OSA 2: Optioiden harjoittelua, filosofiaa ja tunnuslukuja

 

Käytän ainakin harjoitteluni alussa pääosin B&S mallia optioiden hinnoitteluun. Mallihan on ollut matemaattisen sijoittamisen eräs merkkipaalu, siihen hurahdettiin kun saatiin ohjelmoitavia laskimia. Tämä oli modernia ja tuo itselleni nuoruuden tai lapsuuden mieleen. Ohjelmoitavista laskimista näin lapsena unia, mutta en koskaan niitä saanut.

Malli antaa periaatteessa optiolle oikean hinnan. Jos se sen antaisi, niin eihän kenenkään kannattaisi johdannaismarkkinoille sijoittaa, siitä ei saisi mitään hyötyä vaan haittaa kulujen vuoksi. Mallihan perustuu siihen, että luomme riski/tuottomielessä yhtäläisen hinnan kuin kohde-etuudelle. Mitä ideaa silloin olisi johdannaismarkkinoilla? Mitä järkeä olisi replikoida täydellisesti jokin markkina toisella samanlaisella.

Tein pienen ohjelman jolla voi laskea näitä osassa 1 kuvattuja kreikkalaisia kirjaimia. Huomaamme, kun optio on syvällä rahassa (verrattuna volatiliteettiin) niin call-option delta lähenee ykköstä. Samantyyppisiä ohjelmia on netissä vaikka kuinka. Osa laskee oikeammin arvot kuin toiset. Yksi laskin on esim. http://www.option-price.com/index.php. Tuo taitaa laskea thetan väärin, ainakaan itse en saa samaa arvoa.

Seuratkaa option hintaa sekä greeksien arvoja kun vaihtelette eri parametrien arvoja. Huomatkaa myös, että ainoa parametri mitä emme tunne hintaa määrätessä on volatiliteetti, eli voimme sanoa että treidaamme volatiliteettia. Laitoin videon omasta laskimen kanssa sähläyksestä youtuubiin: http://youtu.be/Gkm3jFaxcUY

 

Related Posts

Yhteiskunta

Vappupuhe

Mannerheimin ns. muistelmissa kirjoitetaan 4.6. 1942 kohdalla SAK:n tervehdyksestä: ”… se oli minulle kallisarvoinen tunnustus työstä, jota monen vuoden aikana olin suorittanut sovun ja luottamuksen