Aalto yliopiston työryhmä on mukana tekemässä tekoälyteknologian uutta harppausta

Mikä on seuraava teknologia, joka mullistaa maailman, tarjoaa uutta ja merkittävää ihmiskunnalle ja johon sijoittavat näkevät omaisuutensa moninkertaistuvan ?

Erään mahdollisuuden tarjoaa Yhdysvaltalaisen MIT yliopiston lupaavimmaksi rankkaama, suomalaisen Aalto yliopiston Juha Karhusen ja Tapani Raikon tutkimusryhmän aihealue "Deep Neural Networks" tekoälyteknologia.

Kotitietokoneissamme on enemmän muistia ja enemmän prosessointikapasiteettia kuin omissa aivoissamme, mutta silti nuo koneet ovat tyhmiä ja pyörivät tyhjänä jouten kaiken muun ajan paitsi silloin, kun annamme niille jonkin ennalta määritellyn yksinkertaisen tehtävän. Niillä on voimaa ajatella, mutta ne eivät osaa. Tähän on ehkä luvassa muutosta. Jossain vaiheessa tietokoneita ei sammuteta yöksi, vaan ne jatkavat asioiden pohtimista, ja aamulla ne ovat luoneet uusia käsitteitä ja malleja siitä aihepiiristä, johon ne ovat edellisenä päivänä tutustuneet. Ne alkavat ajatella.   

Tekoälyteknologian uranuurtajan, Teuvo Kohosen ja hänen kumppaniensa 1970- ja 1980- luvuilla kehittämä neuroverkkoanalogiaan perustuva ohjelmistoteknologia ja akateeminen teoriakehitys eli hiljaiseloa kolme vuosikymmentä kunnes vihdoin 2006 onnistuttiin tekemään läpimurto, joka nyt on saanut nimekseen "Deep Neural Networks" eli Syvät Neuroverkot. Noita syviä neuroverkkoja varten rakennettiin algoritmejä jo Teuvo Kohosen aikana, mutta yritykset epäonnistuivat. Syviä neuroverkkoja, joissa on useampi neuroni peräkkäin, eivät olleet itseorganisoituvia niin, että tulos olisi ollut järkevä ja hyödyllinen. Nyt luotu uusi teknologia perustuu siihen, että tietokone opettelee ensin alemman tason käsitteitä kuten tunnistamaan kirjaimia äänistä ja sen jälkeen tietokone opettelee luomaan assosiaatioita sanoihin ja viimeksi lauseisiin. Tätä portaittaista oppimisen prosessia varten on nyt osattu ohjelmoida paremmin toimivia algoritmejä, jotka lupaavat läpimurtoa.

Milloin tämä teknologia voisi olla valmiina pöydillämme? Kehityksen nopeutta on monasti vaikea ennalta arvioida. Nyt on luotu teoreettisia matemaattisia malleja ja tutkimusryhmät ovat aloittaneet toimintansa. Alalla toimivat suuret yritykset kuten Google ovat alkaneet panostaa myös teollista pääomaa ja tutkimusta tähän aihealueeseen. Ehkä meillä on kymmenen vuoden kuluttua jotain konkreettista. On silti ennenaikaista sanoa mikä yritys on kaupallinen onnistuja. Uudet teknologiat ovat lähes aina nostaneet esiin uudet menestyjät ja tällä uudella mahdollisesti aukeavalla saralla on suomalaisilla aivan samat mahdollisuudet kuin kaikilla muilla.  

 

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen