Voimakas pörssiaallokko kutsuu
Uusi vuosi on käynnistynyt positiivisissa tunnelmissa ja analyytikot uskovat laajalti sijoitusvuoden tuottavan hyvää satoa. Miten tähän nyt sitten pitäisi suhtautua? Runsaan 20 vuoden sijoitusurani aikana en ole kokenut yhtään vuotta, jolloin analyytikot ennustaisivat sijoitusten tuottavan tulevana vuonna tappiota. Jotenkin tähän tapaan se on taantumaaikoina mennyt: ”Taloustilanne on edelleen vaikea ja uhkia on edessä. Osakevalinnoilla ja hyvällä hajautuksella sijoittajilla on kuitenkin mahdollisuus saada voittoja”.
Vuoden 2007 loppu vei liiallisia paineita kaikilta seuraavan vuoden ennustuksilta. Uutta vuotta lähestyttäessä tehtiin tuolloinkin kysely merkittävimpien suomalaisten sijoitustalojen analyytikoilta. Konsensus oli, että osakkeet nousevat n. 7,5% – yllätys, yllätys, analyytikot arvelivat osakkeiden nousevan lähes tulkoon pitkän aikavälin keskiarvon verran. Varoittavaa talousdataa oli kuitenkin riittävästi ilmassa uuden vuoden rakettien joukossa. Vuosi 2008 jäikin sitten historian kirjoihin yhtenä kaikkien aikojen synkimmistä pörssivuosista. Monet keskeiset pörssi-indeksit laskivat vuoden 2008 aikana 40 – 50 %. USA:n markkinoilla S&P 500 -indeksi putosi 38 %, mikä oli uusi ennätys koko indeksin laskennan aikana. Olisipa edes yksi analyytikko ollut sokaistumatta ilotulitusraketeista ja nähnyt vaaran merkit!
Näkymät eivät ole nytkään silmiä hiveleviä. Eurochambers Economic Surveyn tuore tutkimus kertoo, että yritysten luottamus alkaneeseen vuoteen on alhaisin sitten vuoden 1993. Tietoa ei voida aivan noin vain pyyhkäistä sienellä liitutaululta, sillä kyselyyn osallistui yli 53 000 eurooppalaista yritystä 26 maasta. Selvästi yli puolet yrityksistä arveli, että tästä vuodesta tulee huonompi vuoteen 2012 verrattuna. Analyytikoiden kielellä ilmaistuna tästä vuodesta tullee ”haasteellinen”.
En kuunnellut, enkä ole lukenut presidentti Sauli Niinistön uuden vuoden puhetta, laitettakoon tämä vaikkapa sivistymättömyyteni tiliin. Sen sijaan laitoin merkille Saksan liittokansleri Angela Merkelin puheen. Hän sanoi uuden vuoden puheessaan, että tästä vuodesta tulee taloudellisesti mennyttä vuotta vaikeampi. ”Kriisi on vielä kaukana päätöksestään”, Merkel esitti. Saksan valtiovarainministerin Wolfgang Schäuble on kuitenkin sitä mieltä, että velkakriisin pahin osuus olisi jo ohi. Toivotaan niin.
Jatkan edelleen sijoittajana, enkä tekisi sitä odottamatta voittoja. Jotain hyväähän tähän täytyy lopuksi saada. Yritysten odotukset liikevaihdon suhteen ovat Euroopassa myönteisiä. Kotimaisen myynnin odotetaan EU-maissa pysyvän vakaana. Italia ja Portugali näyttävät pikku hiljaa nousevan. Espanjasta ei valoa ole kajastamassa. Muutaman vuoden olen pähkäillyt Ranskan taloustilannetta ja olen tullut entistä huolestuneemmaksi. Olisiko Ranska tämän vuoden pettymys? Ennen seuraavan uuden vuoden raketteja voi räjähtää Kreikasta: ensi syksynä Kreikan poliittinen valta vaihtunee. Niin voimakas on siellä poliittinen liikehdintä ja nykymenon äimistely. Jos vasemmistolainen, säästöohjelmia vastustava Syriza-puolue pääsee valtaan, niin eurosta eroaminen nousee jälleen Ateenan torikokousten polttavaksi aiheeksi. Kreikkalaista kahvia kuluu, mutta iloista zorbasta ei tanssita. USA:n "Fiscal Cliff" -kompromissilla on ollut vuoden ensimmäisinä päivinä positiivinen vaikutus osakemarkkinoihin. Vaikeat velkaneuvottelut nähtävästi heikentävät tunnelmia helmikuussa, mutta nautitaan nyt hetki vuoden ensimmäisten päivien loikasta. Itse en pidä kiirettä suurempien ostosteni kanssa, sillä odotan osakemarkkinoiden nykytasostaan lähiaikoina laskevan. Koko vuotta ajatellen odotan osakekurssien vaihtelun olevan tänä vuonna hyvin voimakasta. Myrskytuulta antavat poliittiset päättäjät.
Kommentit