Omat Rahat Katsaus: Japanin keskuspankki vääristää osakemarkkinoita

Salkkusivu jossa lisätietoja

Arvonmuutokset: Vuoden alusta -2.7% alusta (27-05-2010) +90.1%

Yleistä

Elokuu oli salkun kannalta rauhallinen, nousua 1.4%. Brittiyhtiöitä on kuukauden aikana tankattu salkkuun lisää, ja puntaa on nyt salkussa enemmän kuin normaalisti. Jälkiviisauden antamalla äärettömällä viisaudella voi sanoa että olin jälleen hieman liian aikaisin liikkeellä.”Katastrofipäivänä” ei kannata olla ostoksilla, voi hyvin odotella viikon pari. Sensijaan viimeisimmät lisäostokset ovat onnistuneet ajoituksellisesti paremmin.

Vuositasolla osakeindeksejä tarkastellessa voi todeta että eurooppa ja Japani ovat pärjänneet muita huonommin, Eurostoxx50 on 3% vuodentakaista alemalla tasolla ja Topix 8% pakkasella. Japanin suoritusta parantaa tosin jenin vahvistuminen. Hongkong on viime aikoina kirinnyt voimakkaasti ja on saavuttanut SP500:n. Myös heikon punnan avittama FTSE100 on noussut mukavasti, mutta jälleen kerran on mustettava että punnan heikkeneminen rokottaa ulkomaisen sijoittajan tuottoa.

Japanissa BOJ ostaa jopa osakkeita suoraan mikä vääristää markkinaa. BOJ ostaa mm. Nikkei 225 indeksiä. Koska indeksi on rakennettu niin takaperoisesti että kallis osake eikä markkina-arvo takaa ison painon indeksissä tästä seuraa suuria vääristymiä. Muutama yhtiö – kuten Fast retailing ja Taiyo Yuden sekä Advantest – ovat pienuudestaan huolimatta indeksissä painavia. Keskuspankki omistaakin näistä yhtiöistä jo yli 10%. Muuten näitä yhtiöitä voisi ostaa peesatakseen BOJ:a, mutta tämä on isojen poikien hommaa. Yksi pörssierä näissä yhtiöissä kun maksaa yli 30000€, samasta syystä kuin korkea indeksipaino, eli korkea yhden osakkeen hinta.

Jenkeissä työllisyystilasto oli vaihteeksi odotettua heikompi, joten FED:in koronnoston “juu, ei, vaarinhousut” -pelissä tämä pönkittää pörssikursseja kun todennäköisyys peruskoron nostoon nähtiin pienenevän. Perusasiat eivät tästä muutu mihinkään – jenkeissä on kohtuullinen talouskasvu, mutta osakkeet ovat jo melko kalliita.

Valuutoissa tuntuvat jotkut trendit murtuneen – jeni on halventunut ja punta kallistunut.  trendien jatkumiseen ei minusta nyt kannata luottaa.

Stragegia: 

Kun korkotaso on mitä on, velkakirjoista ei ole vaihtoehdoksi osakkeille. Jenkit ovat minulla olleet jo kauan alipainossa. Kiina ja muut kasvutaloudet tuntuvat houkuttelevammilta. Kiinaan mennään suorilla osakeostoilla hongkongista , mutta mualle pitäne katsastella ETF-tarjontaa vaikka Piksun indeksi-sivuilta. Toki Turkissa ja Brasiliassa on poliittista riskiä, mutta eipä sitä tunnu puuttuvan kehittyneissä talouksissakaan.Minusta ei siis ole perusteltua syytä miksi kehittyneiden maiden osakkeet olisivat niin paljon kalliimpia kuin tällä hetkellä ovat. 

Vivutusta en ole vähään aikaan käyttänyt vaikka jälkiviisaana tämä olisi kannattanut. Uskaltaisikohan vähitellen aloittaa varovaisen vivutuksen?

 

Indeksifutturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

 

Kuukauden Nousijat: Paragon group( +18.8%), ICBC (+11.8%), Nordea (+11.8%)

Kuukauden Laskijat: Hour Glass (-13.6%), Nampack (-9.4%), TFS (-7.0%)

Osingot: Apple, Hour Glass, ICBC, Caterpillar, Huaneng Power, Intel

Salkkutapahtumat: 

Myyty:

  • Huaneng Power: Vaikka Kertoimet ovat kohdallaan vaikuttaa siltä että Kiinassakin aletaan ottaa ilmansaasteet vakavissaan, mikä tietää hiilivoimaloille huonoa.
  • Marubeni: Vahva jeni kurittaa kauppataloa vaikka se on viime vuosina monipuolistanut toimintaansa ja laajentunut ulkomaille.

Lisätty: Pendragon group

Uusina salkkuun:

  • Greene kingBrittipubiketju jonka hinnassa vielä jonkin verran “brexitalennusta”. Systemaattisella työllä on tulosta vähitellen parannettu. Suurempi muutos oli vuodentakainen pienemmän ketjun osto. Kassavirta on vahva ja osinko kohtuullinen. Riskinä korkea velkaantuneisuus.
  • Berkeley group: Viimeisimpinä brexitalennusmyynnin loppurytinässä ovat rakennusyhtiöt. Berkeley group on keskittynyt suur-Lontoon alueelle. Yhtiö on velaton ja jakaa perinteisesti hyvät osingot (n. 7.2% tuotto nykykurssilla). Sijoituksessa on riskinsä, mutta kurssi antaa olettaa todella suureia vaikeuksia tukevaisuudessa. Ensimmäiset merkit rakennusaktiviteetistä ja asunnonostoaktiviteetistä eivät tätä tue.

Muutamia keskeisiä salkkuvaluuttoja

 

Pelkoindeksit: VIX (USA) ja VSTOXX (FVSC1 – Eurooppa). Lähde Saxo bank 

2 thoughts on “Omat Rahat Katsaus: Japanin keskuspankki vääristää osakemarkkinoita

  1. Kommentteja

    Kirjoituksen sisältö ihan mielenkiintoinen.  Mutta kun lukaisee tekstin, niin löytyy reilut 10 kirjoitusvirhettä.  Tuossa ei ole mitenkään erityisen tiukalla sihdillä tehtyä tarkastelua.

  2. vivutus

    Jos mietit vivutusta velankorko vs. pelkkä osinkotuotto on vastaus, että vivuta ihmeessä. Mutta, onko lainan antaja esim. Nordnet tyhmempi kuin minä. Jos eivät ole tyhmempiä, niin miksi he minulle lainaavat. Eivätkö he voi laittaa itse rahoja osakkeisiin. Monet pitkään käytetyt indikaattorit kuten P/E kertovat kurssien olevan korkealla. Nämä puoltavat sitä että vivutus on huono idea. Palaa vivutusasiaan sitten kun kaikki ovat allapäin ja koko asia ei juolahda juuri kenenkään mieleen. Mikä on trackrecordisi vivutuksessa: vivutitko enemmän 2005-2007? Entä 2009-2010 kun se olisi ollut erityisen tuottoisaa.

Comments are closed.

Related Posts