Älypuhelimien ja tablettien voittokulku on vuoden 2015 merkittävin teknologiatrendi

Deloitten kansainvälisestä teknologia-, media- ja telekommunikaatioalaa luotaavasta TMT Predictions 2015 selvitys luotaa sijoittajia kiinnostavia trendejä: mikä on coolia ja mihin ihmiset panostavat kulutustaan ja mihin sijoitusraha virtaa. 

  • Vuonna 2015 yli miljardi kuluttajaa päivittää älypuhelimensa uuteen. Älypuhelimet ja tabletit ovat edelleen kuluttajan huomion keskiössä.
  • Mobiililompakon ennustetaan valtaavan maksumarkkinoita.
  • Yritykset ovat suunnannäyttäjiä teknologian hyödyntämisessä.
  • Asioiden internet valtaa alaa. Oma -jääkaappi, -auto ja -kesämökki ovat jatkossa internetissä.
  • Nuoret eivät ole valmiita luopumaan printistä. Kirjoja luetaan edelleen huolimatta sähköisitä medioista ja youtube koulutusohjelmista.

Älypuhelimet ja niiden sovellukset ovat edelleen coolein trendi

Tänä vuonna myydään maailmanlaajuisesti 1,35 miljardia älypuhelinta, joista yli miljardin ostavat ne kuluttajat, jotka ovat päivittämässä nykyistä älypuhelintaan uuteen. Kuluttajien intoa älypuhelimien tiheään vaihtotahtiin kasvattavat isommat näytöt, lisääntynyt nopeus, suurempi tallennustila ja päivitetyt ohjelmistot.

Älypuhelimien kasvava suosio muokkaa myös maksutapoja ja mobiilimaksaminen lisääntyy räjähdysmäisesti. Ennusteiden mukaan vuonna 2015 älypuhelimella maksaminen myymälöissä nousee yli 1 000 % viime vuodesta. Vaikka mobiililompakko ei vielä jyrää perinteisiä maksutapoja, antaa vuosi 2015 vahvoja merkkejä mobiilimaksamisen laajemmasta hyväksymisestä.

”Älypuhelimia käytetään nyt jo aktiivisesti esimerkiksi tilitietojen tarkistamiseen, laskujen maksamiseen ja rahan siirtoon. Myymälöissä tapahtuva mobiilimaksaminen ei ole vielä saavuttanut kansainvälistä hyväksyntää, mutta uskomme, että tämä on ensimmäinen vuosi, kun mobiilimaksamisen laajempaa adoptiota tukevat edellytykset ovat olemassa”, toteaa Deloitten teknologia, media ja telekommunikaatio -toimialan johtaja Jukka-Petteri Suortti.

Tiedot käyvät ilmi asiantuntijayritys Deloitten kansainvälisestä teknologia-, media- ja telekommunikaatioalaa luotaavasta TMT Predictions 2015 -selvityksestä.

Asioiden internet ei vielä lyö läpi kuluttajamarkkinoilla

Viime vuosina kuluttajat ovat olleet edelläkävijöitä uusien teknologioiden hyödyntämisessä, mutta tilanne näyttää nyt kääntyvän. Ennusteen mukaan uusimmat teknologiat kuten verkkoon kytketyt laitteet ja 3D-tulostus yleistyvät alkaneena vuonna erityisesti yrityksissä. Näiden osalta kuluttajamarkkinat jäävät tänä vuonna vielä pieniksi.

Vuonna 2015 myydään yli miljardi verkkoon kytkettyä langatonta laitetta joiden lasketaan kuuluvan niin kutsuttuun asioiden internettiin. Kasvua viime vuoteen on jopa 60 %. Vaikka kuluttajille suunnatut Internet of Things -laitteet kuten älykkäät pesukoneet ja valaisimet saanevat suurimman mediahuomion, yrityskäytössä olevat laitteet ovat kasvun takana.

”Asioiden internet tuo paljon uusia mahdollisuuksia niin yrityksille kuin kuluttajille, mutta ennusteemme mukaan suurimmat mahdollisuudet ovat toistaiseksi yrityksissä. Laitekanta, jolla asioiden internet pyörii, tulee tänä vuonna olemaan noin 10 miljardin dollarin arvoinen ja sillä mahdollistetaan palveluita jopa 70 miljardin dollarin arvosta. Jopa 60 % kaikista asioiden internetiin liittyvistä laitteista tulee ennusteemme mukaan olemaan yritysten käytössä. Yritysmaailma on vahvasti luomassa asioiden internetiä”, sanoo Suortti.

Myös 3D-tulostimet lisääntyvät kuluvana vuonna lähinnä yritysten keskuudessa. Ennusteen mukaan tänä vuonna myydään maailmanlaajuisesti lähes 220 000 3D-tulostinta, arvoltaan yhteensä noin 1,6 miljardia dollaria. 90 % tulostimien arvosta on yritysmarkkinassa ja yritykset tekevät 95 % kaikista printatuista esineistä.

Printti pitää pintansa

Vuoden 2015 maailmanlaajuisesta kirjamyynnistä yli 80 % tulee painetuista kirjoista. Verkkotarjonnan kasvusta huolimatta erityisesti nuoret eivät ole valmiita luopumaan painetetuista kirjoista.

Monipuolisesta sisällöstä ollaan valmiita myös maksamaan niin printtinä kuin verkossa. Talouden taantumasta huolimatta nuoret ja nuoret aikuiset näyttävät esimerkkiä käyttämällä rahaansa muun muassa maksukanaviin, musiikkiin, peleihin, kirjoihin, live-urheiluun ja videoihin.

 

TMT Predictions on Deloitten globaali vuosittainen tutkimus, joka luotaa teknologia-, media- ja telekommunikaatioalan kehitystrendejä ja tulevaisuudennäkymiä. Se toteutettiin loppuvuodesta 2014 jo 14. kertaa. Tutkimus pohjautuu Deloitten toimialalla työskentelevien asiantuntijoiden sekä toimiala-analyytikkojen näkemyksiin, alan johtavien yritysten ylimmän johdon haastatteluihin sekä muuhun aineistoon. Tutkimukseen osallistui tuhansia alan vaikuttajia eri puolilta maailmaa.

One thought on “Älypuhelimien ja tablettien voittokulku on vuoden 2015 merkittävin teknologiatrendi

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan