Anssi Vanjoen mediatyörymä säilyttäisi Suomessa riippumatonta mediaa
Suomen media-alasta ja erityisesti uutistuotannosta on otettu valtion ohjaukseen erittäin merkittävä osuus. Tavallinen suomalainen katsoo nykyään enimmäkseen YLE:n suoraan tai epäsuoraan tuottamaa uutissisältöä ja YLE:n kilpailuetu muuhun mediaan nähden on ylivoimainen.
Liikenne ja viestintäministeriön työryhmä (Anssi Vanjoki pj, Reetta Meriläinen, Kalle Isokallio, Mikael Jungner) sai hiljattain valmiiksi raporttinsa "Pätevät pärjäävät. Kotimaisia meidamarkkinoita arvioivan työryhmän raportti". Työryhmän raportti ruotiikin suurimmaksi osaksi sitä, miten suomessa saataisiin säilymään riippumatonta, vapaata mediakenttää. Raportista löytyy monia toimenpide-ehdotuksia, jotka purkaisivat tarpeetonta sääntelyä ja kilpailukyvyn esteitä.
Tiivistelmä työryhmän esittämistä toimenpiteistä, joilla tuetaan riippumattoman media-alan säilymistä:
- Mainonnan sääntelyä pitää purkaa (suomalaisten ei ole mahdolista kilpailla internet tiedonvälityksen markkinoilla jos ulkomailla tuotetut sivut voivat mainostaa eri säännöin)
- Digitaalisille ja fyysisille sisällöille sama arvonlisävero (digitaalisella sisällöllä on nykyään 23% alv joka estää suomessa tuotettuja sivustoja menestymästä)
- Kuvaohjelmalain keventäminen ja siirtyminen itsesääntelyyn ja viestintäviraston valvontamaksujen poistaminen (suomalaiset tuottajat joutuvat nykyään maksamaan aivan liikaa suomen valtion sensuuripalveluista)
- Yleisradion tehtävät määriteltävä tarkemmin. Yleisradion tulee toimia jakeluyhtiönä ja osto-organisaationa. Riippumattomien tuotantojen kiintiötä pitää kasvattaa kolmeenkymmeneen prosenttiin Yleisradion kaikista kuluista. Ylestä kansallinen sisältöalusta (nykyisen tavoiteasetannan mukaan YLE keskittyy kaupallisen median kuivattamiseen, ei tukemiseen)
- Ylen toiminnalle riippumaton valvonta (Nykyään YLE valvoo liikaa itseään)
- Tuetaan TV sisällön IP-jakelua (TV käytössä olevia radiokaistoja tulee siirttää mobiili laajakasta jakelun piiriin)
- Poistetaan kaupallisten kanavien siirtovelvoite (Kaapeli TV verkoissa ei tulisi olla pakko siirtää esim. MTV3 ja Nelonen ohjelmia)
Muita toimenpide-ehdotuksia
- Edistetään innovatiivisia postinjakelumalleja
- Joustavampi tekijänoikeusjärjestelmä
- Vähennetään media-alan koulutuksen aloituspaikkoja, lisätään täydennyskoulutusta. Media-alan koulutukseen uusia painopisteitä
- Tuetaan kotimaista digitaalista uutispalvelua
- T2-jakeluun siirryttävä markkinaehtoisesti
Hyvä raportti, jossa otetaan
Hyvä raportti, jossa otetaan raikkaasti ja rohkeasti kantaa media-alan jäykkiin rakenteisiin. Raporttia lukiessa näytti siltä, että suurin osa ajasta on käytetty broadcast-median ja internetin pohtimiseen – ja vähemmän esim kirjallisuuden tai musiikin ruotimiseen, mutta loppupäätelmät ovat päteviä siitä huolimatta.
Aika iso osa median jakeluliiketoiminnasta on jo siirtynyt kansainvälisille toimijoille: Netflix, Spotify, Amazon (kirjat), uutiset (monet palvelut, kuten Google News, Flipboard). Tämä on ensimmäinen kerta kun "virallisesti" asia huomataan.
Ylen roolista raportissa on myös oikean suuntainen ehdotus. Yle on niin hyvä mediatalo että parempaa ei edes kaipaa, mutta kun on (veronmaksajien rahoittamia) resursseja niin syntyy jälkeäkin. Osa siitä on väkisin pois Suomen pienenpieneltä kaupalliselta markkinalta.Ylen sisällöntuotannon voimakas ulkoistaminen voi olla painajainen Ylen hallinnolle, mutta erinomainen mahdollisuus kehittää Suomen sisällöntuotantoa. Kansainvälisen sisällöntuotannon (mediaviennin) näkokulmaa olisi hyvä miettiä myös.