Pörssin harhakäsityksiä osa 12: Vivutetuilla tuotteilla vivutettu näkemys markkinoista

Itse kirjoitin myös yhden varoittavan näkökulman ETF-sijoittamiseen lähinnä Jarkko Peltomäen artikkeleiden innoittamana. Kirjoitan vivutetuista ETF:ffistä, itse asiassa kyse koskee kaikkea vivutusta. En ota kantaan nyt vastakkaisen suunnan ETF:ffiin, sanon vain vihjeenä että pysykää niistä erossa. Niistä on niin moni jo ansiokkaasti kirjoittanut ja niiden virheet ovat liiankin ilmeisiä. Eli mennään siis samaan suuntaan, ongelmat eivät ole yhtä ilmeisiä, mutta valtavia. Moni luulee, että 2x tai 3x ETF:ffät tarkoittavat sitä, että jos indeksi nousee 10 % vuodessa, niin vivutettu tuote nousee silloin 20 % tai 30 %. Näin ei kuitenkaan ole, koska vivut lasketaan aritmeettisella keskiarvolla eikä geometrisella keskiarvolla.

Eli jos close-close muutos on 1 % niin 2x vivutettu etf nousee 2 % ja 3x ETF 3 % jne. Jos näitä lasketaan sitten yhteen, niin ero kasvaa ja mitä suurempi on volatiliteetti, niin sitä katastrofaalisempi on tulos. Reaalielämässä osakemarkkinoiden tuottojakaumassa on ’fat tail’ eli ongelma on suurempi kuin ajatellaan. Liitin mukaan myös Excel-taulukon jolla voi asiaa tutkia (toivottavasti en tehnyt virheitä). Taulukosta näemme, että 23.7.1998 DAX indeksiin sijoittanut ETF-sijoittaja on 1x saanut tuottoa 11 %, 2x sijoittaja on hävinnyt 53 % ja 4x sijoittajan tappio on jo 99,56% sekä 6x sijoittaja on hävinnyt 99,99994%. Tämä siis ilman minkäänlaisia kuluja ja kustannuksia. Vivutetut ETF-tuotteet eivät sovellu pitkäaikaiseen omistukseen. Voit ottaa viikon näkemyksen niillä, jos volatiliteetti on matala. Siihenkin ottamiseen on olemassa parempia tuotteita. Sama koskee tietenkin myös sertifikaatteja. Oikea tapa vivuttaa salkkua on käyttää futuureja tai optioita.

3 thoughts on “Pörssin harhakäsityksiä osa 12: Vivutetuilla tuotteilla vivutettu näkemys markkinoista

  1. Mitä kurssivaihtelu maksaa

     

    Tuossa vivutetun sijoitustuotteen ylimääräisessä menetyksessä on kyse samasta ilmiöstä, jota olen kuvannut sanomalla että volatiliteetti (kurssivaihtelu) maksaa sijoittajalle.

    Itse törmäsin tähän konkreettisesti oheisen taulukon laskelmassa.  Taulukossa on laskettu todellinen kolmen vuoden tuotto kuudelle sijoitukselle, joiden kaikkien keskimääräinen vuosituotto on sama 15%. Erona on vain tuoton vaihtelu vuosittain, vasemmalla tasaisin tuotto ja oikealla eniten vaihteleva.

     

     

    Tapaus

    A

    Tapaus

     B

    tapaus

    C

    Tapaus

    D

    Tapaus

    E

    Tapaus

    F

    vuosi 1

    5 %

    4 %

    9 %

    15 %

    25 %

    30 %

    vuosi 2

    5 %

    5 %

    5 %

    -10 %

    -15 %

    -25 %

    vuosi 3

    5 %

    6 %

    1 %

    10 %

    5 %

    10 %

    Keskituotto

    15 %

    15 %

    15 %

    15 %

    15 %

    15 %

    Korkoa korolle

    115,76

    115,75

    115,59

    113,85

    111,56

    107,25

    Häviö 3 vuodessa

    0,00 %

    0,01 %

    0,15 %

    1,65 %

    3,63 %

    7,35 %

    Tasaisesti kasvavan sijoitustuotteen todellinen kolmen vuoden tuotto on kaksinkertainen verrattuna eniten vaihtelevaan. Kun näin kyseisen taulukon ensimmäisen kerran en ollut uskoa silmiäni, vaan laskin itse luvut uudestaan.

    Volatiliteetin vaikutus pitkän aikavälin tuottoon selittää varmaankin mm. sen miksi niin moni sijoittaja meni mukaan Madoffin pyramidihuijaukseen, joka lupasi kohtuullisen mutta tasaisen tuoton.

     

    1. Tuotot

      Pitkissä sarjoissa, kuten vuosien omistuksissa mikäli tuotot ovat normaalijakautuneita geometrinen keskiarvo on suunnilleen aritmeettinen keskiarvo miinus puolet sen varianssista. Varianssin neliöjuuri on keskihajonta. 

      Kaikkien finanssituotteiden kanssa täytyy olla tarkkana. Liikkeellelaskijoiden piirissä on matemaattista ja psykologista älykkyyttä. He mielellään rahastavat rahasi itselleen. 

  2. Myykää lyhyeksi

    Vivutetut ETF:t ovat erinomaisia tuotteita lyhyeksi myytäväksi.

Comments are closed.

Related Posts