Kantosiipitekniikka tekee uutta tuloaan huviveneilyyn ja joukkoliikenteeseen

Kevyttä

Kantosiipialukset tulevat uuden innovaation turvin sekä huviveineilyyn että joukkoliikenteeseen. Kantosiipialukset ovat ruotsalaisen tutkimuksen mukaan tyypillisesti 80% tavallisia aluksia polttoainetehokkaampia ja nyt tätä etua päästään tehokkaasti hyödyntämään.

Innovaatio on yksinkertainen. Kantosiipi oli aiemmin osaksi veden pinnalla, joka aiheutti aaltoihin törmätessään tärinää. Nyt veneen runko nosteteen tiettyyn korkeuteen veden pinnasta ja automatiikka säätää korkeuden vakioksi. Kantosiipi on jatkuvasti kokonaan veden alla eikä haitallista tärinää synny. Meno on tasaista ja mielyttävää.

Pohjoismaisittain ensimmäisenä tätä teknologiaa on ollut soveltamassa ruotsalainen Candela yritys, joka suunnittelee rakentavansa tällä teknologialla ladattavia sähkökäyttöisiä veneitä ja lauttoja. Energian kulutus on 80% pienempää kuin perinteisissä hitaasti kulkevissa lautoissa ja veneissä. Pienempi energiankulutus mahdollistaa järkevän kokoiset akut, ja kantosiipitekniikka tekee menosta nopeaa ja nautittavaa.

Lisää tietoa oheisella videolla:

 

Vastaa

Related Posts