Kryptovaluutta bitcoin:n arvo on saavuttanut katon, jota ei voi rikkoa
Piksu toimitus selvitti miksi Bitcoin kryptovaluutan arvo ei tahdo nousta nykyisestä 60000€ arvostaan enää ylöspäin. Syyksi osoittautui riskienhallinta.
Kaikkien liikkeellä olevien bitcoin sijoitusten arvo (bitcoin market cap) on tällä hetkellä 7.6% kaikilla tileillä olevien eurojen yhteisarvosta (eurojen M2 määrästä) tai 6% kaikkilla dollaritileillä olevien dollareiden yhteisarvosta (dollareiden M2 määrästä).
Merkittävät sijoittajat ja finanssi-instituutiot eivät halua nostaa Bitcoin riskiään enää suuremmaksi. Riskin kasvattaminen merkitsisi sitä, että Bitcoin valuutan arvonvaihtelut muodostuisivat sijoittajille ja finanssi-instituutioille liian suureksi yksittäiseksi riskitekijäksi. Kryptovaluutan kokonaisarvo ei tästä syystä helposti kohoa nykyarvostaan. Bitcoin:n arvo on saavuttanut rajan jota ei ole helppo ylittää. Ei ole enää merkittäviä sijoittajia jotka uskaltaisivat lisätä Bitcoin positiotaan. Ostajat puuttuvat markkinoilta ja hyvästä syystä.
Onko jollakin taholla jo nykyisellään liikaa kryptovaluuttariskejä ? Bitcoin sijoitusten kokonaisarvo (7.6% kaikkien tileillä olevien eurojen määrästä) on niin merkittävä, että se muodostaa maailmanlaajuisen systeemisen riskitekijän. Joillakin täytyy olla taseessaan liikaa bitcoin riskiä (=omaisuutta). On kuitenkin vaikea tietää kenellä nuo riskit on ja siksi on mahdotonta tietää miten ja milloin riski realisoituu. Olisiko taustalla valtiotason toimijoita? Kuka muuten uskaltaisi pitää tasessaan tuollaisia määriä riskiä? Voimme vain arvailla.
Toivotaan etteivät pankit ole tietämättään rahoittaneet yrityksiä, joiden varallisuudessa nuo riskit (bitcoinit) ovat. Jos asiakkaan omaisuus on bitcoineja ja velka on pankin rahaa niin tilanne kääntyy jossakin vaiheessa pankin ongelmaksi.
Lähteet:
Mielenkiintoinen näkökulma.
Bitcoin jakaa mielipiteitä vahvasti. Itse kuulun ryhmään, joka pitää sitä fundamentti pohjaisesti arvottomana, toki markkinoilla asia nähdään tällä hetkellä toisin.
Perinteisenä osakesijoittajana ja em. näkemykseni huomioiden, minua kiinnostaa tuo systeeminen riski. Jos isot omistajat, kuten vaikkapa ETF rahastot alkavat myydä Bitcoinia isoissa volyymeissä, ostajia ei todennäköisesti löydy ja arvo romahtaa. Aiemmin on ajateltu, että se nousee aina takaisin, mutta tuollainen aiempaa rajumpi myyntiaalto voisi pysyvästi viedä uskon Bitcoiniin.
Jos Bitcoin romahtaisi kunnolla, miten iso vaikutus sillä olisi vaikkapa osakemarkkinaan? Romahdus voisi aiheuttaa tuhoa tietyille omistajille ja esim. Microstrategyn tapaiset yritykset voisivat mennä nurin (oletan, että Bitcoineja ei ole ostettu pelkällä käteisellä vaan osin lainarahalla). Vaikuttaisiko Bitcoinin pysyvä romahdus esim SP500 kehitykseen? Lyhytaikaisesti varmasti vaikuttaisi, mutta olisiko kyseessä osakkeille vain korjausliikkeestä, josta palaudutaan suhteellisen nopeasti.
Arveluita kryptovaluutoista
Viimeiset uutiset heiluttavat tämän valuutan näkymiä. Hong Kongin pörssissä Kiinan rahoitusalan viranomaiset olivat yllättäneet hyväksymällä bitcoin spot-ETF-rahastot kaupankäynnin kohteeksi: https://www.marketscreener.com/news/latest/Hong-Kong-approves-Bitcoin-Spot-ETFs-Crypto-Recap-46477257/
Tutkiskelin bictoinin hinnan riippuvaisuutta osakemarkkinoista. Pitemmän ajan selvitys osoitti, että kyseisen valuutan hinta on merkitsevästi riippuvainen osakemarkkinoiden hinnoista varsinkin epävarmoina aikoina. Nyt sotien aikana voisi arvella olevan sellainen aika, varsinkin kun korkojen kehittymisestä on kovin epäselvät ajat. Todettu riippuvuus ei ehkä vielä puolla mitenkään bitcoinin mahdollista arvon nousua, mutta saattaa ajan edistyessä olla potentiaalinen ja positiivinen uutinen kryptovaluutoille yleensä..
Maailmanlaajuisesti Eurooppa, Singapore, Australia ja Dubai ovat myös hyväksyneet bitcoin-ETF:t, useilla futuurisopimuksilla tai kryptovaluutoihin läheisesti liittyvien yritysten osakekorien kautta. Ison-Britannian odotetaan sallivan kryptovaluuttakaupan Lontoon pörssissä toukokuusta alkaen, ja Australian odotetaan seuraavan kesäkuussa.
Edellä kuvatut faktat saattavat ehkä tukea arveluita bitcoinin positiivisesta kehityksestä kuluvana vuonna, mene ja tiedä.
Yleensä kysynnän ja tarjonnan lain mukaan ”palvelun tai tuotteen arvo nousee, jos ostajien määrä lisääntyy”. Tämä laki saattaa edelleen olla voimassa, kun ajatellaan äkkirikastumista odottavien sijoittajien määrää ja odotuksia.