Omat rahat katsaus: SVB – Startupit vetelän päällä

Lajittelematon

Monet piilaakson startupit ovat käyttäneet Silicon Valley  Bank:in palveluja ja ovat nyt vetelän päällä. Yli 250k$ varat eivät ole talletustakuun piirissä. Laajempaa kriisiä tästä ei silti syntyne, koska k.o. pankki on kuitenkin melko pieni. Juuri pienuutensa vuoksi kaikki vakavaraisuusvaatimukset eivät ole sitä koskeneet:

Ote SVB:n 10-K failauksesta. Maan 16 suurin pankki on niin pieni ettei Basel III säännöt sitä koske…

Näin siis jenkeissä. Pääasiassa yhdessä osavaltiossa toimiva pankki saa kasvaa taseeltaan 250 miljardin kokoiseksi ennen kuin vakavaraisuussäännöt purevat. Tämä on määrätietoisen lobbauksen tulos, onhan muitakin ”paikallispankkeja” useita.

Nyt monet startupit ovat kassakriisissä, kun suuremmat talletukset ovat lukossa ja niiden arvo epämääräinen. Monet yritykset ovat myyneet saataviaan eteenpäin selvään alihintaan jotta suorituvat palkanmaksusta.

Japanissa näyttää yrityskauppa käyvän hyvin. Omassa portfoliossa ollut Ihara sciencen hallitus on hyväksynyt ostotarjouksen joka koskee koko osakekantaa. Möin omani pois koska pörssikurssi oli hitusen yli tarjoushinnan.

Tilalle päätin ostaa jo kauan kiikarissa ollutta Shimanoa, jolla on mielestäni valoisa tulevaisuus polkupyörän osien valmistajana.

Japanissa tuntuu olevan nyt muutoksen merkkejä ilmassa. Inflaatio on meikäläisittäin matala, mutta 4% tasolla ennenkuulumattoman korkea.  Keskupankin johtoon on ensimmäistä kertaa nostettu ”ulkopuolinen”, akateemisestä mailmasta tuleva Kazuo Ueda, jolta odotetaan tuoreita otteita. Kuten edellisessä katsauksessa totesin ovat myös länsimaiset aktivistisijoittajat nyt apajalla, eikä niitä samalla tavalla enää yritetä savustaa ulos.

Sensijaan alan tulla pessimistisemmäksi Kiinan suhteen.  Maa kylläkin avautuu, josta seuraa kasvupyrähdys. Mutta Xi:n auktoritäärinen johto joka painottaa kuuliaisuuttaa kasvun edelle, ja kasvavat puolustusmenot eivät povaa hyvää yrityksille. Pitänee painottaa sensijaan muuta Aasiaa. Japanilla on jo korkea paino salkussa. Intiaa yritetään sovitella rooliin uudeksi ”mailman tehtaaksi”, mutta raskas byrokratia ja korruptio eivät tätä edistä.

Entäpä Vietnam, Malesia ja tietenkin Singapore joka on nousemassa Hongkongin rinnalle talouskeskukseksi? Pitää tutkia lisää ja yrittää löytää itselle sopivia sijoituskohteita.

Arvonmuutokset: Vuoden alusta  +7.6%, alusta (27-05-2010) +178.4%

Salkkusivu jolla lisää tietoja

Indeksifuturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

 

Salkkutapahtumat

Kuukauden Nousijat: Ihara Science (+28.4%) – myyty, Dai Nippon printing (+27.8%),  Tokuyama (+13.7%)

Kuukauden Laskijat: Alibaba (-22.4%), TAG (-21.1%), Prosonic (-18.7%)

Kuukauden Osingot:  Intel, Paragon

Salkkumuutokset: 

Myyty: Ihara science. Ostotarjous koko osakekannasta jota hallitus suosittelee. Kauppa totutunee, joten myin pois koska pörssikurssi oli aavistuksen tarjoushintaa korkeampi.

Lisätty: Fu Yu

Uutena salkkuun: Shimano IncPääasiassa polkupyöränosia ja kalastusvälineitä valmistava yritys nousi voimakkaasti korona-epidemian aikana.  Suuri osa noususta on nyt sulannut pois, mutta tulevaisuus on minusta edelleen valoisa.

 

 

5 thoughts on “Omat rahat katsaus: SVB – Startupit vetelän päällä

 1. Vietnamia on tullut seurattua koronadipistä lähtien. Valitettavasti suorat sijoitukset sinne vaativat vähintään yhden visiitin paikan päällä.

  Näin ollen itse tyytynyt indeksiswappiin DXS7, joka näin köyhän miehen vastine PYN Elitelle. Ainakin kaupankäynti ETFllä on halpaa, eikä sitä niin hirveästi tarvitse edes käydä. Muutamalla Singaporessa ja Honkkareissa listatulla firmalla isoja bisneksiä Vietnamissa, mutta taitavat valitettavasti painottua kiinteistösektorille.

  Malesiaan olen niin ikään päässyt välillisesti napsimalla erästä konglomeriaattia honkkareista.

  Kiinnostaa kyllä jos jotain noista maista löydät!

 2. ”SVB – Startupit vetelän päällä”

  Hälyttävä uutinen otsikossa, mutta USA otti tällä kertaa kopin pallosta ja pani asian heti järjestykseen 12.3.2023. Nyt viranomaiset kuten keskuspankki ja valtio lupasivat hoitaa homman heti ja korvata sijoittajille tulevat mahdolliset tappiot. Hieno homma siis tällä kertaa. Asia selvisi heti USA:n futuureista aamulla 13.3.2023.

  Mitä tulee Vietnamiin olen siellä kerran käynyt. Kyse on Kiinan vasallista ja selvästä apuvaltiosta heille. Ei siis latin latia Vietnamin rahastoihin, sanoo kokenut ja asiaa jo 10 vuotta sitten kokeillut seniori. Toisaalta, jos Kiina nyt nopeasti elpyy lähiaikoina ja osakekurssit muutenkin ovat nousussa, voi Vietnamiin sijoitella varovaisesti pikkusummia..

 3. Pankkissa olevat talletukset on pääsääntöisesti pakko pelastaa. SVB:n taseessa oli talletuksia 200Mrd$ (suurin piirtein suomen bkt). Jos noin suuri määrä rahaa jää jumiin niin monen yrityksen juoksevat maksut jää hoitamatta ja seurauksena on valtava määrä konkursseja, kenties enemmän kuin tuo talletusten määrä 200Mrd$. Ei sellaista voi antaa tapahtua.

  Tässä tapauksessa USA:n liittovaltio otti pankin haltuun ja takaa että tileiltä voi nostaa ja rahaliikenne kulkee. Valtionvarainministeri Janet Yellen antoi ymmärtää että sotkujen selvittyä ensisijassa osakkeenomistajat menettävät ja vasta toissijaisesti liittovaltio.

  Minusta aika lailla järkevää toimintaa.

 4. ”SVB – Startupit vetelän päällä”

  Ei mennyt kuin muutama päivä ja tämäkin hermoilu jo näyttää hellittävän. Tosin vielä eilen aasialaisissa pankeissa oli romahduspäivä eilen.

  Jenkkimarkkinaa kannattaa seurata tiiviisti ja nyt siellä pahin lienee kohta eletty?

  Koskaan ei toki tiedä, missä seuraavaksi syttyy taas palopesäkkeitä…

 5. ”SVB – Startupit vetelän päällä”

  Koskaan ei toki tiedä, missä seuraavaksi syttyy taas palopesäkkeitä? Niinihän siinä kävi, että Credit Suisse Sveitsin toiseksi suurin pankki oli heti tulilinjalla.

  Onneksi Sveitsin keskuspankki lupasi hoitaa homman ja panostaa 50 Mrd euroa pankin rahoitusaseman pelastamiseen.
  Tietysti kovia lääkkeitä tarvitaan itse pankin kannattavuuden palauttamiseksi, mutta samalla ostetaan luottamusta eurooppalaisen pankkijärjestelmän toimivuuteen jatkossa.

  Näyttää siltä, että Nordean osakekurssin tippuminen yli 7 % olikin enemmän ostotilaisuus kuin aiheellista. Nyt varmaan Suomessakin voidaan huokaista helpotuksesta ja luottamus omiin pankkeihin palautui heti keskellä myrskyn.

Vastaa

Related Posts