Nordea kehoittaa pienentämään osakepainoa

Kiinan epävarmat ja laskevat talousluvut ja raaka-aineiden laskevat hinnat aiheuttivat viime syksynä markkinahermoilua.

Uusia huolia on alkanut kasautua talven aikana. Teollisuusmaiden (USA, Euroalua ja Japani) talousluvut ovat olleet heikkoja ja markkinahermoilu on laajentunut ja saanut vankkoja makrotalouteen perustuvia syitä tuekseen.

Nordea näkee edelleen valoa tunnelin päässä, mutta kaukana on tuo valo tai tunnelin pää. Nordea kehoittaa sijoittajia pienentämään osakepainonsa neutraaliksi.

5 thoughts on “Nordea kehoittaa pienentämään osakepainoa

  1. Valo tunnelin päässä on milestäni aurinko eikä juna

    Olen samaa mieltä Heikki Ikosen kanssa, joka on artikkilissaan (http://www.piksu.net/artikkeli/pari-hajahuomiota-suhdanteesta) käsitellyt suhdannetilannetta käsittääkseni erittäin osuvalla tavalla.

    Minun mielestäni kannattaa olla varovainen eikä kannata lähteä sopulilauman mukaan. Maailma ei ole kaatumassa tähän suhdannekuoppaan. Nousu voi olla ovella jo hyvinkin nopeasti – kenties jo puolen vuoden kuluttua. Korot ovat edelleen alhaalla ja talous pyörii, vaikkei paljon kasva. Osingoista saa kivaa tuottoa eikä romahdusta ole minun mielestäni näköpiirissä. Valoa näkyy kaukana tunnelin päässä eikä se käsittääkseni ole juna vaan aurinko. cool    Näin uskon.

    1. Kiintoisaa on

      Jännää on nähdä miten käy, mutta on se ainakin niin, että murheiden keskellä vaaditaan rohkeutta, jos aikoo hyödyntää toisten virheet eli hermoilun.

      Enkä itse näe hyvin valittujen osakkeiden kanssa kummoisia riskejä juuri siksi, että osingot juoksevat ja vaihtoehtoisia tuottoja ei löydy ainakaan piensijoittajalle.

      Heikki 

      1. Voiko sijoittaja vetää mitään

        Voiko sijoittaja vetää mitään johtopäätöksiä tällaisista? Nordea suositteli osakkeita vielä viime vuoden lopulla juuri ennen jyrkän laskun alkamista. Nyt suositellaan myymään, kun pientä toipumista on tapahtumassa ja ylimyydyillä markkinoilla voidaan odottaakin tapahtuvaksi. Mm. Mandatum vastasi viime kuukauden katsauksessaan yleisökysymykseen, että pieni rekyyli ylöspäin on täysin mahdollinen. Osuuspankki neuvoi sijoittajia jokin aika sitten varovaisuuteen, mutta noin viikko sitten Osuuspankkikin ounasteli pientä rekyyliä ja nosti osakkeet varovaiseen ylipainoon. 

        Kai kirjoitti, että nousu voi olla ovella jo hyvinkin pian, kenties jo puolen vuoden kuluttua. Nykyisenlaisessa markkinatilanteessa, jossa turbulenssit ovat rajuja, niin puoli vuotta on niin pitkä aika, että siinä ehtii osakkeista sulaa helposti parikymmentä prosenttia. Indeksejä on tietysti sen seitsemän kappaletta, mutta vilkaisin Eurostoxx 50:tä. Se oli viime vuoden loppupuolella 10.8. lukemissa 3674,94 ja tänään lukemissa 2975,82 (lähde Bloomberg). Runsaassa puolessa vuodessa indeksi on laskenut 19%. Noustakseen nykytilanteesta edes 10.8. tasolle indeksin on noustava n. 24% eli lähes tulkoon neljänneksen. Jos nousu on "hyvinkin pian puolen vuoden kuluttua", niin riskisillä markkinoilla osakkeet voivat pudotella vielä kotvan matkaa. Sitten onkin pitkä matka päästä päästä elokuun lähtötilanteeseen. 

        Oma arveluni on, että nykyisenlainen pieni rekyyli on lyhytkestoinen, kenties noin kuukauden pituinen. Ensi kesä-, heinäkuussa ollaan huomattavasti alemmalla tasolla kuin tällä hetkellä. Olen noukkinut joitain osakkeita salkkuuni, mutta käteispainoni on kokonaisuudessaan noussut. Odotan kotiuttavani nykyisestä rekyylistä vielä voittoja, mutta sitten jään odottelemaan kesän laaksoa. 

        Kyllähän piensijoittajalle löytyy vaihtoehtoisiakin tuottoja, siitä voisi käynnistää uuden ketjun. Usein toistettu lause, että korot ovat niin alhaalla, että osakkeet ovat vaihtoehtojen puutteessa paras vaihtoehto ei pidä lainkaan paikkaansa. Mikä hyvä vaihtoehto osakkeet ovat olleet, kun ne ovat kovaa kyytiä vain lasketelleet? Markkinariski on koholla ja monet riskitekijät voivat toteutua. Jos ei rohkene etsimään tuottoja muualta, niin siinä tapauksessa salkun suojaaminen käteispainon huomattavalla lisäyksellä voi olla hyvä päätös. 

         

      2. Kerrohan lisää, täällä kuunnellaan.

        Kyllähän piensijoittajalle löytyy vaihtoehtoisiakin tuottoja, siitä voisi käynnistää uuden ketjun.

         

        Hyvä idea! Minkälaisia vaihtoehtoja ajattelet? Tuottoa.fi -tyyppistä sijoitusta, ulkolaisia korkean koron pankkeja (Norwegian Bank, Nordax, Collector, TF-Bank), jvk-rahastoja, asuntorahastoja vai mitä? Lähtökohtana on, että varaa ja lainaa ei ole saatavissa esim. sijoitusyksiöön. Sijoitettavaa on muutama kymmenen tuhatta euroa. Minkälaisia vaihtoehtoisia kohteita ehdottaisit?

         

         

    2. Off-phase suositus Nordealta

      Juuri näin. Oudon myöhään Nordea heräsi vähennä-suositustaan antamaan. Markkinasakkaushan on jo tapahtunut.

       

Comments are closed.

Related Posts