Sijoittaja 2023

Sijoittaminen

Terveisiä Sijoittaja 23-tapahtumasta!

 

Väkeä oli paljon liikkeellä kuten ennenkin. Alla joitakin havaintoja niistä esityksistä, joihin osallistuin. Kaikki muut esitykset paitsi Nordnetin lounastapahtuma löytyvät Inderes TV:stä. Kannattaa katsoa sieltä tarkemmin.

 

https://www.inderes.fi/fi/inderestv

 

Heti tultuani paikalle alkoi Jussi Pesosen puheenvuoro. Viimeisen kerran toimitusjohtajana. Kehui UPM:ää tapansa mukaan. Eläkesuunnitelmat ovat vielä auki, haluaa tehdä työnsä loppuun täysillä UPM:ssä. Kansainväliset tehtävät saattavat kiinnostaa jatkossa.

 

Tiina Helenius esitti selkeän markkinakatsauksen. Euroopan heikkouden suurimpana syynä piti sitä, että Kiina ei enää vedä. USAssa menee paremmin.

 

Martin Paasi jatkoi osittain samasta aiheesta. Huomiota kiinnitti, että Euroalueen ja USA:n keskuspankkien taseen varat ovat samaa luokkaa, mutta USA:n osakkeiden markkina-arvo on melkein 5 kertaa suurempi kuin Euroalueen. Euroalueen osakemarkkinan arvo on 75% BKT:sta ja USA:n 181% BKT:sta. Tällä Buffett-indikaattorilla mitattuna USA vaikuttaa kalliilta.

 

Tämän jälkeen siirryin Nordnetin tarjoamalle ”ilmaiselle lounaalle”. Esittelyssä oli sijoitusvakuutus, joka suurelta osin olikin jo tuttua asiaa minulle. Tilaisuus oli leppoisan oloinen, kysymyksiä Nordnetin Suville, Kaisalle ja Joonakselle tuli paljon. Uutena asiana minulle selvisi, että sijoitusvakuutuksen kaupankäyntikulut ovat kaikille melko edulliset, koska kulut menevät private banking-taksojen mukaan kaikille.

 

Ehdin kuulla osan Marimekon Tiina Alahuhta-Kaskon esityksestä. Marimekolla menee hyvin varsinkin USAssa ja Aasiassa. Suomessa kasvuvaraa on vähemmän. Kannattavuus Q3:lla oli myös erinomainen.

 

Viimeisenä kuuntelin Capmanin Pia Kållin esityksen. Ihan hyvältä vaikuttaa Capmaninkin suunnitelmat.

 

Kaikkein mukavinta oli taas tavata runsaasti tuttuja ja vaihtaa ajatuksia.

4 thoughts on “Sijoittaja 2023

  1. Monella osallistujalla oli päälimmäisenä tuska ja kiusaantuneisuus siitä, että pörssimme on laskenut jo kaksi vuotta. Pudotusta on kertynyt nimellisesti jo 24% ja inflaation huomioon ottaen peräti 34 %. Sijoittajat huokailivat että eikö tämä jo vihdoin lopu.

    Esitykset tarjosivat lohtuna tuon Sergion mainitseman seikan: Buffet indikaattorin mukaan euroalueen (ja Suomen) osakemarkkinat ovat edullisia. Euroalueen osakkeet ovat suhteessa bruttokansantuoteeseen halpoja (=Buffet indikaattori) ja ne ovat sitä myös jos tutkitaan liikevoiton tai tuloksen suhdetta pörssiarvoon.

    Mutta esitykset tarjosivat myös huolta ja pelkoa taantumasta. Euroalue jo kamppailee tällä hetkellä hidastuvan talouskasvun kanssa samalla kun USA:n talous porskuttaa 2,3% kasvussa. Näistä luvuista huolimatta esityksissä oli enemmän huolta mahdollisesta taantumasta kuin toiveikkuutta nousukaudesta.

    Suomen talous erottui selvästi Euroalueesta ja muusta maailmasta. Olemme tehneet poliittisia valintoja keskitetyn tulonjakopolitiikan ja keskushallinnon kulutukseen perustuvan yhteiskunnan puolesta ja olemme onnistuneet. Kaikkien kansalaisten tarpeet ovat tulleet tasapuolisesti ja samalla tavalla tyydytetyiksi ja olemme onnellisempia vähemmästäkin.
    Tasajako yhteiskunnalla on talouselämän kannalta seurauksia: Talouselämä ei rikastu uusilla toimialoilla, uusia innovaatioita ei synny, koulutustaso laskee ja investoinnit ovat vähäisiä. Mutta olemme onnellisia ja tyytyväisiä eikä kenelläkään ole enemmän kuin muilla. Tässä suhteessa Suomi on poikkeus maailmassa ja jopa Euroopassa. Toomas More:n kirja, ”Utopia” kommunistisesta yhteiskunnasta kuvaa tämän kehityksen osuvasti. Ihmisen tarkoitus ei Toomas Moren mukaan ole tavoitella maallista mammonaa ja taloudellista menestystä vaan korkeampia arvoja. Siinä me olemme onnistuneet.

    1. Taantumaan taidetaan mennä. Mutta pörssikursseja on vaikeampi ennustaa. omxh25 on tosiaan parin vuoden aikana tullut reilusti alas, mutta kuluvan vuosineljänneksen aikana noussut 10%. Kävi alle 4000 pistettä. Mennäänkö sinne takaisin vai oliko tämä nyt tässä?

  2. Optimistina yritän aina löytää positiivisia merkkejä myös. Niitäkin löytyy. Voi olla, että tulee lyhyt taantuma. Pörssi kuitenkin ennakoi talouskehitystä 6-12 kk etukäteen. On merkkejä myös siitä, että pohja olisi saavutettu.

    Yksi merkki on, että koronnostot ovat ehkä päättyneet. Koronnostosyklin päättyminen on yhtä poikkeusta lukuun ottamatta (vuosi 2000, mutta silloin asiaan vaikutti IT-kuplan puhkeaminen) aina aloittanut kurssien nousun.

    Omissa osakeostoissani olen tänä syksynä suosinut sekä turvallisia defensiivisiä osakkeita tyyppiä Mandatum, Nordea että mahdollisia kurssiraketteja nousun alkaessa. Näitä ovat esimerkiksi Kempower, ASML ja NVidia.

  3. Puolen vuoden ajan olen ostanut joka kuukausi jotain. Mielestäni useissa on pohjat nähty vaikka taantuman pohja lienee kevätkesällä?
    Viimeiset: Mandatum (3,6) Nokian Renkaat (6,27) ja Enento (16,7).
    Edelliset: Metso (8,7), Kemira (14,8), Kesko (17,3), TietoEvry (22,6), Intel, IBM, Petrobras,,, Tämä pitkäaikaiseen omistukseen tähtäävä strategia ei kait voi epäonnistua? Muiden sijoitusten kanssa keväällä tulossa hyvät osingot.

Comments are closed.

Related Posts