Ihminen itse on paras ja ainutkertainen sijoitus

Kun pohdimme sitä, pitäisikö myydä, vai ostaa Nokian osakkeita, emme tule välttämättä ajatelleeksi aina, että myös meidän päivittäisessä elämässämme on olemassa debet ja kredit.

Tämä tarkoittaa sitä, että hyvä, tasapainoinen ja onnellinen elämä on saavutettavissa kohtuullisilla sijoitusvoitoilla, jos omat elämisen kustannukset ovat kohtuullisen pienet.

Sijoittamiseen ja pörssikauppaan ei tarvita teknisesti muuta kuin pankkitili ja internet yhteys. Jälkimmäinen on saatavussalähes jokaisessa kelvollisessa hotellissa jopa kehittyvissä maissa, joissa hintataso on Suomalaisille usein lievästi sanottuna edullinen.

Otan esimerkiksi Thaimaan, missä olen luimuillut viime aikoina. Hyvä hotelli, jossa on 2 uima-allasta, tilava sauna, pieni golf kenttä sisällä, hyvin varusteltu kuntosali, ilmainen shutle kuljetus lähistölle, 80 tv kanavaa, ilmainen nettiyhteys ja hyvin varustettu tilava huone minikeittiöllä vain 20 euroa vähintään kuukauden mittaisella sopimuksella.

Thaimaassa on osinkojen veroprosentti 10. Luovutusvoittojen verotus on progressiivinen siten, että nelisen tuhatta saa voittaa prosentilla nolla, sitten alkaa vero nousta asteittain siten, että isompiin kymppitonneihin mennään ennen kuin päästään Suomen 30 tahi 34 prosentteihin. Tämä on merkittävää juuri siinä mielessä, että loisteliaaseen elämään ei tarvita niin suuria tuloja. Lisäksi tbangkokin pörssissä saadut voitot ovat verovapaita kuten myös jostain muista lähialueiden maista saadut luovutusvoitot, niille kutka täällä asustelevat.

No kuinkas sitten ne vastakohdat hoidellaan pois päiviltä?

 

1. Viisumi.

20 000 euroa thaimaalaiselle pankkitille ja ikää vähintään 50, niin eläkeläisviisumi napsahtaa vuodeksi aina kerrallaan. On saatavissa myös viisumi kaikille 20-vuodeksi, jos tallettaa enemmän paljon hilloa viideksi vuodeksi jollekin arveluttavalle matalakorkoiselle thaimaalaiselle tilille. 

 

2. Vakuutus

Luottokorttien varaan ei kannata laskea 3 kuukautta pisempään, jos edes sinnekään. Omavastuu, paperisota ym. Kurjat ehdot pitävät huolen siitä, että pitkäaikaisen henkselinpaukuttelijan on hyvä hommata oma vakuutus, jos ei tykkää riskisijoittamisella omalla elämällään. 700 euron vuosimaksulla saa thaimaalaiselta vakuutusyhtiöltä sellaisen paketin, että hyvänä pidetään, jos fysiikka pettää alta.

3. Eläke

Työ kerryttää eläkettä, sijoittaminen ei. Vaikka kuinka hyvin menestyisitkin sijoituselämässäsi, niin turhaa pyydellä ropoja maissa näissä yhteiskunnalta, jos olet onnistunut hukkaamaan kaiken kerran tienanneesi. Ainakin toistaiseksi tähän asti aiemmin nuorella iällä omalla työllä ansaittua työeläkettä maksetaan vanhukselle, vaikka tämä oleskeliskin ulkomailla.

4. Verotus

Pitkät ovat kynnet Suomen veronallella, eli ei sieltä ihan vanhoilla hokkareilla luistella karkuun. Sikäli kun olen ymmärtänyt, niin täytyy joku olla joku vakituinen luukku ja osoite ulkomailla. Tämä ja virallinen osoittenmuutosilmoitus takaavat sen, että muutosilmoitusta seuraavan 3 vuoden jälkeen Suomen veronalle saa viilailla omia kynsiään.

Toinen vaihtoehto on anoa vuosittaisen veroilmoituksen yhteydessä ns. Rajoitettua verovelvollisuutta, jonka voi saada, jos pystyy osoittamaan oleskevansa vakituisesti ulkomailla vailla siteitä Suomeen. Myönteinen päätös ymmärtääkseni astuu voimaan jopa takautuvasti muuttoilmoituksesta lähtien ja koskee ulkomailta saatuja verotettuja tuloja. Ken tähän ryhtyyn, niin kissoista, koirista, vaimoista, lapsista, asunnosta, autosta, kesämökistä ym. Joutunee hankkiutunaan eroon. Varmuuden vuoksi soutuveneestäkin kannattaa poistaa tulppa ja upottaa se järveen kaikkine airoineen.

Vanha kenialainen kansanviisaus kertoo: ”Älä opeta isääsi naimaan”  Tästä syystä en edes yritä kertoa teille fiksuille piksun lukijoille sitä, nouseeko, vai laskeeko nokian kurssi huomenna. En tiedä, kerron vain sen, minkä tiedän tai luulen tietäväni, että ihminen itse on se tärkein ja kallein sijoitus. Sitä säätämällä ja muuttamalla voi voittaa paljon, ja parempi tehdä se ennenkuin toinen jalka vetää viivaa lattialle.

 

Related Posts