Markkinakatsaus

Pörssien reipas nousu katkesi suhteellisen reippaaseen notkoon lopulta perjantaina. Kuten aiemmin sanoin, viikon päätteeksi tapahtuvat vahvat kurssimuutokset ovat oleellisempia kuin keskellä viikkoa tapahtuvat, joten nyt käsissä voi olla jo se joitakin viikkoja kestävä korjausliike, joka ennen pitkää on edessä.

Päivätason oskillaattorit nykäisivät jo reippaasti alemmas kuin moneen viikkoon. Viikkotason oskillaattorit ovat olleet jo jonkun aikaa aivan ylätapissaan, joten korjausliikkeen alkuun ei voi olla pitkä aika, kun nousukin on kestänyt jo pari kuukautta. US-pörsseissä NH-NL –indeksikin alkaa kääntyä hurjista luvuistaan alemmas. En silti hämmästyisi, vaikka vielä sittenkin nousu jatkuisi vielä muutaman viikon, mutta itse kotiutin jo pelipapereita. Jos korjausliike jatkuu, uppoaa se tavallisesti noin kymmenen prosentin verran ja kestää kolme neljä viikkoa, sikäli kun nousumarkkina muuten jatkuu, kuten on syytä odottaa.

Nousumarkkinan jatkumista sinänsä puoltaa monien yksittäisten osakkeiden käytös. Vaikka indeksitasolla sujuteltiin perjantaina alas, moni osake jatkoi vahvassa nousussa. Se todistaa elpymisen voimaa, sillä heikossa markkinatilanteessa indeksien pudotessa kyytiä saavat yleensä kaikki osakkeet, aivan yksittäiset poikkeukset pois lukien. Pitkän salkun kanssa ei sen suhteen ole mielestäni syytä hermoilla, mutta pelihenkiset yrittävät tietysti hyötyä vallitsevasta markkinasuunnasta.

Euro on nyt vahvistunut kuukauden suhteessa taalaan. Viikkoindikaattoreiden perusteella euro on nyt pidemmässä nousutrendissä, ja silloin euron pitäisi vahvistua toinen kuukausi perään ennen korjausta, se on ollut tavallisesti valuuttasykli: nouseva valuutta vahvistuu kaksi kuukautta ja korjaa alas yhden. Jos euro nyt notkahtaa reippaasti alas, ei sen pidempi sykli vielä kääntynytkään. Näin pitäisi käydä siinä tapauksessa, että osakkeet tekevät reippaan korjausliikkeen. Joka tapauksessa pitkien indikaattoreiden perusteella euron ei pitäisi enää pudota merkittävästi, eli kuukausi sitten tehty pohja 1,26 jää rikkomatta pitkäksi aikaa.

Related Posts