Erikoista tilastoharhaa
Kirjoitusvuorossa Juha Mikkola
Aina kun tapaan investointipankkien edustajia, jokainen heistä saa omassa esittelymateriaalissaan oman toimintansa näyttämään markkinoiden parhaalta. Yleensä he kehuvat olevansa parhaita joko toteutettujen järjestelyjen kappalemäärällä, euromäärällä, listautumisten järjestelyillä tai rahoituksen hankkimisella yhtiöille. Tiedoista valitettavasti puuttuu lähes aina se, millä aikajänteellä kukin heistä on ollut paras. Se, että joku on ollut paras esimerkiksi 23.4 – 12.9 välisellä ajalla voi pitää paikkansa, mutta aikajännettä ei kerrota, vaan ainoastaan, että olemme parhaita.
Suomen pääomasijoitusyhdistys, joka edustaa kaikkia pääomasijoittajia, oli myös sortunut merkittävään tilastoharhaan. Yhdistys raportoi helmikuussa näyttävästi, kuinka pääomasijoitukset suomalaisiin kasvuyrityksiin olivat lisääntyneet merkittävästi vuonna 2013 – yli 30 % edellisvuodesta.
Tutkiessani tarkemmin tuota outoa tilastoa huomasin, että tilastoissa on mukana Supercellin keväällä 2013 "keräämä" 100 miljoonan sijoitus, jonka vaikutus tilastoissa on yli 35 %. Erikoisinta tässä on se, että todellisuudessa Supercell ei kerännyt euroakaan vuonna 2013, vaan vanhat omistajat myivät vanhoja osakkeita 100 miljoonalla viime keväänä. Supercell ei siten kerännyt pääomia ja tilastot ovat täysin pielessä.
USA:n venture capital -tilastot näyttävät, että vuosi 2013 oli hyvä vuosi ja tuotot ylittivät selvästi S&P 500 -indeksin tuoton. Näissä tilastoissa on mukana noin 2700 pääomasijoitusyhtiötä, mutta tilastot eivät kerro sitä, että jos tilastoista poistetaan kolmen rahaston tuotot (Sequoia, Kleiner, Accel), tulokset ovat selvästi huonommat kuin S&P 500 -indeksillä. Eli noin 2697 rahastoa tuottaa huonommin.
Lopuksi Euroopan venture -tilastoja heikentää mm. se, että Euroopan ylivoimaisesti menestynein VC -sijoittaja, Sveitsiläinen Index Ventures, ei edes kuulu Euroopan pääomasijoitusyhdistykseen, eikä siten suostu luovuttamaan tietojaan.
Se näistä tilastoista.
—
Lue Punaisen mukin blogia.
Kommentit