Alueen maksuhäiriötilanne kannattaa tarkistaa ennen asuntoinvestointia

Maksuhäiriöisten kuluttajien määrä on pienentynyt kevään ennätyslukemista runsaalla tuhannella. Erityisesti nuorimmissa ikäluokissa tilanne on parantunut.  367 800 henkilöllä eli 8,4 prosentilla koko Suomen täysi-ikäisestä kansasta on nyt maksuhäiriömerkintöjä Suomen Asiakastieto Oy:n rekisterissä.

”Suuri joukko kuluttajia elää koko ajan niin maksukykynsä rajoilla, että pienikin katkos kassavirrassa tai yllättävä lisämeno voi kaataa koko henkilökohtaisen talouden. Kulutusluottoa myöntävien yritysten tiedonvaihtojärjestelmästä tekemämme analyysin perusteella voidaan todeta, että hyvin usein hakijoilla on ennestään monta luottoa maksettavanaan”, kertoo liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Suomen Asiakastieto Oy:stä.

Alle 25-vuotiaita rekisterissä nyt 5 prosenttia vähemmän

Selvästi myönteisintä kehitystä on tapahtunut nuorimmissa, alle 25-vuotiaissa, joita on nyt Asiakastiedon rekisterissä noin kaksi tuhatta (-5 %) vähemmän kuin vuosi sitten. Tähän on osasyynä se, että moni luotonmyöntäjä on riskien ja lainapääomien kasvaessa lopettanut aivan nuorimpien hakijoiden luotottamisen kokonaan.

”Paljon huonommalta tilanne näyttää kuitenkin 25-44-vuotiailla, jotka perinteisesti ovat aktiivisin kuluttajaryhmä. Tämän ikäryhmän miehistä maksuhäiriömerkintöjä on jo 15 prosentilla eli riski on lähes kaksinkertainen koko kansan keskiarvoon verrattuna”, Muhonen suhteuttaa.

Naisilla maksuhäiriömerkintöjä on kaikissa ikäluokissa suhteellisesti vähemmän kuin miehillä. Naisistakin eniten, hieman yli 10 prosenttia, maksuhäiriöisiä on 25-34-vuotiaissa.

Vasta eurooppalainen suuntaus kääntää kehityksen

Maksuhäiriöisten henkilöiden kokonaismäärän kovin kasvu näyttää siis taittuneen, mutta Asiakastiedon näkemyksen mukaan selkeämpään laskuun päästään vasta, kun luotonmyöntäjillä on käytössään täydelliset tiedot hakijan verotettavista tuloista ja aiemmista luotoista.

”Uskon, että tämä eurooppalainen suuntaus positiivisten luottotietojen hyödyntämisestä on ennemmin tai myöhemmin tulossa Suomeenkin. Kattavat taustatiedothan ovat eduksi meille kaikille: luotonmyöntäjä pystyy tekemään vastuullisia luottopäätöksiä, kuluttaja hallitsee omaa velkaantumistaan ja hyvin maksukykyinen hakija saa luottoa pienen riskinsä mukaisella marginaalilla”, Jouni Muhonen kokoaa.

Katso, miltä asuinpaikkasi näyttää lukuina:
http://www.sv-online.fi/asuinpaikkani/index.html

Related Posts