HP:n osavuosikatsaus – internet, mobiililaitteet, pilvipalvelut ja kehittyvät markkinat ICT-sektorin kasvu- ja arvoajureina
Viime viikolla, itsekin Yhdysvalloissa olleena, amerikkalainen ict-ikoni, Hewlett-Packard (HP), julkisti osavuosituloksensa, joka sijoittajien piirissä sai kylmän vastaanoton. Osoituksena tästä Hewlett-Packardin osakkeen arvo on alentunut noin 10%.
HP:n loistokausi ajoittuu 1990-luvulle, jolloin elettiin vahvaa henkilökohtaisen tietojenkäsittelyn aikaa, jonka tunnusmerkkeinä olivat hajautetut yrityspalvelimet, henkilökohtaiset (kannettavat) tietokoneet ja valtaisa määrä paperille tulostettuja ja näin jaettuja dokumentteja. Nykyisin toimimme toisin. Tietoliikennekapasiteetin kasvun ja langattomuuden myötä käytämme ajasta ja paikasta riippumatonta "verkkoa", joka tarjoaa käyttämämme sovellukset ja tietosisällön ja mahdollistaa itse luomamme sisällön jakamisen muille käyttäjille ilman paperiformaattia. Yhteytemme verkkoon ei tapahdu ainoastaan perinteisen PC:n kautta, vaan sen rinnalla käytämme älypuhelinta tai tablettia saavuttaakseemme korkean tarkoituksenmukaisuuden eri tilanteissa ja ympäristöissä. Iso ero 1990-luvun ICT-kulttuuriin on myös siinä, että nyt tietotekniikan tarjoama lisäarvo on yksilön, eikä vain työntekijän käytettävissä!
HP ei ole kyennyt hyötymään ICT-sektorin kasvu- ja arvoajureista. Julkistamansa osavuosituloksen mukaan sen liikevaihto on vuositasolla tippunut 7%,ollen nyt 30 BUSD, ja nettovoitto lähes puolittunut 1,8 BUSD:hen, mikä on vaatimaton 6,1% liikevaihdosta. Nämä ovat kylmiä lukuja, kun verrataan HP:tä kasvaviin ICT-verrokkiyrityksiin kuten Apple, Cisco, Google, Intel, Microsoft ja IBM, jotka liikevaihdon kasvun myötä takovat 20% – 30%:n nettovoittoja ja kasvattavat näin kassaansa strategisten liikkeiden tekemiseksi. HP:n myynnin lasku Aasian kasvumarkkinalla on vuositasolla 10%. Hyvin ei siis mene.
Ollakseen kilpailukykyinen ja muuttaakseen tämän hetkisen trendinsä HP:n tulisi 1. tarjota PC-tuotteiden lisäksi älypuhelimet ja tabletit, 2. tarjota skaalautuvuudeltaan pilvipalvelutehdas-tasoisia suorittimia ja levytallennuskapasiteettia, 3. perustaa operoimiaan pilvipalvelutehtaita, 4. luoda lisäarvoa internet-ohjelmistoarkkitehtuuriin ja 5. markkinoida itsensä kehittyville maille. Tulostimet ovat olleet HP:n kruununjalokivi hyvällä kannattavuudella (12,2% käyttökate), joka on luonnollisesti saavutettu tulostustarvikkeiden myynnillä. Tämä markkina pienenee vääjäämättömästi ja siksi tulostin-liiketoiminnan suhteen on vaikea neuvoa antaa.
HP saavutti 1990-luvulla IBM:n taistelussa IT-hegemoniasta. IBM teki merkittäviä strategisia muutoksia, ja on nyt hyvin asemoitunut internet-vetoisessa ICT-markkinassa. HP:n on nyt aika tehdä muutoksia tai muuten tämä Steve Jobsin suuresti ihailema 1930-luvun lopulla Billin (Hewlett) ja Daven (Packard) synnyttämä hieno yhtiö ja esikuva himmenee ja lopulta katoaa.
Kommentit