pienellä todennäköisyydellä Putin voi nollata meidän suomalaisten osakesalkut jos koostuvat vain pienistä Suomi-yhtiöistä. Jokainen arvannee, että milloin näin voisi tapahtuisi eli jos sijoituskohteidemme tuotantolaitokset ja pääkonttorit pommitettaisiin maan tasalle ja työntekijöille tulisi tärkeämpää tekemistä. Myöskin jos nykyinen sota ”vain” pitkittyy ja ei eskaloidu, niin aika paljon on ilmaa osakekursseissa nykyhinnoilla. En ole paljoa myynyt, mutta en uuttakaan juuri ostanut.

    Nykyinen inflaatio tuhoaa kyllä pankkitileillä olevan käteisen arvon nopeasti. Reaalikorko inflaatio huomioiden pankkitilillä on kait nyt jotain -5% per vuosi. Jos osakesijoituksesta saisi 5% osinkotuottoa, niin jäät edes omillesi jos osakekurssit eivät laske. Pankkitililtä saat varman tappion.

Comments are closed.

Related Posts