Ajaako Japani rallia?

Kirjoitusvuorossa: Mika Huhtamäki

 

Osakkeilla menee kovaa. Lokakuun pienen masennuksen jälkeen vauhti on noussut huimaksi ja USA:n osakeindeksit ovatkin käyneet historiallisissa huipuissaan ja myös Japanissa rikotaan jo seitsemän vuoden ennätyksiä. Toteutuneen kehityksen valossa on erittäin vaikea sanoa, onko tämä lopun alkua vai vasta alun loppua. Vaikka nousun kestoa ja jatkuvuutta ei voikaan ennustaa, niin sen synnyn syyt on kuitenkin löydettävissä.  Mistä siis voimakas nousu oikein kumpuaa ja voiko se yhä jatkua?

Kuluneita ja jo kuultuja perusteluita osakemarkkinoiden nousulle on paljon. Osakkeiden korkeaa hintaa perustellaan niin matalilla koroilla kuin vaihtoehtoisten sijoituskohteiden puuttumisella. Tottahan tämä on, joskin samoilla perustelulla hyväksytään myös heikot tulevaisuuden tuotot ja huomattava riski korkojen mahdollisesti noustessa. Nyt vaikuttaisikin siltä, että osakkeiden hinnoittelun perusteella sijoittajat eivät usko merkittävään korkojen nousuun ainakaan seuraavan viiden vuoden kuluessa, etenkään kun jenkkimarkkinoilla ei näyttäisi olevan merkittävää kasvua odotettavissa lähiaikoina. Yhdysvaltojen työllisyys on toki parantunut ja yhtiöillä menee periaatteessa hyvin, mutta samalla peliin vaikuttaa myös kansainvälinen politiikka ja orastavien konfliktien suunta. Markkinoita ohjaavatkin sananmukaisesti isot pojat, eli keskuspankit korkojen ja liikkeellä olevan rahamäärän avulla sekä poliittiset päättäjät linjauksillaan.

Mutta mikään edellisistä ei kuitenkaan riitä viimeaikojen nopeasti saavutettujen indeksihuippujen perusteluksi. Itse uskon, että markkinoiden nousuvirettä ruokkii nousevan auringon maa, Japani. Japanilla on maailman suurin eläkerahasto, joka teki lähiaikoina merkittävän päätöksen muuttaa sijoitusstrategiaansa. Keskeinen päätös oli lisätä merkittävästi koti- ja ulkomaisten osakkeiden osuutta aikaisemmasta. Nyt markkinat näyttäisivät reagoivan tämän strategiamuutoksen mukaan. Ensin nähtiin merkittävä ralli Yhdysvalloissa kun osakeindeksit rikkoivat aikaisemmat ennätykset ja pian tämän jälkeen sama toistui Japanin osalta.  Merkit ovat selvät ja arvaisin myös, että sijoitettavat jenit eivät loppuneet tähän ralliin. Oletettavasti ostot pyritään jaksottamaan pidemmälle aikajaksolle vältellen liian suuria kertanousuja. Joten jos kurssikäyrän suunta on japanilaisista kiinni, niin tuskin aivan lähiaikoina nähdään vielä romahdusta tai suurempaa korjausliikettä alaspäin.

Japanilaisten eläkerahaston merkittävä strategiamuutos ja painopisteen siirtäminen osakkeisiin osoittaa mielestäni myös heidän näkemystään korkojen tulevasta kehityksestä ja vaihtoehtoisten sijoitusten tuotto-odotuksista. Massiivisia osakeostoja valmiiksi korkealle arvostetuilla markkinoilla tuskin aloitettaisiin, mikäli lähiaikojen koronnousu koettaisiin riskinä. Toki eläkerahaston sijoitushorisontti on käytännössä ääretön ja aika korjaa ylihintaiset hankinnat, mutta kyllä sielläkin pyritään myös lyhyen ajan tuottoihin.

Tässä tilanteessa piensijoittajan ei välttämättä kannatakaan taistella isojen poikien näkemyksiä vastaan, ainakaan vielä. Keskuspankit kun pitävät ohjauskorot ainakin toistaiseksi luonnottoman alhaalla ja samalla iso raha vasta kasvattaa osakepainoaan, ainakin niin kauan kun jenejä riittää. Ehkä tämä on vasta alun loppua tai sitten tällä kertaa kaikki vain on toisin…

Lisätietoja aiheesta:

Kauppalehti – Wall Street jatkoi ennätyksiä

Government Pension Investment Fund, Japan – Adoption of New Policy Asset Mix

CNN – Japan is on a U.S. stock buying spree

CNN – Japan's Government Pension Investment

Japanese stocks hit 7-year high. Can it last?

Zero Hedge – Do The Lessons Of History No Longer Apply?

Lue Punaisen mukin blogia.

3 thoughts on “Ajaako Japani rallia?

  1. Japanin aiheuttama pörssinousu voi jatkua pari vuotta

    Mainitsemasi Japani-ilmiö jatkuu vielä pari vuotta.

    Japanin hallitus on nostanut arvonlisäveroa 3% verran ja tuo koko korotus näkyy nyt hinnoissa ja sen seurauksena inflaatio on nyt yli 3%. Kun valtionlainojen korot ovat 0% niin eläkeyhtiöiden on käytännössä välttämätöntä siirtää rahojaan pois valtionlainoista välttääkseen tappioita. Jonkun on noita lainoja nyt ostettava sitä mukaa kun eläkeyhtiöt dumppaavat niitä ulos. Ja Japanissa on käsittääkseni päätetty, että keskuspankki ostatkoon ne rupuparit markkinoilta. Keskuspankki ostaakin nyt valtionlainoja vuodessa noin 14% bruttokansantuotteesta. Tämä on yli tuplaten enemmän kuin valtio tekee uutta lainaa. Valtionlainat siis siivotaan pika-pika keskuspankkiin ja eläkeyhtiöiden vapautuvat varat menevät pörssikursseihin. 

    Ja ensi vuoden loppupuolelle on Japanin hallituksen mukaan tiedossa arvonlisäveron korotuksia toiset 2..3% ja sen seurauksena hintojen nousua ja inflaatiota ja lisää valtionlainojen siirtoja eläkeyhtiöiltä keskuspankkiin ja vapautuvia varoja sijoitetaan maailman osake- tai kiinteistömarkkinoille. Strategiamuutos on tosiaankin merkittävä, jopa käänteentekevä. Ja Japanin hallituksen ilmoittaman strategian mukaan se jatkuu vielä ensi vuoden loppuolella ja aina vuoden 2016 alkupuolelle saakka. Sen pitemmälle ei ole Japanin hallituksen ilmoittamaa näkemystä.

    Japani-ilmiö (valtionlainojen siirto keskuspankkiin ja eläkevarojen siirto muihin kohteisiin) jatkuu vielä pari vuotta, mutta on tietenkin epävarmaa jatkuuko varsinainen pörssinousu.

     

     

    1. Keskuspankit omistavat velkaa

      On aivan normaalia, ainakin näinä aikoina että valtio omistaa omaa velkaansa. Esim. Yhdysvalloissa keskuspankki laskee velkapapereita ja keskuspankin haarakonttorit ostavat ne. Tässä on linkki kuinkapaljon tuo peli on kasvanut (että ostaa suoraan omaa velkaansa):

      http://www.federalreserve.gov/datadownload/Chart.aspx?rel=H41&series=7deca9aeb6ef082f0c27c205fafdad3a&lastObs=&from=01/01/2002&to=11/13/2013&filetype=csv&label=include&layout=seriescolumn&pp=Download

      Jonkun takia tuota ei ole enää päivitetty, eikö kehdata?

      Toinen iso valtionlaitos joka omistaa omaa velkaansa on Social Trust Fund. Tuo omistanee jopa enemmän kuin keskuspankki

      http://fas.org/sgp/crs/misc/RL33028.pdf

      Niin se pitäisi olla Euroopassakin.

    2. Kiitos hyvästä

      Kiitos hyvästä täydennyksestä. Koko ison operaation yksi tavoite kasvattaa inflaatiota näyttäisi ainakin onnistuvan. Saa nähdä sitten miten tämä vaikuttaa velkaantuneissa matalan koron länsimaissa. Itse en usko, että tästä varsinaista kurssirallia seuraisi, mutta tietyn tukitason tämä merkittävä strategian muutos kyllä luo. Kannatta katso tuosta artikkelin linkistä se Japanin ilmoittama strategiamuutos prosentteina (sivu 2) ja suhteutta se rahaston kokoon. Osakepaino nousee 24 prosentista 50 prosenttiin ja voi olla korkeimmillaan jopa 67%. Tämän jälkeen on vaikeampi myöskään perustella valtavaa kurssiromahdusta, ainakaan operaation aikana ja etenkään jos tästä starttaa terve inflaatio. Jos puolestaan "mopo" karkaa niin sitten lopputulos voikin olla jotain aivan muuta.

      Mika

Comments are closed.

Related Posts