Allokaatio

En tiedä olenko tyypillinen sijoittaja, mutta kaukomaille siirrän ja olen siirtänyt omia sijoituksiani. Suomessa sijoituksissani on enää muutama prosentti. Suurimmat suomisijoitukseni ovat Huhtamäki, Lassila&Tikanoja, Tikkurila, Okmetic sekä Sampo. Tikkurilaa katselen pitäisikö myydä vai ostaa lisää tai olla tekemättä mitään. Okmetic on ollut pettymys, mutta markkinoiden kiinnostusta odottelen. Huhtamäkeen olen ollut tyytyväinen.

Jos olen tyypillinen sijoittaja niin kehitys on huolestuttavaa. Nyt esim. aloin sijoittamaan Afrikkaan, koska maailman kymmenen nopeimmin kasvavasta maasta siellä on kuusi. Luonnonvaroja siellä on paljon joista on todella paljon löytymättä, joten positiivisia voi tulla. Afrikassa on isoja pankkeja, jotka voivat nousta nopeasti. Manner vaatii investointeja joista omansa saa finanssisektori. Toinen hienoasia on, että se manner ei aivan heti ole muuttumassa vanhainkodinomaiseksi alueeksi, jossa suurin meteli olisi kävelykeppien kolina kivilattiaa vasten. Kohta luovun noista vasta avatuista venäjäsijoituksista. Niitä ei kauan uskalla pitää ja niiden tarina on lyhytaikainen. Ajoitus niiden kanssa on ollut liki täydellinen. Joskus käy onni ja vielä harvemmin hyväonni. 

2 thoughts on “Allokaatio

 1. Meni väärään paikkaan,

  Oli tarkoitus kirjoittaa tuonne keskustelun puolelle, mutta söhläsin tämän tänne, eli nyt täytyy kirjoittaa lisää.

  Etelä-Afrikka mikä on tärkeä tekijä Afrikassa on mielenkiintoisessa tilanteessa. Siellä on poliittinen kriisi kun presidentti on varastanut itselleen maantavan mukaisesti valtion rahoja ja presidentin puolue on peitellyt asiaa. Tämä yhdessä raaka-aineiden huonon hintakehtyksen kanssa on vetänyt kuluttajaluottamusta alas.

  Kuvasta näemme, että kolmevuotta olemme lasketelleet luottamuksen kanssa ja kolmeen vuoteen myöskään pörssi ei ole raketoinut. 

  Etelä-Afrikan tyytymättömyys johtuu tutuista asioista eli kasvavasta inflaatiosta, lainakustannuksista, lainojen poismaksusta sekä työttömyydestä. Toisaalta positiivista on kasvanut talous, vaikkei kovin kummoista vieläkään ennusteta (2,2%-2,7%).  Luottamussuunta on kuitenkin kääntymässä, tosin matalalta tasolta, aivan kuten taloudenkin suhteen.

  Pankit ovat kuitenkin mielestäni vahvoja eli potentiaalia kasvun saamiseen on. Tässä on esim Barclay African luottotappioden kehitys:

  Sijoittajatkin ovat alkaneet huomata potentiaalin.

  Olen ilmanmuuta ottanut sijoittamisessa nyt etunojaa ja veikkaan käänteen tapahtuvan. Tällöin on suurin voiton mahdollisuus. Kovalla riskillä, mutta nyt mielestäni riskistä saa korvausta. Tämä ei ole kenellekkään sijoitusvihje ja ei ainakaan huonovatsaisille eikä heikkohermoisille -;)

 2. Kehitys on ollut hyvää!

  Afrikkalaisten kehitys on ollut loistavaa, vai miltä tämä indeksikuvaaja näyttää?

Comments are closed.

Related Posts

Asunnot ja metsä

Oikotiestä

Olen käyttänyt varsin kauan ko.palvelua, ilmoitan vuokrattavat asunnot siellä ja tarkistan luottotiedot paketilla, jossa on ilmoituksen ja luottotietojen tarkistaminen samassa kokonaisuudessa.

Tuossa tekstissäni oudoksuin, miten LKV:t

Sijoittaminen

Kiinteistösijoittajan helmi

Korkea korkotaso koettelee monia sektoreita, ei vähiten pääomavaltaista kiinteistöalaa, jossa yhtiöt toimivat tyypillisesti reippaalla velkavivulla. Pörssihaukan jonosta lähdön saanut Kojamo joutui leikkaamaan kokonaan osinkonsa viime vuodelta.

Kustannuksia tilanne