Ajatuksia suomalaisista sijoitusblogeista

Kirjoitusvuorossa: Petre Pomell

Sijoitusblogeja on viime vuosina syntynyt kuin sieniä sateella. Vaihtoehtoja löytyy ja kuhina käy kuin keväisen autokaupan takapihalla. Miten sijoittajan tulisi blogikatrasta lähestyä?

Suomesta löytyy jo reilu tusina vakavasti otettavaa sijoitusblogia. Blogeja luetaan kävijämääräisesti todella paljon, mutta luotettavina niitä ei pidetä. Ei ainakaan, jos uskomme Norvestian tekemää sijoitusbarometria.

Meillä on ongelma. Blogeja siis luetaan ja vaikutteita otetaan (ei kai niitä muuten luettaisi), mutta luotettavina niitä ei pidetä. Hmmm.

Vuosikausia ja satoja blogitekstejä kirjoittaneena olen nähnyt kiinnostuksen räjähtävän katon läpi. Aivan alussa oli vain Arvopaperin AP- Areena, joka muuten uudistuu lähiaikoina. Suurista tekijöistä sitä seurasivat Kauppalehden ja Taloussanomien uutiskommentoinnit ja keskustelupalstat. Varsinaisia blogeja ne eivät kuitenkaan olleet.

Piksu.net, taloudellinenriippumattomuus.com ja investori.com ovat sivustoina blogigenren nestoreita. Investori on ollut olemassa jo yli vuosikymmenen, mikä on nettimaailmassa todella pitkä aika. Haastajia löytyy jo kymmenittäin, mutta harva niistä jaksaa vetää lukijoita niin paljon puoleensa, että kirjoittaminen olisi taloudellisesti järkevää. Useimmilta blogisteilta tuntuu sanottavakin loppuvan melko nopeasti.

Yleiseen kiinnostukseen ei enää riitä, että siteeraa muutamaa englanninkielistä sijoituskirjaa, jotka on tullut Amazonista hankittua. Kuningasajatus ei myöskään ole oman sijoitussalkun näyttäminen excelillä kaikelle kansalle kuukausittain.

Pikkublogien helmasynti on pamflettimainen julistamisen tarve ja omien sijoitusten ympärillä pyöriminen. Jos sivuston ylläpitäjä on myös kirjoittaja, koodaaja ja kehittäjä, ei menestystä ole tiedossa.

Astetta edistyksellisempiä ovat kirjoittajien yhteenliittymät, joissa useampi kirjoittaja jakaa saman blogin ja vaihtaa ajatuksia. Mielipiteiden aiheuttamaa kitkapintaa tarvitaan, jotta mielenkiintoista keskustelua syntyy.

Bloggauksessakin ollaan siis menossa ammattimaisempaan suuntaan, mutta toisessa merkityksessä kuin usein kuvitellaan. En tarkoita ammattimaisella bloggaamisella sitä, että kirjoittaja saa palkkansa vain bloggaamalla. Ammattimaisuus tarkoittaa poikkitaiteellista yhteistyötä, jossa heikkoja signaaleja tulkitseva näkee jo toimituksellisia piirteitä.

Siis siltä esihistorialliselta ajalta, jolloin kaikki lukivat sanomalehtiä, muistatko?

Lue Punaisen mukin blogia.

6 thoughts on “Ajatuksia suomalaisista sijoitusblogeista

  1. No joo

    Kaikilla meillä sijoitusasioista bloggaavilla ei ole tarkoituskaan kilpailla suosituimpien blogien kävijämääristä tai tehdä "kirjoittamisesta taloudellisesti järkevää", saati "menestyä". Ehkä kirjoitamme omaksi huviksemme ja ilahdumme, jos joku joskus kommentoi kirjoitustamme ja syntyy vuorovaikutusta.

     

    http://www.55vuotiaanaelakkeelle.com/

    1. Raha ei ratkaise
      Suomalainen kielialue on sen verran pieni, ettei kannata lähteä bloggaamaan dollarinkuvat silmissä – ei varsinkaan jos ainoa tulonlähde ovat mainokset. Enpä usko että monikaan bloggari pystyy Suomessa tienaamaan leipänsä noilla mainoksilla. Ei ainakaan jos vaihtoehtona on kohtuullisen hyväpalkkainen päivätyö.

      Aloitin itse bloggauksen oppiakseni uudelleen käyttämään Suomen kieltä. Palasin kotimaahan yli kymmenen ulkomaanvuoden jälkeen ja Suomen kielen käyttö oli kankeaa. Huomasin pian että sijoitusstrategiasta ja -kohteista kirjoittaminen terävöittää omia ajatuksia ja parantaa sijoituspäätösten laatua. Blogini kävijämäärät ovat kasvaneet tasaisesti ja monet lukijat palaavat säännöllisesti takaisin – en siis lähetä viestejä turhaan eetteriin vaikka leipää blogi ei missään tapauksessa tuo eikä tule tuomaan. Kirjoittaminen on mukavaa ja tuo vaihtelua stressintäyteiseen työhöni, minkä vuoksi jo se että pääsen kirjoittamaan ja saan lukijoilta kommentteja on täysin riittävä kompensaatio.

      Tekstistäsi jäi paha maku. Minulle jäi mielikuva, että haluat asettaa itsesi muun blogiskenen yläpuolelle – et varmaan tarkoittanut tekstiä ihan noin?

      Arvosijoittaja
      http://blogi.arvosijoittaja.fi

      1. Rakkaudesta blogaamiseen

        Blogaaminen on tuonut minullekin sisältöä elämään. On ollut mukavaa jakaa auvot ja allikot muiden kanssa ja samalla on syntynyt tärkeitä ihmissuhteita joiden kanssa on hauskaa jakaa elämänsä hetkiä. Tämä on ehdottomasti parasta osaa blogaamisessa. 

        Kaiken lisäksi sijoituspäätökset ovat, niin kuin sanot, terävöityneet. Olen oppinut ottamaan mallia muilta ja saanut paljon opastusta ja vinkkejä. Eikä se ole vähäpätöinen asia.

      2. Kyllä Google osaa

        Käyttämäsi termi "auvot ja allikot" on ihkauusi minulle. Vaikka luulen ymmärtäväni sen tarkoittamallasi tavalla, niin syötin sen googleen. Yhtään toista sivua, jossa sitä olisi käytetty, ei löytynyt. Ainoana vinkkinä google tarjosi mainoksena aivokunto.fi-sivua ja ohjeisti: aivojen hyvinvointiin ja jaksamiseen kannattaa investoida.

         

        KL

      3. Auvo synonyymi sanalle ilo

        No olihan nuo vähän outoja termejä. Olisi varmaan pitänyt valita yleiskielen termejä.

        Auvot ovat sivistyssanakirjan (ja/tai kielitieteen tutkimusten) mukaan sama asia kuin "ilot".  Sanaa ei yleensä käytetä tuossa muodossa kun se on jo niin vanha ettei sitä ole varmaan muutamaan sataan vuoteen ollut yleisessä käytössä. Sanaa käytetään nykykielessä useammin muodossa auvoinen joka tarkoittaa onnellista.

        Allikot tunnetaan sanonnasta "ojasta allikkoon" ja tarkoittaa rapakkoa – sellaista missä allit tykkäävät tähän vuoden ajaan uiskennella.

        Kai

         

  2. Rakkaudesta harrastukseen

    Nyt on pakko kompata paria ekaa kommentoijaa / blogistikollegaa.

    Itselleni bloggaamisessa raha ei ratkaise, eikä ammattimaisuus ole tavoite eikä tarkoitus. Pienen sijoitusblogin idea on usein oman sijoitustoiminnan kehittäminen, ajatusten jakaminen muille ja palautteen saaminen. Omien sijoitusten ympärillä pyöriminen on keskeinen osa tätä, ja pidän sitä itse asiassa "pikkublogien" hyvänä puolena, eikä niinkään helmasyntinä.

    Erilaisia sijoitusblogejahan on joka tarpeeseen, ja kaikkien blogien ei tulisikaan olla ammattimaisia. Toimituksellista, kaupallista, ja myös promootiotarkoituksessa kirjoitettua blogitekstiä riittää itse asiassa tällä hetkellä niin hyvin, että henkilökohtaisia, oman subjektiivisen sijoitustoiminnan ympärillä pyöriviä blogeja lukee ihan mielikseen 🙂

    http://laiskasijoittaja.blogspot.com/

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan