Pohjoismaisia laatuyhtiöitä osa 1: Unibet

Avaan nyt sarjan (luullakseni) vähemmän tunnetuista pohjoismaalaisista yhtiöistä, koska moni kokemattomampi sijoittaja on turhan sidottu suomalaisiin osakkeisiin. Olen plerannut vuosien varrella jollain tapaa liki kaikki pohjoismaiset yhtiöt. Tässä sarjassa esiteltyjen ohessa voi löytyä parempiakin, mutta nämä ovat haaviini tarttuneet eri aikaperspektiivillä.

En välttämättä tunne yhtiöitä syvällisesti, usein jopa pinnallisesti, mutta keskitynkin yritysten lukuihin ja osakkeiden hintaan. En pidä itseäni kummoisena yritysanalyytikkona, enkä sellaiseksi pyri. Sijoittajalle ovat kuitenkin mielestäni oleellisia pitkät lukusarjat ja arvopaperin hinta, ja niitä voi ynnäillä vähemmälläkin tietopohjalla. Yritysten tulevaisuutta on joka tapauksessa vaikea ennustaa, joten teen sen yleensä ottaen historian pohjalta – jos takana on menestystä, on sitä luultavasti edessäkin. Aina näin ei ole, mutta parempaakaan kriteeriä en tiedä. Laaja hajautus kompensoi virheitä. Omistan itse esittelemiäni yhtiöitä.

Olen painottanut haarukoissani joko kasvavaa tai ainakin vakaata tulosta ja osinkovirtaa. Yhtiöt eivät ole varsinaisessa ranginkgjärjestyksessä; tuon niitä esiin lähinnä siinä järjestyksessä, kun katson osakkeen hinnan olevan osapuilleen kohdallaan. Usein tämä tarkoittaa, että kurssi on pudonnut viime aikoina, eli yritän hyödyntää markkinaliikkeitä. Koska esittelyni tulevat käytännön syistä tiputellen (luultavasti viikon parin välein), ei moni esittely tule markkinatilanteen kannalta ehkä parhaassa mahdolliseen aikaan; toki ajoitus on muutenkin hankala laji. Mutta näillä mennään.

Ensimmäiseksi esittelen ruotsalaisen (markkinapaikka Tukholman pörssi, kotipaikka Malta) vedonlyöntiyhtiön Unibetin, koska teknisen tulkintani mukaan sen hinta vaikuttaa jatkavan taas ylös. Suuri pudotus, joka tapahtui jokin viikko sitten, perustui osingon irtoamiseen ja yhtiöstä irrotettuun ja pörssiin listattuun Kambi-yhtiöön (jonka onnellinen omistaja minäkin nyt olen). Osingon ja Kambin yhteishinta on liki 50 kruunua, joten kurssipudotus on näennäinen.

Unibet on toiminut vuodesta 1997 ja pärjännyt hyvin tällä ei niin helpolla toimialalla. Vedonlyöntitoimiston perustaminenhan ei ole ylettömän vaikeaa, haasteena on asiakaspiirin turvaaminen ja kannattavuus. Vahva asiakaspiiri edellyttää, että yhtiö tarjoaa kattavan pelivalikoiman, kilpailukykyiset kertoimet ja luotettavan rahaliikenteen. Näillä reunaehdoilla pitäisi tehdä tulosta.

Unibet on onnistunut tässä. Minulla on itselläni ollut Unibetilla tili vuosia, koska harrastan silloin tällöin urheiluvedonlyöntiä. Unibetin kertoimet ja palvelut ovat hyvät ja luotettavat. Pelivalikoima on erittäin kattava, se pitää sisällään valtavasti eri lajeja niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla. Peliyhdistelmiä voi tehdä mielensä mukaan. Touhua aktiivisesti harrastava poikani pitää Unibetia niin hyvänä pelioperaattorina, ettei hän vaivaudu edes avaamaan Veikkaukselle tiliä, tai muuallekaan. Yhtiöllä on Euroopassa vahva asema, jonka oletan pysyvän.

Unibetin tulos on jonkin verran heilunut, mutta pääsuunta on ollut ylös. Kannattavuus on korkeaa tasoa, ja osinkoa yhtiö jakaa ison osan tuloksestaan. Tuossa avainluvut viimeiseltä viideltä vuodelta, vuodesta 2013 taaksepäin 2009 asti:

 

Liiketoiminnan tuotot kruunua:

2 519 334 000

2 068 474 000

1 648 455 000

1 555 535 000

1 588 582 000

 

Liiketulos ennen poistoja kruunua:

477 260 000

368 678 000

414 068 000

360 904 000

376 145 000

 

Osakekohtainen tulos kruunua:

14,23

10,96

12,54

11,31

10,18

 

Asiakasmäärä miljoonia:

8.6

7.2

6.2

5.1

4,1

 

Osinkoa yhtiö on jakanut tuloksesta reilusti yli puolet; tämähän ei ole pääomia sitova ala, joten kassasta on varaa ottaa. Se on omistajan kannalta mukavaa. 2013 osinko oli 12,30 kruunua osakkeelta. Kun osake liikkuu nyt 330 kruunun tienoilla, osinkotuotto on liki neljä prosenttia.

Yhtiön ensimmäinen osari oli myös vahvaa kasvua niin asiakasmäärän, liikevaihdon kuin tuloksen osalta. Osakekohtainen tulos oli 0,544 puntaa eli aika lailla kuusi kruunua (yhtiö määrittelee luvut päämarkkinansa valuutassa mutta osinko tulee kruunuina). Tahdin kestäessä osakkeen P/E olisi alle viisitoista. Osake on noussut reippaasti viime vuosina, mutta niin on tuloskin. Viime vuoden tuloksella osake olisi hintava, mutta tuloksen kohentuessa viimeisen osarin mukaisesti hinta on ok, oletetuksi kasvuyhtiöksi jopa edullinen. Jalkapallon MM-kisat takaavat liikevaihdolle ainakin kovan buustin, ja eiköhän kannattavuuskin pysy ennallaan.

Vedonlyöntibisneksen etuja sijoittajan kannalta on, että se ei ole juurikaan suhdanteista riippuvainen. Huonoina aikoina pelaaminen saattaa jopa kasvaa. Ongelmapelaajat ovat liiketoiminnan ikävä lieveilmiö kuten Piksun jutussa kuvattiin, mutta heille löytyy toivon mukaan apua. Useimmille pelaaminen on jännittävä harrastus, jossa saa toteuttaa asiantuntemustaan – ja useimmat pelaavat lompakkonsa rajoissa.

Yhtiön kotisivut:

http://www.unibetgroupplc.com/

2 thoughts on “Pohjoismaisia laatuyhtiöitä osa 1: Unibet

 1. 🙂

  Tosiaan. Yksi Kambi-rivi tuli salkkuun. Unibet -> Kambi ja aikaisemmin Betsson -> Angler Gaming.

  Toivotaan sikiämisen jatkuvan. Kambia saa hintaan 40 kruunua. Pitäisikö? Tosin mitään laskelmia ei ole saatavilla.

   

  1. Arpomista on

   Mietin samaa, mutta ei oikein houkuta panostaa yhtiöön, josta ei tiedä mitään. Jahka lukuja alkaa tippua niin harkitsen asiaa uudestaan.

   Kyllähän tuokin Kambi kertoo, että Unibet on innovatiivinen yhtiö, ja talouskasvun myötä harrastusliiketoiminnat kasvavat, kun ihmisillä on rahaa huvituksiin. Pelaaminen opitaan nuorena ja yleensä se ei katkea vaan jatkuu aikuisena.

   Heikki

Comments are closed.

Related Posts