Yli 12% asunnoista on tyhjillään ja asuntojen hinnat laskevat

Asunnot ja metsä

Hinnat ovat Hypon Asuntomarkkinakatsauksen mukaan laskeneet ja asunnon saa nyt reaalisesti yhtä edullisesti kuin 2000 luvun alun laman pahimipina vuosina. Hintojen laskun taustalla ovat korkeat korot ja myymättömien asuntojen suuri määrä. Yli 12% asuntokannasta on tyhjillään. Omistaja ei saa niistä tuloja, mutta kulut pitää maksaa.

Asumisen kustannuksia dominoivien pääomakulujen (korkokulujen) odotetaan kesäkuusta alkaen vähitellen kääntyvän supistuvalle uralle. Keskuspankkikoron odotettu lasku näkyisi välittömästi uusien asuntolainojen koroissa.  Koronlaskuja odottavat sekä uutta asuntoa havittelevat että liiallisen, tyhjillään makaavan asuntovarallisuuden kanssa kamppailevat rakennusliikkeet ja asuntosijoittajat.

Asumisen juoksevat kulut ovat kääntyneet laskuun

Asumisen juoksevat kulut ovat kääntyneet deflaatioon ja lämmitysenergia on merkittävästi halvempaa kuin vuosi sitten. Jos pääomakuluja (korkokuluja) ei huomioida, niin asuminen on nyt ennätyksellisen edullista.

”Kun koronakriisi ja Venäjän hyökkäyssota sysäsivät energiahinnat nousuun, taittuivat asumisen kustannukset deflaatioon lokakuussa 2023. Lämmitysenergia on nyt edullisempaa kuin vuosi sitten ja sama pätee myös korjaus- ja huoltokustannuksiin”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen kirjoittaa uudessa katsauksessa.

Hypon uusin asuntomarkkinakatsaus: tästä linkistä –>

One thought on “Yli 12% asunnoista on tyhjillään ja asuntojen hinnat laskevat

  1. Karmeita lukuja: ”Kun Suomen kaikista tyhjillään olevista asunnoista noin 25 prosenttia sijaitsee kuudessa suurimmassa kaupungissa, on vastaava osuus kolmen vuoden sisään valmistuneessa asuntokannassa peräti 63 prosenttia. ”

    Ja lopussa kohdassa ”riskit” mainittu: ”Suuret sijoittajat ja rakennusyhtiöt kaatuvat – uudet asunto-osakeyhtiöt ajautuvat maksuvaikeuksiin.”

    Tätä minä odotan.

Vastaa

Related Posts