Alhaiset keskuspankkikorot ennakoivat omaisuusarvojen kasvua

EKP pudotti tärkeimmät ohjauskorot ennätysalas. Alhainen korkotaso vallitsee EKP:n pääjohtajan Marion Draghin mukaan pidemmän aikaa.

Pankkien välisiin markkinakorkoihin vaikuttava perusrahoitusoperaatioiden minimitarjouskorko on nyt 0,15 prosenttia ja pankkien keskuspankkitalletusten korko on nyt negatiivinen -0,1%. Näillä toimillaan EKP haluaa lisätä kansalaisten ja yritysten lainanottoa, helpottaa velkaisten valtioiden asemaa ja kannustaa pankkeja antamaan lainaa erilaisia projekteja varten.

Keskuspankkikorot ja pörssiosakkeiden markkina-arvo (Lähde: Suomen Pankki)

Kyseessä on nousuun lähdössä olevan talouskasvun pönkittäminen. Sijoittajalle keskuspankin tekemät viimeiset koronlaskut ovat historiallisesti tarkoittaneet kiinteän omaisuuden, asuntojen ja pörssiarvojen kasvua. Näin tapahtui vuonna 1999, 2003, 2008 ja 2011. 

Tärkeä syy koronlaskulle on uhkaava deflaatio, jota tällä operaatiolla torjutaan. Tämä on ensimmäinen kerta, jolloin merkittävä keskuspankki kokeilee negatiivista yli-yön talletuskorkoa eikä operaatio ole siksi täysin riskitön. Mutta kun tilanne on vakava (Euroalue uhkaa luisua kasvua jarruttavaan deflaatioon) niin lääkkeetkin voivat olla vahvoja.

 

Introductory statement by Mario Draghi, President of the ECB (esitys kestään noin tunnin)

 

Related Posts

Talous

Työn kustannukset kuosissa

Hyvin jäähtyy Yhdysvalloissa keskuspankeille jopa tärkein inflaatiomittari Personal Consumption Expenditure Price Index. Se putosi vuositasolla jo liki kahta prosenttia eli tavoitehaarukkaansa.

Suurin ero henkilökohtaisen kulutuksen (PCE)