Piksu on päivittänyt yritysten tuloskehitystä kuvaavat kaaviot
Piksu on päivittänyt Q2/2016 osavuotiskatsausten perusteella sen, miten markkinat ovat arvioineet kunkin suomalaisen pörssiyrityksen tuloksen kehittyvän. Kaikki tulokset löytyvät piksun analyysit / OMXHEX osioista.
Oheinen kuva kertoo esimerkiksi sen, miten markkinat ovat arvioineet UPM:n tuloksen kehittyvän. Nykyisen pörssikurssin mukaan UPM:n tulos tulee jatkossa pienenenemään suurin piirtein kuvan esittämällä tavalla. Kutistuva tuloskehitys riittää UPM:n kohdalla perustelemaan nykyisen pörssikurssin ja sijoittaja saa silti pitkällä tähtäimellä kohtuullisen tuoton ostamilleen UPM:n osaikkeille. Jos tekee oman henkilökohtaisen arvion, että UPM:n tuloskehitys on tulevaisuudessa parempi (esimerkiksi että UPM:n tulos pysyy pitkään nykyisellä tasolla), niin silloin UPM on ostokohde.
Revenio on toisenlainen yritys. Markkinat ovat hinnoitelleet Revenion niin, että tuloksen tulee kasvaa oheisen kuvan mukaisella tavalla (kaksinkertaistuvan muutaman vuoden aikana), jotta nykynen pörssikurssi on perusteltua. Kovasti kasvavalle yritykselle tämä on mahdollista. Jos kuitenkin omassa henkilökohtaisessa arviossaan päätyy siihen että Revenion tulos ei enää jatkossa kasva kuvan mukaisella tavalla niin silloin Revenio on myyntikohde.
Piksun EPS laskelmia kannattaa tarkastella kun tekee sijoituspäätöstä. EPS kehitykseen kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella siinä tapauksessa että yritys on tehnyt yritysostoja tai toimintojen myyntejä. Tuloskehitysessä saattaa tällaisissa tilanteissa olla porrasmaisia muutoksia jotka muuttavat pysyvästi yrityksen tuloksentekokykyä ja EPS kehitystä on silloin vaikea arvioida pelkästään menneen historian perusteella.
Selitys
UPM on aina vaan paperinvalmistuksen varassa vaikka on jo 10 vuotta yrittänyt vaihtaa sitä johonkin kasvualaan. Tämän takia sijoittajat eivät oikein usko. Revenio taas on Health care hypeyhtiö, johon sijoitetaan jättipotin toivossa.
”Onko meillä malttia vaurastua?”
Joku viisas suomalainen taisi menneinä vuosikymmeninä esittää yo. kysymyksen. Lisäksi jonkun legendan mukaan itse Einstein totesi ”korkoa korolle”-ilmiön sisäistämisen kovin haastavaksi. Suomalaiset ovat, ilmeisesti itäisten kulttuurigeenien ansiosta, kovinkin innokkaita korkeatuottoisiin uhkapeleihin, eli rahaa voi laittaa ”kasvoja menettämättä” lottoon ja Revenioon, mutta esim. UPM tai Nordea ovat tylsän ”matalatuottoisia” eikä niitä jaksa pitää vuosikausia.