Suomen talous selviää pienten ja joustavien yksikköjen varassa

Suomen Akatemian tukema kansainvälinen IIASA (International Institute for Applied Systems Analysis) tutkijaryhmä on laatinut Suomen kansantaloudelle stressitestin, jonka avulla etsitään toimenpiteitä selviytyä mahdollisista shokkitilanteista. Shokkeina käytettiin mm. internetin romahtamista, Nokian maastalähtöä ja energian hinnan laskua 90%:lla.

Pienten yhteistoiminta on kaunista

Hankeen esittelytilaisuudessa tutkimusryhmän jäsen, professori John Casti totesi mm. "Globaalin talouden epävarmuudet kasvavat, mutta Suomen tapaisella pienellä  kansantaloudella on hyvät edellytykset selvitä.  Kysymys ei ole vain siitä, että shokeista selvitään hengissä, vaan siitä, että nopea ja notkea, pienistä toiminnallisista yksiköistä koostuva maa pystyy myös hyödyntämään epävarmuuden mukanaan tuomat mahdollisuudet".

Professori John Casti

Suuret järjestelmät ovat hauraita

Tämän IIASAn projektin mukaan epävarmuuksien kasvaessa pienen, avoimen kansantalouden tulisi ottaa joustavuus mukaan päätöksentekokriteereihin.  Talouden ja viennin riittävän monipuolinen rakenne pitäisi varmistaa.  Jos globaalin järjestelmän muutokset vievät pohjan yhdeltä toimialalta  tai tuotteelta, muutokset luovat kasvumahdollisuuksia jollekin toiselle vientialueelle. Hanke nostaa esiin suurten keskitettyjen järjestelmien haavoittuvuuden ja esittää tilalle joustavia, pienemmistä järjestelmistä koostuvia verkostoja. 

IIASA on kansainvälinen monitieteellinen tutkimuslaitos

40 vuotta täyttävä IIASA on kansainvälinen monitieteinen tutkimuslaitos.  Se sijaitsee Itävallassa. IIASA edistää tieteen ja tieteentekijöiden avulla myös valtioiden välistä vuoropuhelua. Se tuottaa tutkimustietoa ja ennusteita kansainvälisen ja kansallisen päätöksenteon tueksi, mutta myös liike-elämälle. Laitoksen tutkimus nojaa aktiiviseen verkottumiseen ja yhteistyöhön kansallisten tiedeyhteisöjen kanssa, eikä se rajoitu vain jäsenmaihin. IIASAssa työskentelee noin 200 tutkijaa.

Lisää tietoa: Suomen Akatemia

5 thoughts on “Suomen talous selviää pienten ja joustavien yksikköjen varassa

 1. Suomen seitsemän shokin

  tilaisuuksia näyttää olleen useampiakin. Joissain olisi ollut mukava tarjoilukin.

  Mutta ihmetyttää, ettei itse raporttia löydy mistään.

  1. Suomen seitsemän shokin

   Minua kiinnostaisi tietää miten ja miksi energian hinnan raju putoaminen on määritelty shokiksi?

   Eikö tuo enemmänkin auttaisi ihmisiä ja teollisuutta kun energia halpenisi?

   1. Shokki voi olla positiivinen tai negatiivinen

    Usein se on molempia, ainakin potentiaalisesti. IIASAn työssäkin pyritään siihen, että ei vain opita palautumaan shokeista, vaan myös hyödyntämään odottamattomia tapahtumia.

     

    CAPTCHA tässä liian hankala. Nyt yritys nro: 5

 2. Suomen talous on kunnossa

  Noin tutkija muistaakseni sanoi. Suomen talous on kunnossa. Oikein särähti korvaani.

  terv. Esa

Comments are closed.

Related Posts