Android mullistaa kännykkävalmistajien keskinäistä kilpailua

Android ei ole minkään yksittäisen mobiililaitevalmistajan hallussa (Android on Google:n kehittämä) ja mobiililaitevalmistajat ovat kokeneet Android:n puolueettomaksi ja  valmistajariippumattomaksi. Tämä on yksi syy miksi Android kasvattaa suosiotaan.

Kannettavien laitteiden liiketoiminta muodostuu oleellisimmin kolmesta tekijästä:

  1. Käyttöjärjestelmästä ja siihen liittyvästä ohjelmisto- ja palvelu- tarjonnasta (alla kuva markkinaosuuksista)
  2. Laitteistoalustasta ja siihen liittyvästä komponenttitarjonnasta (laitteistoalustan rakenne on pääosin komponenttivalmistajien hallussa ja se kuuluu tällä hetkellä komponenttivalmistajien väliseen kilpailukenttään)
  3. Mobiililaitevalmistajan myyntiketjusta, logistiikkaprosessista, markkinaosuudesta ja brandiarvosta (nämä kuuluvat mobiililaitevalmistajien väliseen kilpailukenttään)

Googlen Android kasvattaa suosiotaan

Smartphone share current

Kannettavien laitteiden käyttöjärjestelmät ja niiden markkinaosuudet Q3/2010 (Lähde Gartner / wikimedia)

Mobiilikäyttöjärjestelmistä Android on tällä hetkellä voimakkaassa kasvussa. Tämä johtuu osin siitä että Android ei ole minkään yksittäisen mobiililaitevalmistajan hallussa (Android on Google:n kehittämä) ja mobiililaitevalmistajat ovat kokeneet Android:n puolueettomaksi ja  valmistajariippumattomaksi. Android tarjoaa google palvelut ja on toiminnallisesti kilpailukykyinen vaihtoehto.

Laitevalmistajista Samsung kasvattaa osuuttaan

Mobiililaitevalmistajien markkinaosuudet Q3/2010 (Lähde: gartner / wikipedia )

Mobiililaitevalmistajista Samsung on ollut viime aikoina parhaassa vedossa. Syynä ovat olleet tuotekehityksen ja organisaation tehokkuus, motivaatio ja tekniikan osaaminen sekä yrityksen päätöksentekoprosessissa oikean paikkansa löytänyt loppukäyttäjän tarpeiden ja henkilöstöstrategian ymmärrys. Kaikki lähtee siitä, että oikeat henkilöt ovat oikeissa tehtävissä ja että he ymmärtävät mitkä tekijät vaikuttavat heidän henkilökohtaiseen menestykseensä.

Android tuo muutosta myös mobiililaitevalmistajien väliseen kilpailuasetelmaan. Android:n avulla pienet valmistajat pysyvät helpommin mukana kilpailussa. Yksinkertaisen laitteen suunnittelu on suoraviivaista. Laitteisto syntyy komponenttivalmistajien mallipiirikaavioiden perusteella ja ohjelmisto ja palvelut tulevat Android käyttöjärjestelmän mukana. Tästäkään huolimatta ei ole varmaa, että markkinoilla olisi tilaa kovin monelle menestyvälle valmistajalle. Logistiikka ja markkinointi sujuvat parhaiten maailmanluokan tekijöiltä.

Mobiililaite-ekosysteemin yrityksiä

Mobiililaite-ekosysteemin yrityksiä ja niiden kaupankäyntitunnuksia:

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan