Omat Rahat Katsaus: USA:n inflaatiota ei saada ammuttua alas
USA:n inflaatio pysyttelee sitkeästi yli 3% tasolla. Samalla kulutus ja työmarkkinat jatkavat väkivahvoina. Lopulta jopa sijoittajien on ollut pakko uskoa että koronlaskuja ei FED:ltä ole odotettavissa lähiaikoina. Tästä seurasi luonnollisesti osakekurssien laskua, etenkin arvostuksessaan kasvuodotuksiin nojaavissa teknologiayrityksillä. Edellisessä katsauksessa mainitut Magnificent 7 – yritykset eivät ole tällä hetkellä parhaassa vedossa. Teslan kurssi on laskenut 40% tänä vuonna. Jopa AI-mannekiini NVIDIA on laskenut kurssihuipustaan 12%.
Mutta uskon että tämä oli lyhyt korjausliike. Sillä hyvät uutisethan ovat että USA:n taloudella menee yllättävän hyvin – ja sehän aikanaan näkyy yritysten tuloksissa. Nyt on tapahtunut pieni uudelleenkalibrointi joka painottaa tulevia voittoja hieman vähemmän kuin ennen matalampien korko-odotusten aikana.
Puolijohdeteollisuudessa tunnelmat ovat ainakin piristymään päin. Puolijohteiden myynti lähti kasvuun puoli vuotta sitten, ja nyt varastot ovat tyhjentymässä. Samsungin Q1 -tuloksen odotetaan kymmenkertaistuvan (tosin alhaiselta tasolta). Investointeja tehdään taas runsaasti sekä Aasissa että Yhdysvalloissa. Pelkästään Korean Yongin-klusteriin on luvassa investointeja yhteensä 471 Miljardia $, josta Samsungilta 220 Miljardia. Myös TSMC on ilmoittanut lisäinvestoinneista kolemateen fabiin USA:ssa vuoteen 2030 mennessä, jossa valmistettaisiin piirejä vimmeisimmällä 2nm teknologialla tai paremmalla. Massiivisita investoinneista voi päätellä että muutaman vuoden kuluttua on edessä kunnon ähky, mutta nyt odottaa vuosia kestävä investointibuumi.
Mutta kaikki ei silti ole Koreassa hyvin. Elintaso on tosin noussut Japanin ohi, mutta myös ongelmia löytyy. Väestö vanhenee nopeasti, onhan syntyvyys yksi mailman alhaisimmista. Myös työn tuottavuus on melko alhainen, OECD-maista ainoastaan Kreikassa, Chilessä, Mexikossa ja Kolombiassa tuottavuus on heikompaa. Jotkut näkevät syyn jäykissä rakenteissa – suuret Chaebolit (kuten Samsung ja LG) kasvoivat aikanaan hyvin kopioimalla muualla kehitettyä huipputeknologiaa. Mutta kaavoihin kangistuneet konglomeraatit eivät ole kaikkein otollisin maaperä uusien huippiteknologioiden kehittämiselle ja innovaatioille. Eikä kopiointi-strategia ole enää oikea korkean elintason maalle jossa kustannustaso on huomattavasti muuta Aasiaa korkeampi.
Itseäni mietityttää voiko Korean tilanteesta ottaa oppia meille? Joitakin yhtäläisiä piirteitä on, kuten vanheneva väestö ja matalahko tuottavuus. Mutta mitä ilmeisimmin ongelmaa ei korjata pelkällä investointien määrää lisäämällä, vaan pitää ehkä tarkastella myös investointien tyyppiä. Ovatko ne puolustavia vanhoja rakenteita ylläpitäviä, vai uudistavia, uusia markkinoita avaavia?
Kasvua ei saada aikaan säästämällä, tarvitaan (myös) muita toimia. Ehkä yksityisen puolen toimijoiden pitää katsoa myös peiliin, eikä vain kurittaa työntekijöitä? Onko kännykkä-Nokian flopin jälkeen yritysten ”mojo” hukassa?
Arvonmuutokset: Vuoden alusta +3%, alusta (27-05-2010) +208.38%
Indeksifuturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank
Salkkutapahtumat
Kuukauden Nousijat: H&T(+16.7%), BNP Paribas (+16.5%), Tokuyama (+13.1%)
Kuukauden Laskijat: Intel (-20.6%), Murata (-12.7%), ASM (-8.1%)
Kuukauden Osingot: BHP, Berkeley Group,Paragon,Mineral Resources, Shimano, Nordea,South32,TSMC, Villeroy&Boch, Toll Brothers
Salkkumuutokset:
Uutena salkkuun: GSK: Brittiläinen farmajätti on vuosien hiljaiselon jälkeen herännyt henkiin. Rokote-tuotekehitysputki näyttää nyt hyvältä, mutta arvostustaso on vielä kohtuullinen. Tulevaisuudenodotukset eivät hipoa ”täydellistä”, joten mahdollisuuksia positiivisiin yllätyksiin pitäisi olla.
Lisätty: Ibersol
Muutamia keskeisiä salkkuvaluuttoja
Pelkoindeksit: VIX (VXc1 – USA) ja VSTOXX (FVSC1 – Eurooppa). Lähde Saxo bank
Kommentit