Sodankäynti
Sodankäynti voidaan jakaa kolmeen jaksoon ennen vuotta 1830, sekä vuosien 1830-2020 väliseen aikaan ja vuoden 2020 jälkeiseen aikaan. Tätä ensimmäistä vuotta en valinnut tuoksi vedenjakajaksi siksi, että Kaivannon kanava syntyi vaan tätä ennen sotajoukot käyttivät toisistaan riippumattomia ja irrallaan olevia asejärjestelmiä. Vaikka jotkut asejärjestelmät tuota ennenkin tarvitsivat kymmeniä tai jopa satoja ihmisiä ne olivat kuitenkin irrallisia. Tuolloin sotajoukot ja aseistukset alkoivat kommunikoimaan keskenään ja yhteistoiminta nousi uusiin mittasuhteisiin. Venäläiset eivät tuolloinkaan olleet jäljessä juurikaan länttä ja heillä oli telelinjat Pietarista Kronstadiin ja Varsovaan ja jopa Berliiniin. Tämä kommunikoinnin kehittyminen yhdessä rautateiden synnyn kanssa kehittivät sotajoukkojen tehokkuuden uuteen asteeseen. Krimin sodassa käytettiin jo laajasti rautateiden ja kommunnikointivälineitä yhdessä. Tällöin oli jo taantumuksellisille selvää, että tuo mullistaa sodankäynnin ja valtapolitiikan, vaikka tuolla Krimin sodassa sählättiinkin paljon. Viimeistään rautateiden merkitys havaittiin kun Italiaan siirrettiin 250 000 miestä vuonna 1859. Suomessakin tsaari rakensi rataverkon lähinnä armeijan käyttöön. Preussin yhdistyminenkin mahdollistui oikeastaan rautateiden ja lennättimien jouhevan yhteiskäytön ansioista. Nyt sodankäynti on astumassa uuteen aikaan ja tähän asti on lähinnä nostettu tulivoimaa, tulivoiman tarkkuutta ja nopeutta, mutta nyt kaikki muuttuu ja tulee uusi paradigman muutos.
Perinteellisesti hävittäjät ovat vain ilmaan nostettuja panssarivaunuja. Niillä voidaan toimittaa nopeasti paljon tulivoimaa paikasta toiseen. Nyt valloitussodat ovat muuttumassa aivan toisenlaiseksi. Niissä ei pyritä tuhoamaan vaan ottamaan haltuun ja hyötymään alueesta ja sen osaamisesta.
Tämä tapahtuu pitkälti taloudellisin keinoin, kyberhyökkäyksin ja täsmä drone-iskuin. Miehittämättömin vakoilulennokein kytätään aluetta tarpeeksi kauan, jotta mahdollinen kohde löytyy. Ei iskua kannata tehdä suurella voimalla, koska siinä ei aiheuteta kuin vahinkoa. Tästä on esimerkkinä Syyrian sota missä on maan koko infra tuhottu ja kukaan valloittaja ei hyödy tästä ja täten kukaan ei edes halua mennä sinne. Tätä sotaa voidaan kutsua maksimaallisen vahingonteon sodaksi.
Pienuus ja täsmällisyys on tästä tulevaa aikaa. Yllä olevan kuvan mukaisia lennokkeja toimitetaan kohteeseen joko vakoilemaan kameralla , ottamaan DNA-näytteitä tai myrkyttämään eli tappamaan ihmisiä. Noita voidaan toimittaa joko matkalaukussa satoja tai sitten niitä pudotetaan isommasta lennokista ja jokaisella on tarvittavien kohteiden DNA-tunniste muistissa. Tämä partiolennokki saattaa partioida vuosia yhtäjaksoisti kymmenien kilometrien korkeudessa. Googlella on jo aurinkolennokki mikä pystyy olemaan ilmassa 5 vuotta yhtäpäätä. Lennokki on olemassa vaikka yksi sen prototyyppi putosikin maahan. Tuolta voidaan tarvittaessa lähettää joku vehje mikä levittää noita hyttyslennokkeja.
Näillä saadaan esim. tuhottua vihollisen sodan- ja poliittinenjohto siististi ja infra säilyttäen. Nuo miljoonat pakolaiset ovat ongelmallisia kun niitä on vaikea saada hyötykäyttöön. Selkeästi seuraava suuri sota, jos sellainen tulee, on ilmeisesti hyvin pieni, mutta tehokas. Ja voi olla, että tavalliset ihmiset eivät edes huomaa sotaa vaan se näyttäytyy vain jonkinlaisena häiriötilana.
Tähän sodan kuvaan eivät nykyisenlaiset hävittävät lentokoneet sovellu, ei puolustamaan eikä suorittamaan näitä iskuja. Hornettien seuraajia tarvitaan sisällissotaan mikä olisi Syyrian sodan tyylinen. Jos vaikka lappalaiset pyrkisivät irtaantumaan Suomesta Irakista tulleiden taistelijoiden ja Ruotsin vanhanaikaisenaseavun turvin niin Horneteilla olisi kätevä tuhota heidän Torniossa oleva leiri ja muutakin infraa, mutta ei tuosta alueesta enää Suomi hyötyisi, koska nykytulivoimalla se olisi tuhottu. Mutta jos suurvalta hyökkäisi nykyaikaisilla tavoin meidän kimppuumme, emme edes tajuaisi antaa sodanjulistusta ja käynnistää lentokoneidemme moottoreita. maailmansotakin menee pieneksi, ei suureksi.
Miten tuota vastaan suojaudutaan? Ei ainakaan hävittäjillä.
Hyvä puolustus tarvitsee korkean teknologian yritysryppään
Hävittäjä on ilmaan nostettu panssarivaunu
"Ilmaan nostettu panssarivaunu" vertaus on oikaan osunut. Esimerkiksi F-35 hävittäjän tyhjäpaino on noin 13'000 kg. Päälle tulevat vielä asejärjestelmät jotka voivat painaa melkein toisen mokoman lisää. Kyse on tosiaan kevyen panssarivaunun painoluokasta. Koneen täytyy lentää sen verran vauhdikkaasti että pysyy tästä huolimatta ilmassa. Muistuttaa läheisesti lentävää silitysrautaa.
Sotilaalliseen suuruuteen tarvitaan ohjelmointia, tekoälyä, elektroniikkaa, robotiikkaa ja tietoturvaosaamista
Mutta sitten noihin havaintoihin sodankäynnin muuttumisesta toisen tyyliseksi. Jos ajatelleen vaikkapa Venäjää vaikkei se meidän vihollinen olekaan. Sillä on suurin piirtein saman verran korkean teknologian yrityksiä ja resursseja kuin Suomella. Olemme kovan paikan tullen saman kokoisia. Sellaista se on se uusi sodankäynti. Pienikin voi olla suuri. Suuruuteen tarvitaan elektroniikkaa, ohjelmointia, tekoälyä, robotiikkaa ja tietoturvallisuutta.
Vain riittävä teollinen pohja takaa turvallisuuden
Tuo kuvaamasi uusi sodankäynti tarvitsee yritysryppään, joka valmistaa noita uusia aseita ja sellainen yritysrypäs on mahdollista rakentaa keski-Euroopan, Intian, Kiinan tai USA:n resursseilla. Muilla pienemmillä toimijoilla on vaikeampaa ja ne joutuvat vähintäänkin liittoutumaan saadakseen kootuksi riittävän teollisen pohjan. Puolustussotaa voidaan käydä muutama kuukausi ostetuilla aseilla, mutta täytyy olla osa jotain suurempaa teollisuusliittoa, jos haluaa parempaa turvaa.
Näin on ollut ennenkin. Saksan menestyksen Saksa-Ranska sodassa takasi Ruhrin alueen metalliteollisuus (lähinnä tykit). Tuo sama yritysrypäs, jonka ytimessä oli Krupp konserni oli Saksan selkäranka myös ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa.
Venäjällä on miehittämättömiä tiedustelulentokoneita
Venäjällä on miehittämättömiä tiedostelulennokkeja:
http://www.wsj.com/articles/russia-bulks-up-force-in-syria-starts-flying-drone-missions-1442856005?tesla=y
En vähättelisi Venäjän mahdollisuuksia rakentaa tämän tyyppisiä laitteita muihinkin tarkoituksiin. On sielläkin osaavaa väkeä.
Dronet
Miehittämättömät lennokit tulevat olemaan niin merkittäviä, että niitä tekee kaikki. Onhan jo Pakistankin moisen vehkeen julkaissut.
http://www.defensenews.com/story/defense/air-space/strike/2015/09/08/pakistan-surprises-many-first-use-armed-drone/71881768/
Maailma tulee muuttumaan seuraavan 20 vuoden aikana huomattavasti. On mahdollista, että energiaongelma ratkeaa joko fuusiovoimalla tai aurinkoenergialla ja ennenkaikkea koneitten älykkyyden myötä ne muuttavat maailmaa. Esim pelkästään Japanissa on ainakin seuraavia drone suunnitelmia:
Sony on ilmoittanut tekevänsä droneja ja helikoptereita ensimmäisellä vuosipuoliskolla 2016.
http://www.gizmag.com/aerosense-quadcopter-vtol-flight/39091/
Necillä on laajoja suunnitelmia ja onhan muistettava että yamaha on vuonna 1988 levittänyt myrkkyjä droneilla japanin riisipelloille. Itse asiassa 36% jappanin riisipelloista on myrkytetty näin. Kiina on maailman ykkönen kaupallisessa droneteollisuudessa (DJI) noin 70% markkinaosuudella.
Kaikkia sotakoneita ohjaa jatkossa robotti
Myös maassa kulkevat sotakoneita ohjaa jatkossa robotiikka.
Ei ole mitään järkeä pistää panssarivaunun sisään ihmisiä. Robotilla on selvät edut ihmiseen:
Siis kaikin puolin ihmistä pareampi ohjuri panssarivaunuun.
Robotiikkaa osataan monissa teollisuusmaissa, erityisesti Japanissa, Koreassa ja Saksassa.
Täällä lisää tietoa: http://www.ifr.org/industrial-robots/statistics/
Juuri näin,
Ei ole mitään järkeä jos Suomeen ostetaan perinteellinen lentokone Hornetin seuraajaksi. Ihmisiä sisällä olevaa konetta ei voi tehdä edes ketteräksi, koska siinä syntyviä G-voimia ei ihminen kestä.