Äla maksa liikaa kehittyvillä markkinoilla

Homo Economicus on kaivellut osakkeita Honkongin ja Singaporen pörsseissä. Kiinalaista kuluttajaa sijoitusteemana on toitotettu nyt ilmeisesti tarpeeksi. Sanoma on mennyt perille. Nyt tuntuu siltä että kaikki kuluttajatuotteisiin viittava viedään käsistä. Erilaiset pikaruokaketjut, vaatteet, autot ym.

Chinese sausage by Earthengine

Maukasta kiinalaista pikaruokaa? Ehkä, mutta älä maksa liikaa!

 

Yksi suoraamistani yhtiöstä on Ajisen holding, nopeasti kasvava japanilaista ramen-keittoa myyvä ketju joka toimii Hongkongissa ja mannerkiinassa. Kasvu on ollut nopeaa, EPS kasvunopeus 39.5% keskimäärin viimeiset 5 vuotta. Yritys on mitä ilmeisin menestys. Mutta hintakin on kova, p/e viimeisen vuoden toteutuman mukaan on 35. Myönnän että tällä suhteella tulee vielä PEG suhde alle yhden (39.5/35=0.89) eli ei ylihinnoiteltu JOS KASVU JATKUU. Mutta mikään ei saa mennä pieleen. Jos kasvu yskähtääkin parin vuoden päästä, niin hinta on liian kova. Mitään nousuvaraakaan ei oikein ole. Jätän väliin…ellei kurssi laske korkeintaan p/e-tasolle 25. Tämän enempää en juuri suostu maksamaan vaikka kasvu on todistetusti ollut hyvää.

Kaikkein kovimmat ylilyönnit sadaan kuitenkin aikaan jenkeissä. Kiinalaisen yrityksen kannattaa listautua sinne. Viimeisin esimerkki on toinen kiinalainen pikaruokaketju, Country style cooking chain joka listautui äskettäin. Ennakoitu listautumishinta oli ylimerkinnän takia ensin nostettu 30% aikasemman yläräjan. Tästä huolimatta kurssi nousu ensimmäisenä päivänä 47% ja tämänkin jälkeen vielä 17% lisää. Ystävämme Motley Foolissä arvioivat että jo merkintähinta edellyttäisi 30% vuotuista kasvua. Aika kova, mutta ehkä kuitenkin mahdollista. Mitäköhän pitäsi saada aikaan , jotta 70% korkeampi arvostus olisi paikallaan?

Jatkan harjoituksia ja ostan jos löytyy järkevällä arvostustasolla liikkuvia yrityksiä.

Homo Economicus neuvoo: Älkää hölmöilkö siellä kasvavilla markkinoilla. Kaikki ei muutu kullaksi vai ollaankin Kiinassa tai Intiassa. Älkää maksako liikaa vaikka kasvutarina onkin hyvä.

One thought on “Äla maksa liikaa kehittyvillä markkinoilla

  1. Tosi mielenkiintoinen juttu

    Kun katsoo länsimaissa onnistuneita pikaruoka- ja kauppaketjuja ja niiden kurssikehitystä, olisi kertakaikkiaan kiinnostavaa löytää joku tulevaisuuden yritys kohtuuhintaan Aasian markkinoilta.

    Ostin noin 30 vuotta sitten H&M:n osakkeita, mutta myin tuplauksen jälkeen, kun pankin tiskin takana virnuilivat sijoitukselle. Olin silloin epävarma ja uskoin pankkivirkailijoiden ymmärtävän jotain osakkeista. En ole jaksanut koskaan laskea, kuinka paljon sijoitus olisi kasvanut näiden vuosien aikana, mutta arvioisin väh. 100x.

    Nyt en enää jaksa uskoa H&M:n pitävän samaa vauhtia yllä loputtomiin. Pienempi ketju pitäisi löytää, hyvä konsepti, jota pystyy monistamaan kuin koneella konsanaan.

Comments are closed.

Related Posts