Ammattilaisen sijoitusvelka voi olla jopa 15% salkun arvosta
Kannattaako velkavipua käyttää? Yleensä ei! Samaan vipuvaikutukseen pääsee turvallisemmin kun ostaa laman pohjalla syklisiä osakkeita ja vaihtaa ne sitten hyvinä aikoina taas protektiivisempiin omistuksiin.
Silti velkavipua käytetään ja ammattimaisten sijoittajien hallittu sijoitusvelka voi olla ajoittain jopa 15% salkun arvosta.
Velan aste mitoitetaan riskin mukaan. Pakkomyynteihin ei saa minkään kurssipudotuksen sattuessa joutua. Kurssipohjalla tapahtuvat pakkomyynnit nimittäin tuhoavat kaiken pääoman ja sijoittaja jää puille paljaille.
Ohessa laskelma siitä miten käy kun kurssit laskevat ja velkaa on 15% pääomasta.
Kannattaa varautua ainakin 60% kurssipudotuksiin
Minkälaiseen kurssipudotukseen sijoittajan kannattaa varautua? Suomen pörssin osakekurssit ovat viimeisen runsaan kymmenen vuoden aikana kärsineet kaksi yli 60% pudotusta eikä meidän kotoinen pörssimme ole ainoa. Samanlaisia pudotuksia ovat tänä samana ajanjaksona kärsineet lähes kaikki muutkin pienemmät arvopaperipörssit ja kaikkein vakaimmatkin markkinat ovat ajoittain lasekeneet 50%. Kannattaa siis olla varovainen.
Ei kannata luottaa pankkien lupauksiin vakuusarvoista
Pankit lupaavat hyvinä aikoina, että lainaa voi olla 65-85% salkun arvosta. Tämä vaikuttaa hyvältä.
Mutta tilanne muuttuu, jos kurssit laskevat. Silloin pankeillekin tulee tappioita ja ne joutuvat supistamaan antolainausta ja riskitasoaan. Ja se otetaan pahasti velkaantuneiden selkänahasta. Silloin kun kurssit ovat alimmillaan pankit kelpuuttavat enää 40-50% salkun arvosta lainan vakuudeksi ja pakkomyynteihin joutuvat kaikki ne, jotka ovat mitoittaneet lainansa hyvien päivien mukaan. Näin kävi esimerkiksi vuoden 2009 kuopassa ja näin on käynyt aina kun ajat ovat huonot.
Lainan määrä ei siis saisi missään olosuhteissa nousta yli 40% suuruiseksi salkun kokonaisarvosta.
Yllä olevassa laskelmassa 15% lainoitusaste olisi 70% kurssipudotuksen yhteydessä johtanut pakkomyynteihin ja sijoittajan osittaiseen vararikkoon. Näin olisi käynyt kaksi kertaa viimeisen runsaan kymmenen vuoden aikana ja kolmasti viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Kannattaa siis olla varovainen. Noin 10% lainoitusaste on melko turvallinen.
Velkaa uskaltaa ottaa silloin kun näkymät ovat huonot
Mutta milloin velkaa uskaltaa ottaa? Kyllä velkavipua voi käyttää, jos sen ajoittaa oikein. Velkaa voi ottaa jos talous on lamassa tai kasvaa huonosti, työttömyys on korkeaa, sentimentit matalalla ja makrotaloudessa on näkyviä suuria riskejä. Pörssikurssit ovat silloin suhteellisen alhaalla eikä suurista kurssipudotuksista tarvitse olla huolissaan.
Sijoitusvelkaa ei kannata pitää jos odotukset ovat korkealla, talouskasvu vahvaa ja työttömyys vähäistä. Piilevät riskit ovat silloin suurimmillaan ja pörssiosakkeiden arvostustasot korkealla.
Hassua, että asiat ovat niin nurinkurisia.
Vaarallista on, joten vaatii taitoa
Vipu on tosiaan vaarallista kuvaamastasi syystä – kun kurssit rojahtavat, oman pääoman määrä putoaa pelottavasti. Käytän itse silti vipua paikoitellen, mutta sen kanssa oppii olemaan varovainen. Trendin suunnasta pitää olla kohtuullisen varma, että vipua on mielekästä käyttää, ja osakkeista pitää osata luopua oikeaan aikaan. Siinä tapauksessa korkomenokaan ei ole ongelma, osakkeethan nousevat hyvässä trendissä kymmeniäkin prosentteja kuukaudessa parissa.
Vaan ei todellakaan helppoa, mutta tällä tavalla vivusta voi hyötyä. Vaatii kyllä tarkkaan osuvia arvioita trendien suunnasta, ja fakiirin hermoja.
Heikki
Minulla on 20% vipua
Myös minä käytän vipua maksimissaan ehkä noin 25% salkun arvosta. Juuri nyt minulla on noin 20% vipua kun osakkeet ovat kohtuullisen edullisia.
Otan vivun pois jos talous elpyy ja osakkeiden hinnat normalisoituu. Minusta vipua voi käyttää jos on varovainen.
Lähes 30 % velkavipu on yleinen
Vajaa 30 % velkavipu on niin yleinen sijoitusstrategia, että sitä varten on olemassa oma rahastotyyppinsä 130/30. Tosin se tyypillisesti tarkoittaa hedge-positiota, jolloin salkussa on 130 % ostettuja osakkeita ja 30 % myytyjä (shortattuja). Tuollainen 130/30 salkku on ainakin teoreettisesti vähemmän volatiili kuin puhtaasti ostetuissa osakkeissa pidetty vastaa salkku.
Suomessa taitaa vain Nordealla olla tuollainen 130/30 rahasto. Muualla näitä on niin paljon, että strategialla löytyy jopa oma ETF-tyyppinsä.
Pekka
Helpoin mahdollisuus
Joillakin välittäjillä kuten Nordenetilla jota itse käytän on mahdollista käyttää osakkeiden takaamaa velkavipua. Siitä ei tarvitse neuvotella kuin kerran, ja sen voi ottaa ja maksaa pois sekunnissa eli kun ostaa ja myy osakkeita. Korot lasketaan päivittäin, joten heikossa markkinassa ei vipua tarvitse eikä ole järkeä pitää. Kätevää, mutta samat vaatimukset siihenkin silti pätevät: on tunnistettava oikea trendi ja pidettävä riskitaso sellaisena, ettei hermoile itselleen tunkiollista turskaa.
Halvin laina
Jos haluaa halpaa lainaa ja harrastaa indeksisijoittamista, niin futuurit ovat varteenotettava vaihtoehto. Niissä on tyypillisesti erittäin pieni aika-arvo (eli lainakorko). Kannattaa tutustua! Futuureita on erihintaisia ja erilaisia. Niitä on suunnilleen kaikkiin likviideihin indekseihin ja vaihtoehtoja löytyy myös Euroopasta ja Skandinaviastakin (Ruotsi)
Kiinnostaa, mutta
Futuurit ja optiotkin periaatteessa kiinnostavat, mutta en tunne insturumentteja niin hyvin, että olisin valmis kokeilemaan. Kirjoita joskus viitsiessäsi juttu niiden erityispiirteistä, -riskeistä ja -eduista!