Jo yli 40% työskentelee julkisten palveluiden tuotannossa
Etlan suhdanne-ennuste on entistä positiivisempi. Suomen kokonaistuotanto kasvaa Etlan:n mukaan tänä vuonna 2,9 prosenttia.
Samalla Suomi siirtyy vähittäin kohti julkista sosiaalista tuotantoa. Nyt jo yli 40% työskentelee julkisten palvelujen tuotannossa ja määrä kasvaa Etlan ennusteen mukaan tasaisesti.
Julkiset palvelut korvaavat asiakkaiden valinnanvapauteen perustuvaa järjestelmää.
Etlan ennuste tiivistettynä:
• Suomen taloudellinen ympäristö on suotuisa: euroalueen ja Kiinan talouskasvu on vahvistunut ja Yhdysvaltojen kasvu jatkuu kohtalaista vauhtia.Suurimmat riskit liittyvät rahoitusmarkkinoihin, kansainväliseen politiikkaan ja kaupan vapauteen.
• Suomen kokonaistuotanto kasvaa 2,9 prosenttia vuonna 2017. Kasvu on 2,0 prosenttia vuonna 2018 ja 1,8 prosenttia vuonna 2019.
• Oletamme, että vuosille 2018 ja 2019 neuvoteltavat palkkasopimukset ovat maltilliset ja tukevat kilpailukyvyn kohenemista.
• Viennin määrä lisääntyy kysynnän vahvistumisen, kilpailukyvyn paranemisen ja kasvaneen kapasiteetin tukemana 6 prosenttia vuonna 2017. Kasvu hidastuu vähäisten laivatoimitusten vuoksi 3 prosenttiin vuonna 2018, mutta nopeutuu 4 prosenttiin vuonna 2019.
• Yksityinen kulutus kasvaa vuonna 2017 pari prosenttia. Ansiot nousevat maltillisesti, mutta työllisyyden koheneminen ja muiden kuin ansiotulojen nousu tukevat kotitalouksien ostovoimaa. Vuosina 2018-2019 inflaation nopeutuminen ja syvälle negatiiviseksi painunut säästämisaste jarruttavat kulutuksen kasvua.
• Investoinnit lisääntyvät suurten hankkeiden tukemana 6,6 prosenttia vuonna 2017. Vuonna 2018 kasvu hidastuu korkean vertailutason vuoksi 1,5 prosenttiin, mutta vauhdittuu 2,7 prosenttiin vuonna 2019.
• Työttömyysaste laskee 8,5 prosenttiin vuonna 2017. Sen jälkeen se alenee 0,3-0,4 prosenttiyksikköä vuodessa ja vuonna 2021 päästään 7,2 prosenttiin.
• Suomen kuluttajahinnat nousevat 0,8 prosenttia tänä vuonna, 1,1 prosenttia vuonna 2018 ja 1,6 prosenttia vuonna 2019.
• Julkisen velan bkt-suhde kääntyy laskuun vuonna 2018.
Vienti, investoinnit ja kulutus nostivat ennustetta
Etlan ennuste kertoo siis, että talous kasvaa tänä vuonna selvästi aiemmin ennakoitua vauhdikkaammin. Vielä keväällä Etla ennusti tälle vuodelle 1,7 prosentin kasvua. Myös euroalueen kasvuennusteita on nostettu tuntuvasti. Etlan suhdanteista vastaava tutkimusjohtaja Markku Kotilainen kertaa syitä, miksi Etlakin korjasi ennustettaan.
– Euroalueen ja Kiinan talousnäkymät ovat kohentuneet tuntuvasti, mikä näkyy aiemmin arvioitua parempana viennin ja investointien kehityksenä, lisäksi suomalaiset kotitaloudet ovat olleet valmiita velkaantumaan enemmän kuin vielä keväällä arvioitiin, toteaa Kotilainen.
Vaihtoehtoiset kasvu-urat
Kotilainen huomauttaa, että ennusteisiin liittyy aina paljon epävarmuutta. Riski ennakoitua huonommasta tai paremmasta kehityksestä on olemassa, siitä syystä Etla hahmottelee ennusteidensa yhteydessä myös vaihtoehtoiset kehitysurat perusennusteelle.
Vaihtoehdoissa Suomen vientiosuuksilla painotetulle maailman teollisuustuotannolle esitetään kolme erilaista uraa: nopean kasvun, perusvaihtoehdon sekä hitaan kasvun urat. Vastaavat kehitysurat on laskettu Suomen kansantalouden ja julkisen talouden kehitykselle.
– Rahoitusmarkkinakriisien mahdollisuus on yhä olemassa ja viime aikoina erityistä huolta ovat herättäneet presidentti Trumpin protektionistiset puheet. Positiivisetkin kasvuyllätykset ovat mahdollisia. Vaihtoehtoiseenkin kehitykseen on sen vuoksi syytä varautua, Kotilainen pohtii.
Asiakkaan valinnanvapaus voi toteutua myös julkisessa palvelussa
Julkinen palvelu ei ole välttämättä huono ajatus jos asiakkaan valinnanvapaudesta huolehditaan. Esimerkiksi mahdollisuus valita mieleisensä terveyskeskus on askel asiakasystävällisempään suuntaan.