Amgenissa muhii dieettihitti
Lääkkeiden kehittäminen on vaikeaa ja kallista, toisaalta huippuosumien palkinnot kohoavat ruhtinaallisiksi niin taloudellisesti kuin muissakin merkityksissä. Koronarokotteet normalisoivat elämän paljon nopeammin kuin pandemian alussa uskallettiin kuvitella.
Taloudellisen potentiaalinsa takia lupaavia lääkeaihoita kehittävät yhtiöt houkuttelevat sijoittajia kuin hunaja karhua. Pettymykset ovat kuitenkin läpimurtoja yleisempiä.
Aika myöhäisessäkin vaiheessa saattaa tulla vastaan tenkkapoo, vaikka alkupään tulokset muuta lupaisivat. Lääkkeiden on läpäistävä kolme faasia eli testitasoa osoittaakseen kliinisen kelvollisuutensa myös viranomaisten tiukoissa silmissä.
Ei sekään vielä takaa lääkkeen menestystä. Ala on kimurantti ja kilpailu kovaa niin vanhojen yhtiöiden kuin tulokkaiden ansiosta.
Faron lupaava jo 10 vuotta
Sijoittajia kiehtovat erityisesti tulokasyhtiöiden ruusuiset skenaariot. Suomalainen Faron kuuluu sarjaan kehittäessään nyt verisyöpälääkettä, joka on edennyt jo ainakin alkua pidemmälle.
Ei vielä kauhea rekordi, kun Hesan pörssistäkin löytyvä Faron listautui oikein Lontoon pörssiin jo kohta yhdeksän vuotta sitten. Kurssi lojuu edelleen alle listautumishintansa.
Todellista liiketoimintaa ei edelleenkään ole. Listautumiseen loikanneilla saattaa pinna jo hitusen sauhuta.
En tunne Faronin kliinistä tilannetta enkä ota siihen muuta kantaa kuin sen, että syöpälääkkeitä kehittävät lukuisat yhtiöt. Osa onnistuu johonkin mittaan, osa ei.
Sen uskallan sanoa, että riskit ovat varmasti edelleen isot ainakin sijoittajan kannalta. Vaikkapa Gileadin yrityskaupassa miljardien hinnalla hankkima Trodelvy on toiminut rintasyöpälääkkeenä ilmeisen hyvin.
Mutta viimeiset testit tuottivat pettymyksen sen kyvyssä hoitaa eturauhassyöpää. Ei Gilead silti huonosti pärjää, mutta kovia odotuksia tulos silti madalsi.
Sitä ei sikäli tarvitse kiroilla, että osinkokone on halpa ja tuotepaletti vetää hyvin ja kannattavasti.
Kolikon heittoa
Kliinisiin jos muihinkin kuoppiin törmää liukuhihnalta alaa seuratessaan. Liiallista optimismia kannattaa varoa.
Varsinkin kun juuri sen takia tulokasyhtiöiden osakkeet tavataan hinnoitella todella korkealle riskitaso huomioiden. Unelmointi käy usein kalliiksi.
Inderes arvioi, että Faronin verisyöpälääkeaihio yltää kolmannen faasin tutkimuksiin 55% todennäköisyydellä. Siis sen mukaan on lähes 50% todennäköisyys, että reissu katkeaa jo ennen viimeistä kierrosta.
Suhde on liki sama sama kuin kolikonheitossa. Jos arvio nyt osapuilleen kutinsa pitää.
Ja osuman tullessakin epävarmaa urakkaa riittää pitkään. Faasi kolme on vaiheista vaativin. Vasta sen läpäisy mahdollistaa lääkkeen tuomisen markkinoille.
Siellä pärjääminenkään ei lankea kuin Manulle illallinen. Monet valmiit lääkkeet jäävät lähtökuoppiin.
En sano tätä dissatakseni yhtiötä ja siihen sijoittaneita, vaan korostaakseni riskisijoittamisen luonnetta. Faronin kaltaiset yhtiöt eivät ole meikäläisen tavaraa.
Amgenilla lupaava dieettilääke
Tämä suolaus pohjustuksena yhdelle toki oikein lupaavalle aihiolle: Amgenin uusi painonpudotuskandidaatti maridebart-kafraglutidi (MariTide) antoi vahvat tulokset ensimmäisen faasin testeissä.
Amgen on tuttu Piksun lukijoille, suosittelin sitä vahvasti vaikkapa helmikuussa 2023. Osake maksoi tuolloin alle 240 taalaa, nyt yli 310 taalaa, päälle makeat osingot. Tuotto +30% reilussa vuodessa.
Osakevinkkaajia maailmassa piisaa. Toinen asia ketä kannattaa kuunnella.
MariTiden ensimmäisen faasin testit viittaavat pidempään ja kestävään painonpudotukseen kuin tällä hetkellä käytössä olevat huippusuositut Novo Nordiskin Wegovy ja Eli Lillyn Zepbound. Noita lääkkeitähän ei saa Suomesta oikein jonottamallakaan, kun tuotanto ei kata kysyntää.
Luonnollisesti yhtiöiden talous ja osakkeet ovat raketoineet. Laihdutuslääkkeillä on liki pohjaton kysyntä varsinkin kosmeettisista syistä, mutta myös terveydellisistä.
MariTide pudotti painoa jopa 15% hyväksyttävällä turvallisuusprofiililla. Pieninkin annos tuotti yli 7%:n laihtumisen. Potilaat olivat lihavia, mutta vailla muita terveysongelmia kuten diabetesta.
Varhaiset tiedot viittaavat siihen, että MariTiden annostusta voidaan tehokkaasti pienentää ja ottaa harvemmin ajan myötä vaikutuksen silti säilyessä hyvänä. Wegowyn ja Zepboundin ongelma on, että paino tapaa nousta äkkiä lääkityksen loputtua.
Kohta pyörähtää toinen faasi, sitten toivon mukaan kolmas. Amgen kertoo olevansa nyt jo niin innoissaan, että valmistautuu lääkkeen tuotantoon.
MariTide kiva optio, ei muuta
Amgen on jo kokenut kettu, muttei se mitään sinänsä takaa. Floppeja niillekin tulee. Sen takia en itsekään aihetta enempää hehkuta.
Amgenin kaltaisen sijoituskohteen kohdalla tilanne on kuitenkin radikaalisti toinen kuin vaikka Faronin. Amgen puskee laajalla tuoterepertoaarilla todella kannattavaa kasvua, maksaa rapeaa osinkoa ja ostelee tukevalla kassallaan sopivia yhtiöitä.
Eikä osake ole kallis. Edelleenkään, huolimatta MariTiden sijoittajia tietysti innostaneista tuloksista.
Näkemykseeni tai suosituksiini asetelma ei kummemmin vaikuta. Toki se tekee Amgenista vieläkin houkuttelevamman kohteen kuin aiemmin.
Amgen tiivistelmä omasta filosofiasta
Amgenin tuotto ylittää kurssin taas pompattua +100% viidessä vuodessa. Sitä luokkaa se on tahkonnut jo pidempään ja tehnee niin jatkossa joka tapauksesssa, MariTide voisi tulosta toki buustata ties miten.
Amgenissa tiivistyy oma sijoitusfilosofia: miksi ihmeessä seikkailla veitsi kurkulla, kun mahtituottoa voi saada olemattomalla riskillä? Se ei vaadi kuin halvat hyvät osakkeet ja hiukan aikaa.
MariTide ei vaikuta ostorakojen valintaan. Osake sai osta-suosituksen paraatipaikassa ennen osaria ja kyseistä uutista. Seuraava irtoaa vasta kun tekninen analyysi taas suosii.
Opportunistinen sijoittaminen sisältää erittäin kovan riskin. Amgenissa sijoituskohteena sitä on todella vähän.
MariTide tuo siihen vain harvinaisen mukavan option, jota voi seurata ilman sydämentykytyksiä.
Kommentit