Pankkikriisin kohtalo virkavallan käsissä
Amerikassa on vaihteeksi pankkikriisi, joka sai jo toisen uhrin. Silicon Valley Bank eli SVB romahti parissa päivässä ja perjantaina tällaisia sotkuja hoitava valtion virasto Federal Deposit Insurance Company eli FDIC otti pankin haltuunsa. Saman kohtalon koki newyorkilainen Signature Bank.
SVB:n asiakkaita ovat erityisesti riskisijoittajat eli Venture Capital (VC)-, startup- ja kryptoyhtiöt. SVB oli niiden lempipankki. Samantapainen profiili oli Signaturella, joka rahoitti etenkin kryptoyhtiöitä.
Pandemian aikana asiakkaat kehräsivät paljon käteistä, mikä johti talletusten kasvuun. Toisaalta VC -yhtiöt haalivat pääomia yritystensä kehittämiseen ja pitivät rahansa SVB:ssa.
SVB:n talletusten määrä yli kolminkertaistui parissa vuodessa yli 200 miljardiin dollariin. Rahat piti saada tuottamaan.
Omaisuus korkopapereissa
SVB osti näennäisesti turvallisia omaisuuseriä, pääasiassa pitkäaikaisia US-valtionbondeja ja valtion takaamia asuntolainoja. Arvopaperisalkku nousi vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen noin 27 miljardista noin 128 miljardiin.
Kasvuyritysten ja niiden rahoittajien pääoman saanti oli tiukentunut korkojen noustua. SVB:n asiakkaat polttivat käteistä ja lakkasivat saamasta uusia varoja julkisista tarjouksista tai varainhankinnoista.
Muutos koronan ylenpalttisesta rahatulvasta oli nopea ja raju. Myös uusien talletusten houkutteleminen kallistui huomattavasti, kun säästäjien vaatimat korot nousivat.
Talletusvirrat kääntyivät ulosvirtauksiksi. SVB:n talletusten määrä putosi 200 miljardista 170 miljardiin dollariin alle vuodessa, suuri ero tuon kokoiselle pankille.
Pääomitus epäonnistui
Inflaation kiihdyttyä korot nousivat, jolloin velkapaperien markkina-arvo laskee. 2022 lopussa SVB:n lainasijoitukset olivat menettäneet arvostaan yli 15 miljardia, joka oli miltei sama kuin pankin oma pääoma.
SVB:n vakavaraisuus laski ja sen luottoluokitus uhkasi tehdä saman. Tasettaan kohentaakseen SVB ilmoitti 2,25 miljardin lisäpääomituksesta ja osakeannista.
Mutta olosuhteet eivät pääomistusta suosineet, etenkin kun SVB:n osakekurssi oli sukeltanut vaikeuksien paljastuttua. Sijoittajat eivät hellittäneet kukkaroitaan, rahat jäivät saamatta.
Se tietenkin näytti todella pahalta tallettajien silmissä. Kun vielä yritysasiakkaiden neuvonantajat kehottivat niitä nostamaan rahansa pois SVB:sta, räjähti talletuspako, bank run, käsiin.
Se on minkä tahansa pankin painajainen. Ja levitessään koko talouden.
Ei tehnyt tappiota
Viime keskiviikkona vielä SVB oli kunnossa. Torstaina asiakkaat yrittivät vetää 42 miljardia, neljänneksen kaikista SVB:n talletuksista.
Varat eivät riittäneet. FDIC otti sen heti haltuunsa padotakseen paniikin leviämisen.
Signaturen tarina on jokseenkin yhtäläinen. Se koki valtavan talletuspaon perjantaina SVB:n säikytettyä asiakkaat.
Ainakaan SVB:llä ei olisi ollut hätää ilman talletuspakoa. Se ei kärsinyt luottotappiosta. Marginaali oli heikentynyt, mutta pysynyt kirkkaasti plussalla.
Omaisuussalkun arvon laskukaan ei olisi kuin ohimenevä ongelma, elleivät tallettajat haluaisi vetää rahojaan pois yhdellä kertaa. Sitä ei kestä yksikään pankki.
Brittipala SVB:sta sai jo ostajan
SVB arvioi väärin talletustensa kustannusten ja elinkaaren sekä varojensa tuoton. Tilanne eroaa suuresti vuoden 2008 finanssikriisiä vaivanneesta todella laajamittaisesta täysin holtittomasta luotonannosta.
Silloin pankkikriisi syntyi valtavista luottotappioista. Se on paljon pahempi tilanne.
Nyt juuri tullut uutinen kertoo, että SVB:n tytäryhtiö Britanniassa sai jo ostajan käytännössä ilmaiseksi. HSBC vastaa nyt sen talletuksista – ja saa yhtiön luottokannan.
Liike kuvaa luottamusta SVB:n perustoimintojen terveyteen. Se on helpottava tieto kokonaiskuvan kannalta.
Valtio takaa talletukset
USA:ssa asiakkaan talletussuoja on 250 000. 93% SVB:n asiakasvaroista ei ole suojan piirissä. SVB:n omaisuus kattaa suojaamattomista talletuksista tiettävästi ainakin 50% mutta jopa 85%.
Yhdysvaltojen viranomaiset ovat jo päättäneet taata kaikki kyseisten pankkien talletukset estääkseen paniikin leviämisen. Toivottavasti lääke tehoaa, ainakin pitäisi.
Suurin riski kun on, että tilanteen huono hoito johtaa isoon ongelmaan: pankkipaon laajentumiseen. Monella pankilla saattaa olla samantapainen tilanne eli omistusten arvo ei enää kata talletusvastuita.
Wall Street Journalin mukaan pankit ovat kärsineet noin 600 miljardin kirjanpidolliset tappiot korkosalkkujensa markkina-arvon putoamisessa. Jos tallettajat panikoivat laajamittaisesti seuraa siitä pankkikriisi.
Viranomaiset pyrkivät tietenkin kalliiksi käyvän paniikin estämään. Tilanne ei missään tapauksessa ole niin vaikea kuin 2008, jolloin kriisi johtui valtavista määristä roskaluottoja ja rahamarkkinoiden täydellisestä jäätymisestä, kun Lehman Brothersia ei pelastettu.
Pankkien taseet ovat paljon paremmassa kunnossa kuin tuolloin. Korkosalkkujen arvon laskukin on ohimenevä riesa, koska korkojen laskiessa niiden arvo kohentuu.
Fed hätäkokoustaa tänään
Finanssikriisissä Yhdysvallat loi Temporary Liquidity Guarantee Programin TLGP:n, jonka raameissa FDIC tarjosi rajoittamattoman talletussuojan. Alkuperäinen ohjelma lakkautettiin 2012 tarpeettomana.
Tähän systeemiin on jo nyt palattu viime tietojen mukaan. Yhdysvalloilla on rajattomasti rahaa käytössään, keskuspankki voi sitä tehdä hätätilanteessa.
Nythän keskeinen ongelma on luottamuksen palauttaminen pankkijärjestelmää kohtaan. Sen horjuessa reaalitalous syöksyy myrskyyn. Fed hätäkokoustaa tänään.
En hetkeäkään epäile virkavallan kykyä tehdä tarpeellisia toimia. Yhdysvallat hoiti finanssikriisin varsin tehokkaasti.
Se saattaa tarkoittaa myös korkosyklin taittumista hyvinkin pian. Kuten moneen kertaan perattu, viimeksi perjantaina, inflaatio on jäähtynyt viime kesästä asti ja suhdanne ainakin monilla sektoreilla heikentynyt.
Saattoi katkaista korkosyklin
Korkosyklin taitteen pitäisi olla lähellä joka tapauksessa. Kriisi saattaa sitä avittaa.
Korot rysähtivät alas perjantaina SVB:n takia. Olen jo pidempään odottanut niiden lähtevän kunnolla alas. Tämä voi sen laukaista.
Myönteisesti nurinkurista on, että paniikin myötä pankkien taseetkin vahvistuisivat – koska niiden korkosalkut nousevat sitä mukaa kun korot laskevat. Korkojen nousu on ollut poikkeuksellisen raju.
Tältä kannalta pienimuotoinen paniikki ei pahaa tekisikään. Moni sektori on jo kokenut kovia korkean korkotason takia, nyt pankitkin – tai ainakin osa niistä.
Ja luottokannaltaan terveiden pankkien taseiden korjaukseen riittää korkojen laskeminen. Pidän sen toteutumista entistä varmempana tämän vuoden aikana.
Hyvää viikonalkua!
Toivottavasti keskuspankit vähentävät tämän seurauksena koronnostoja.
Pelkään pahoin, että korkeintaan hidastavat, mutta eivät loppujen lopuksi vähennä.
Korkojen tarkoitus on laskea inflaatiota. Pankkien kaatuminen ja rahoitusvakauden vaarantuminen ei auta inflaatiotavoitteen saavuttamista. Koronnostoja tarvitaan tietty määrä että saadaan kulutusta piennettyä ja rahan määrää vähennettyä (=velkoja maksetaan takaisin).
Parin pankin kaatuminen on ensimmäisiä korkojennousun aiheuttamia lieveilmiöitä. Tarvitaan, ikävä kyllä, lisää inhimillistä kärsimystä ja ongelmia ennen kuin inflaatio talttuu. Näin pelkään asioiden olevan.
Rahoitusvakauden heikentyminen kyllä supistaa äkkiä taloutta ja samalla inflaatiota. En sitä toivo, mutta jos näin käy niin inflaatio muuttuu pieneksi murheeksi.
Kuuntelin euroopan keskuspankin, ECB:n, pääjohtajan Lagarden tämänpäiväisen puheen. Hänkin kiinnitti huomiota samaan kuin Heikki. Rahoitusvakauden horjuminen vähentää pankkien lainanantohaluja ja hidastaa taloutta ja loppujen lopuksi myös inflaatiota.
Mutta Christine Lagarde oli kuitenkin tiukkana ja kiinnitti 0.5% koronnostopäätöksen perusteluissa ennen kaikkea huomiota mitattuun inflaatioon, joka on edelleen liian vauhdikasta. ECB seuraa tilannetta ja perustavat hänen mukaansa tulevatkin päätökset mitattuun inflaatioon. Hän ei antanut vinkkejä siitä miten koronnostot jatkuvat vai jatkuvatko.
Minusta aika hyvin mietitty puhe ECB:ltä.
Luotan keskuspankkeihin, että toimivat kunkin tilanteen vaatimalla tavalla.
>tulevatkin päätökset mitattuun inflaatioon
Kuten pitääkin, koska se on heidän päämandaattinsa.
Korkojen nousu on käynnistänyt ensimmäiset pienet ilmiöt, muutaman pankin kaatumisen. Inflaation säätely vaatii lisää inhimillistä coreball kärsimystä ja vaikeuksia. Valitettavasti näin näyttää olevan.