Markkinakatsaus

 

Eipä ole markkinoilla tapahtunut mitään dramaattista viikossa. OMX nykäisi alkuviikosta usean prosentin dropin, ja itse tankkasin siitä joitakin osakkeita. Odotin hiukan reippaampaakin nykäisyä, mutta niin vain trendi kääntyi takaisin ylös. Isot pörssit eivät tehneet edes kunnon korjausta.

Kun viikonloppuun mentiin ja samalla kuukausi päätettiin duurissa, niin laskumarkkinan taakse jäämisestä ei pitäisi olla enää epäselvää. Jenkkipörssit hätyyttelevät jo tiukasti vanhoja välihuippujaan keväältä, ja Nasdaq on jo korkeammalla kuin kertaakaan teknobuumin jälkeen! Eipä olisi lokakuussa uskonut. Tämä ei olisi mahdollista ilman merkittävää reaalitalouden näkymien valostumista.

Toisaalta on selvä, ettei näin voimakas trendi jatku ikuisesti ilman korjausliikettä. Oskillaattorit ovat olleet jo jonkun aikaa yliostetun alueella, mutta näin kovassa trendissä niiden perusteella on vaikea arvioida käänteitä. Jopa päivätason MACD leikkasi jo laskun merkiksi, mutta niin vain vielä ylemmäs kurssit kurkottivat.

Vaikka varovaisuuteen on edelleen syytä, tarjolla on nyt niin paljon TA-perusteilla nousevia tai nousuun lähteviä osakkeita, että kannattanee alkaa poimia pudotuspäiviltä kyytiin mieluistaan tavaraa. Vähän isompi droppikin tulee vielä, mutta sen tuloa täytyy vain vahtia indikaattoreista ja kestää volatiliteetti, ellei halua myydä.

OMX on edelleen rankassa matalapaineessa verrattuna etenkin US-pörsseihin, mutta kokemukseni mukaan epäsuhta kyllä korjautuu, kunhan riskihalukkuus yltää reunapörsseihinkin. OMX saattaa sen jälkeen olla pitkän aikaa ylisuorittaja, etenkin vientiosakkaiden suhteen. On todella erikoista, että US-pörssit paukuttavat ennätysten tuntumassa ja OMX matelee pohjiensa tuntumassa.

Euron vahvistuminen suhteessa taalaan on konsolidaatiossa eli markkina on odottava. Viikkotason oskillaattorit ovat yliostetun alueella, mutta jos osakkeiden ralli jatkuu, eurokin jatkanee suvantovaiheen jälkeen ylös. Näissä valuutoissa vahvistuminen on kestänyt yleensä ainakin noin kymmenen sentin verran, joten jos euro jatkaa ylemmäs, seuraavan kerran suuntaa katseltaneen jossain 1,36 vaiheilla, koska lähtötaso oli 1,26. Viikkotason MACD on tekemässä juuri taitetta, eli eurolla on sen perusteella edessä pitkäkestoinen nousutrendi. Niin tavallisesti käykin, kun pörssit nousevat.

Pitkien bondien korot ovat yhä erittäin alhaalla, mutta trendi-indikaattorit viittaavat siihen, että pohjat on koettu. Jos osakkeet jatkavat ylöspäin eli olemme siirtyneet muutaman vuoden kestävään nousumarkkinaan, pitkien korkojen pitäisi jatkaa nousuaan. Kun noususuhdanne on edessä, osakkeisiin virtaa rahaa. Samalla pitkät korot lähtevät nousuun, koska talouskasvun oloissa velkakirjojen suosio laskee. Se tarkoittaa, että sijoittajat vaativat niille parempaa korkotuottoa, eivätkä hae niistä enää turvaa. Aivan yksiselitteinen tämä mekanismi ei ole ollut viime vuosina, mutta pääsääntönä sitä voi edelleen pitää.

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija