Alzheimerin hidastajat

Sijoittaminen

Omistamani Biogenin osake ponkaisi 7.6. ylöspäin, mutta laskeutui seuraavana päivänä sen verran, että tankkasin sitä jopa lisää. Nousuun oli syynä tuo uutinen.

Lienee selvää, etten aihealuetta tunne, mutta tuskin tuntevat useimmat muutkaan sijoittajat, jotka kurssiin ovat vaikuttaneet. Jos korona jää taakse, terveydenhoidon kiinnostus palaa normiasioihin, esim. väestön ikääntymiseen korkean kulutuksen maissa.

Luin runsaasti Seeking Alpha –sivustoa, ja ainakin se kävi selväksi, etteivät kirjoittajat ja kommentoijat osakkaita olleet, siksi happamia olivat kommentit.

Uskoakseni hoitoalalla ollaan usein tilanteessa, jossa – käyttääkseni muoti-ilmaisua – perimmäiseen ”juurisyyhyn” ei vaikuteta, mutta tilaa ja ennustetta voidaan eri tavoin parantaa. Tällainen lienee tilanne esim. HIV:n osalta.

On esitetty epäilyjä, onko aivojen beeta-amyloidiplakki syy vai seuraus ja Biogenin lääketutkimuksen tulokset ovat muutoinkin monitulkintaisia.

Toisaalta uusi lääke on alalla hyväksytty viimeksi 20 v. sitten ja nyt syntynyt tilanne lienee USA:n viranomaisten keino hoputtaa muuta tutkimusta pois ”juurisyitten” loputtomasta etsimisestä.

En sen kummemmin hypetä Biogenia, vaan kehotan kaikkia tutustumaan itse. Kun pörssiin Suomessakin tunkee viikoittain yhtiöitä ilman myyntiä jonkun ihmekeksinnön lupaavien näkymien toivossa, Biogenilla on useita onnistuneita kehitettyjä lääkkeitä, toisia ”pipelinessä”, myyntiä, voittoa eikä hintakaan subj. mielipiteeni mukaan ole hurja, tulevaisuutta Biogenillakin nimittäin on. Suurin ongelma lienee uuden lääkkeen hinta, 50.000 USD:tä vuodessa.

Listautujista varmaan ”järkevimmästä” päästä on Puuilo. Sen PE lienee suunnilleen samaa tasoa kuin Biogenin (jonka kurssi on vaihdellut voimakkaasti). Siis suom. rautakauppa vai globaali ja menestyvä lääkkeiden kehittäjä, onpa vaikea valinta! Biogenia saa jopa enemmän kuin muutaman sadan euron verran.

Lopuksi amatöörimäinen kommentti ko. sairaudesta. Terveet elintavat kuulemma auttavat.

Sukulaismiehelläni oli aika epäterveelliset elintavat esim. Vuosalmella 1940, mutta ikää on jo pitkälti yli 100 v. mittarissa. Ehkä hoitoalankin olisi hyvä ymmärtää nykyistä paremmin, että kaikkein terveimmätkään elintavat eivät estä vanhuuden vaivoja tietyn rajan jälkeen.

Linkissä Alzheimer-lääkkeen kehittäjiä.

4 thoughts on “Alzheimerin hidastajat

  1. Biogen p/e näytti olevan marketwatch mukaan noin 20, joka tarkoittaa noin 5% tulostuottoa pörssiin sijoitetulle pääomalle. (https://www.marketwatch.com/investing/stock/biib)
    Market cap on noin 58 Mrd$ ja osake on siis aika likvidi.

    Ostin kokeeksi pienen erän. Ihan mielenkiintoiselta vaikutti.

    1. … ja omalla riskillä, kuten puh:ssa sanoin 😀

Comments are closed.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On