Kysymyksiä opiskelijoilta

Kirjoitusvuorossa: Juha Kasanen

Sijoituskahvila pidetään taas 14.2. Strindbergissä ja päätimme tällä kertaa elävöittää debattia kutsumalla paikalle alan tulevia ammattilaisia. Kysyimme hankenilaisilta rahoituksen opiskelijoilta etukäteen, mistä aiheista juuri he haluaisivat kuulla ja keskustella.

Vastapallona saimmekin kolme hyvää ja ajankohtaista kysymystä, joihin toivomme nyt jäljittävämme kelvollisia vastauksia:

  • Mahdollisen pörssiveron (Tobinin veron) käyttöönoton vaikutukset EU:ssa.
  • Start-up -ja kasvuvaiheessa olevat yritykset sijoituskohteena. Kannattaako se?
  • Suorat sijoitukset vs. sijoitukset venture capital (VC) rahastoon: Edut ja haitat (pros and cons).

Mistä ja miten te lukijat aloittaisitte vastaamisen?

Lue Punaisen mukin blogia

One thought on “Kysymyksiä opiskelijoilta

  1. Vastauksia:
    1. Pörssivero vie

    Vastauksia:

    1. Pörssivero vie leivän päiväkauppiailta sekä roboteilta. Näiden kaupankäynti siirtyy muualle, mahdollisesti vedonlyöntipaikkoihin. Vie pörssikauppaa 50 vuotta ajassa taaksepäin ja mahdollistaa pitkäaikaiselle sijoittajalle hyviä ostopaikkoja hinnoitteluvirheiden vuoksi. Osakkeita myyville tahoille ei niin hyvä uutinen.

    2. Pääomasijoitustoiminta on tuottanut toimijoilleen pitkällä aikavälillä lähes järjestäen pelkkää turskaa. Sijoitukset startupeihin ovat järkeviä jos pääset sisään founder-valuaatiolla (eli käytännössä Founderina), tai sweat-equitynä. Muutoin teet todennäköisesti tappiota. Suomalaiset pääomasijoittajat ovat lisänneet liq prefien käyttöä viime vuosina runsaasti parantaakseen omia tuottojaan.

    3a. VC saa todennäköisesti hajautetumman portfolion, sijoituksilleen paremmat ehdot. VC sijoituksen onglema on se, että fund managerit tienaavat 6-numeroista vuosipalkkaa joka tapauksessa ja 7-numeroista jos sijoitukset onnistuvat. Sijoitusten epäonnistuessa taas jää tappiot sijoittajan maksettavaksi.

    3b Suorassa sijoituksessa start-upiin on mahdollista tulla sisään alemmalla valuaatiolla, mahdollisesti siis samaan hintaan kuin founderit. Todennäköisesti hajautuksesi sijoituskohteiden kesken tulee olemaan heikko, et pääse hallitukseen tai muutenkaan vaikuttamaan mihinkään jollei sijoituksen suuruus ole todella merkittävä. Hyvin suurella todennäköisyydellä yksityissijoittaja tulee tekemään tappiota sijoitukselleen.

     

Comments are closed.

Related Posts

Salkun rakenne

Piksun ammattilaisten omat henkilökohtaiset salkut esittelyssä

Piksun analyysit osion viisi salkkua tarjoavat julkisuuteen oikeiden ammattilaisten henkilökohtaiset salkut:

SERGION LISTA

”Sergion lista” keskittyy pohjoismaiden ja USA:n markkinoille.  Sergion listalle valitaan yrityksiä, jotka saavat hyviä

Salkun rakenne Sijoittaminen

Vahvan taseen omaavat yritykset ovat kriisinkestäviä

Suomalaisten yritysten kriisinkestävyydestä saa vertailukelpoista tietoa tutkimalla Piksun ”TYÖKALUT -> TASETIETOJA”  osiota. Suhdeluvut, kuten omavaraisuusaste, maksuvalmius, liikearvosuhde, nettovelkaantumisaste ja nettovelkojen suhde markkina-arvoon antavat tietoa erityisesti