Markkinakatsaus

 

Odotin kuukausi sitten, että olemme lopulta isommassa korjausliikkeessä alas, joka jatkuu marraskuulle asti loppua kohti syventyen. Näin kävi. Samoin toteutui viikko sitten tekemäni ennustus pörssien laskun jatkumisesta ja dollarin vahvistumisesta, jotka tapansa mukaan kulkevat käsikynkkää.

Kiintoisaa pudotuksessa on ollut, että se on iskenyt voimalla myös jenkkipörsseihin, jotka ovat olleet viime vuodet vahvoja ylisuorittajia europörsseihin verrattuna. Dax on liukunut alas huomattavasti vähemmän, tosin odotan senkin pudotuksen vielä kiihtyvän. Se on hangannut pitkään 7400-7200 pisteen markkinahaarukassa, ja jos se siitä nyt lopulta upposi ulos, jatkunee niiaus jonkin matkaa 7000 pisteen alle. Daxille ovat olleet ominaisia noin 500 pisteen korjaukset.

SP 500:ssa isommat korjaukset ovat olleet yleensä 150-200 pisteen luokkaa, pienemmät 100 pistettä. Sata on jo takana, ja droppi on kestänyt pian kaksi kuukautta, joten kauan sen ei pitäisi enää jatkua, kun viikkotason oskillaattoritkin ovat jo lähellä pohjatappejaan. Droppien viime päivien myyntipaniikit ovat usein kyllä näyttäviä, joten lyhyessä ajassa voi tapahtua paljon.

Yhdysvaltojen kohdalla reaalitalouden ongelma on julkisen talouden sisällä, kun verohelpotukset raukeavat, ja velkakatto tulee vastaan. Poliittiset voimasuhteet eivät muuttuneet vaaleissa, joten poliittisen ratkaisun löytäminen taantuman uhkaan on tuskan takana, mistä päästä sitä sitten haetaankaan. Velka-astetta kyllä pitäisi kaventaa taantuman uhallakin, eihän USA:kaan voi loputtomiin pitää kasvua yllä velaksi. Nyt velkaantumisen hillitsemiseen olisi sikäli hyvä sauma, että vaalien läheisyyden takia poliitikkojen ei tarvitse tehdä nahkapäätöksiä.

Jos USA yrittää leikata velkaantumistaan, taantuma toteutunee, ensimmäisen kerran sitten finanssikriisin. Sitä pörssit tällä hetkellä pelkäävät, ja jos pelot syvenevät, droppi voi syventyä tuhdisti. Tätä mahdollisuutta ei voi sulkea pois, vaikka odotankin pahimpien höyryjen päässeen ulos viikon parin sisällä.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen